Kásler Miklós már tudja, hogyan fognak fogalmazni száz év múlva

Száz év múlva úgy fognak fogalmazni, hogy a magyar egészségügy előtt új jövő, új perspektíva nyílt ki - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere évértékelő beszédében.
Domokos László, 2020. december 20. vasárnap, 13:10
Fotó: hirado.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) vezetőjeként nehéz esztendőnek élte meg az idei évet. A kormány indulásakor nagyon szép célokat fogalmazott meg, melyek közül egyetlen egyet sem tettek félre, és számos eredmény született.

A kormány jól teljesített

A kormány évtizedes adósságokat pótol - idézte a tárcavezető szavait az Emmi. Kásler ide sorolta az új egészségügyi törvény megszületését, amellyel kapcsolatban elmondása szerint "száz év múlva úgy fognak fogalmazni, hogy a magyar egészségügy előtt új jövő, új perspektíva nyílt ki".

A magyar nemzeti alaptanterv létrehozását korszakalkotó eredménynek nevezte, ide sorolva a Magyarságkutató Intézet létrejöttét is.

A nagy pestisjárvány átalakította az emberi szemléletmódot, a járvány morális kérdéseket vetett fel, befolyással volt az egyházra, az iskolákra, a tanításra, a szolidaritásra. A világjárványoknak mindig következményei voltak, és most is következményei lesznek. Az embereknek egy része viszont megpróbálja elvontabb módon megítélni a járvány kitörését, és számot vet életmódjával, életszemléletével, szokásaival - tette hozzá a miniszter. Erkölcsi kérdésként a járványügyi szabályok betartását említette, hogy ki mennyire tartja be a maszkviselést, hiszen a maszk hordása köztudottan a járvány terjedésének egyik alapkérdése.

Sok a baj az emberekkel

Az emberek fegyelmezettségét rapszodikusnak nevezve kifejtette: a járvány első fázisában a lakosság fegyelmezetten viselkedett, majd a hazai kedvező adatok fényében lazult a szabálykövetés.

Az emberek nem tartották veszélyesnek a járványt az alacsony halálozás miatt. Most viszont, amikor a járvány az egész világban tombol, amikor nem lehet az országot izolálni, ilyenkor látjuk ennek a következményét - hangsúlyozta az Emmi első embere.

Sajnálatosnak nevezte, hogy még mindig vannak vírustagadók, akik még mindig a gondolkodás szabadságára, a vélemény szabadságára hivatkoznak. Meglátása szerint ideológiai kérdés, hogy az ember szabadsága meddig terjed ki: "az én megközelítésemben addig terjed, amíg a többi ember szabadságát, ne adj Isten az egészségét vagy az életét veszélyezteti. Ez egy jogi és etikai kérdés".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.12.20 23:19

100 év múlva is fognak arról beszélni, hogy volt egy kormány ami egy pandémiát is arra arra használt, hogy pénzt (EU-s, adófizetői, és állami vagyon juttasson a barátainak. Eszközökben sem válogattak. Vettek egészségügyi felszerelést, lélegeztetőgépet túlárazva, vissza nem térítendő támogatásokat adtak ajándékba szállodafelújításra,
Olyat törvényeket is alkottak amelyek a vírus és a válságkezeléshez nem kapcsolódtak, de egyes társadalmi csoportok életét nagymértékben befolyásolták. Lerombolták az önkormányzatiság intézményét. Állami vagyonokat csoportosítottak át kiemelt körnek.
Lehetne még folytatni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LHedvig, 2020.12.20 18:40

Hogy lehet egy orvosdoktorprofesszor ennyire buta és szűklátókörű? Csak mondja, mondja a rettenetes baromságait és senki nem szól neki, hogy haggyamá' abban! Ez Orbánnak jó? Hogy még emiatt is kiröhögik az országot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sgl, 2020.12.20 13:41

Te kretén kásler max a bűnügyi lajstromban emlékeznek rátok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html