A magyar oltási stratégia magában is következetlen és ráadásul folyamatosan változik is. Mintha valaki egymagában hallgatná a hozzá folyamodókat és egyszer így, máskor úgy döntene. Előkerültek jogos kérések, mint az atomerőmű dolgozóinak oltása, mások azonban - mint az olimpikonoké - megkérdőjelezhetők. Az egész végiggondolatlan és a megvalósításban sincs következetesség - fogalmazott a napilapnak.

Az is igaz azonban, hogy nincs ideális stratégia, nekem orvosként a lehető legkevesebb halott és súlyos beteg fontos, egy gazdasági szakembernek az, hogy működjön a gazdaság. Normális országokban a szereplők leülnek egymással és kompromisszumra jutnak. Demokráciákban így csinálták. A svédeknél társadalmi egyetértés volt a járványkezelésről, de nem vált be, ötször-tízszer akkora halálozás lett, mint a környező országokban. Mégsem lett belőle világraszóló botrány, a politikusok, szakmai szervezetek és szakértők megvitatták és módosították az elképzeléseket. Nálunk valaki folyton módosít, de nem látni ki és miért - mondta Balkányi László.

Véleménye szerit a felkészülés bizonyos elemei javultak, és az oltás is segít, de az esetleges újabb hullám elején bevethető jól szervezett tesztelés-kontaktkutatás-karanténba helyezés kapacitásait nem látjuk.

A vírusmutációkban egyszer jön majd egy, amelyik gyorsabban terjed, de sokkal kevésbé súlyos betegséget okoz, ezt úgy hívják, hogy "természetes elgyengülés", ez történt a spanyolnáthával is

- mondta a szakértő. Az a kérdés, hogy meddig jutunk az oltással és addig hányan betegszenek, halnak meg.

Az emberek türelmetlenek, mindenki azt szeretné, ha már túl lennénk rajta. Az oltások gyártási kapacitásai felépültek és nem is nagyon sokára már rengeteg oltás áll rendelkezésre. Ha tíz-húsz év múlva visszanézünk, azt fogjuk írni, hogy ez volt az első olyan világjárvány, ami ellen sikerrel küzdöttünk. Bármennyire döcögve, meg sok ellentmondással haladunk, és bármilyen szörnyű megélni, de az az igazság, hogy a szervezett védekezéssel és az oltásokkal elértük, hogy akár százmillió halott helyett eddig három milliónyian haltak meg - tette hozzá a Balkányi az interjúban.