Virológus: a második hullám több okból is várható

Az a fajta fertőzöttség, amelyet Kínában, New Yorkban vagy Olaszországban láthattunk, ide nem ért el. Ez nem egy magyar sajátosság, nem a politika érdeme, a teljes régiónkra igaz, hogy időben tudtunk fellépni a megfelelő intézkedésekkel - mondta Kemenesi Gábor virológus a Pesti Hírlapnak.
Domokos László, 2020. június 20. szombat, 18:02
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Nagyon sok mindent nem tudunk a vírussal kapcsolatban, de vannak már dolgok, amiket már igen. El tudjuk mondani, hogy súlyosabb, mint egy influenza, nem látjuk a teljes határait, és azt sem látjuk, hogy hány ember fog meghalni. Azt viszont tudjuk, hogy ez egy súlyos dolog - fogalmazott - mondta Kemenesi Gábor virológus a Pesti Hírlapnak adott interjúban.

Tudósként nem jelenthetem ki, hogy lesz második hullám. Azt viszont már igen, hogy a jelenlegi adatok szerint ez nagyon valószínű, és így is gondolom - mondta a virológus. Az összes ismert koronavírusnak van szezonalitása. A koronavírus most az emberi populációban takaréklángon ég, de ott van mindenhol, tehát jó eséllyel számíthatunk egy második hullámra.

Nagyon sokféle forgatókönyv létezik. Jelenleg 15 vakcina van klinikai stádiumban, és még 120 az előtt, nem tudjuk, hogy ezek közül melyek lesznek azok, amelyek hatásosak lesznek, és addigra milyen lesz a járványos helyzet. Ha becsülni kellene, hogy körülbelül mi várható, akkor azt mondanám, hogy dinamikus játék kezdődik majd attól függően, hogy a járvány éppen majd hol tart. Ettől függ majd az is, hogy mely társadalmi csoportok lesznek beoltva, ami nem megy egyik napról a másikra. Pekingben például most újra tesztelések és lezárások vannak, ez az a játék, amire majd készülnünk kell.

A jelek szerint a tudomány is tanult a mostani helyzetből. Már a koronavírus-járvány előtt is kialakult egy tudományos fejlesztés, együttműködés és reakciógyorsító kezdeményezés a tudósok körében. Részben ennek köszönhető a vakcinafejlesztés gyorsasága, és egyéb olyan fejlesztések, amelyekre az átlagember felkapja a fejét. Ilyen például a mesterséges intelligenciás elemzések vagy a predikciók, de sorolhatnám még. A lényeg, hogy a tudomány reagál és próbál ezek elé menni, de látható, hogy amikor gyakorlati szintre jut a dolog, akkor igenis szükség van az emberek megértésére és támogatására. És itt most nem politikáról van szól.

Néha azt érzem, hogy az embereknek politikai kérdés, hogy higgyenek-e a koronavírusban, vagy sem. Holott a bőrünkre megy a játék. De ha én, mint tudós azt mondom, hogy tényleg oda kell figyelni, akkor nem értem, hogy miért nem lehet elhinni? Ez nem politikai kérdés, hanem tudományos tény - mondta az interjúban Kemenesi Gábor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kipcsak_bratan, 2020.06.21 12:41

@Korrekt1: az influenzától, ami 100-szor ennyi áldozatot szed, miért nem fosod össze magad, hülyemóricka? Ja, azt nem mondták a tévébe, azért?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2020.06.21 12:20

Lehet, hogy a jó eredményeket inkabb az előző rendszer oltás politikajanak koszonhetjük? A volt keleti blokk minden országában kevesebb az áldozat. Leginkább Németország mutatja ezt. Ott a régi NDK-s területen ugyanúgy kevesebb áldozatot szedett a járvány mint a volt NSZK ban. Pedig egy orszag egyforma virus ellenes intezkedesek, az átlag életkor ráadásul a volt NDK-s részben magasabb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Korrekt1, 2020.06.21 11:53

Lehet nem ismerni a járványok történelmét. Lehet nem komolyan venni a tudósokat. Lehet tökfejnek lenni és nem hinni senkinek csak a saját pudvás agynak. Midig voltak a pestis, kolera stb. járványok idején, akik csak akkor hittek, amikor a kaszás lecsapta őket. Rád is ez várhat, ha csak magadnak hiszel. Ha jót akarsz, tanulmányozd alaposan a történelmet!
Hallgass meg egy embert, aki Vuhan vírusos volt, aztán írj bármit! Meg fogsz lepődni! Tavaly novemberben már itt volt a vírus. Egy zuglói fogorvosnál voltam, a váróban kb. 5 olasz is beszélgetett. Néhány nap múlva az összes tünetet produkáltam, amit most a Vuhan-vírus produkál a világban. Hónapok múlva is előfordulnak gyenge tünetek.
Az egyik barátom március elején lett koronás. Korábban heti háromszor nap focizott másfél-másfél órát. Még ma is hamar fárad és nem kap levegőt.
Hordj legalább ffp2-es maszkot, hordj kesztyűt és tarts távolságot! Csak akkor menj menj emberek közé, ha nincs más megoldás, hogy intézd az ügyeidet!
A spanyol náthának nevezett influenza 1918-tavasszal indult egy hajón az USA-ból egy katona szakács sejtjeiben egy támaszpontról. Mire megérkezett Európába a hajón több száz beteg volt. Magyarországra a nyár elején érkezett. Az első hullám augusztus végén csengett le, kevés halottal. Aztán ismét elkezdtek moziba, bárokba járni az emberek és októberben kezdődött ismét a nagy lendülete a vírusnak. A félelem, az agresszió, a halál közeli látványa miatt az emberek elkezdtek a mának élni, tobzódni az utcán. Forradalmat csináltak (úgy, mint most az USA-ban). Hivatalosan két évig tartott a vírus, de az utolsó magyar király -1922-ben- még a spanyolnáthában halt meg. Ha nem tanultál az oskolában, akkor legalább felnőve legyen eszed és beszélj egy gyógyult vírusossal, vagy nézd meg az angol miniszterelnököt, vagy a trónörököst. Az egyik hagyományos, a másik homeopátiás gyógymóddal gyógyult. Még nem tünetmentes egyik sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.06.21 00:49

A legfontosabb ok pedig, hogy a "virológus" ingyenélő faszfejek állami támogatás, azaz segíly nélkül maradnának kamuvírusok meg kamujárványok híján. Nem beszélve a gyógyszercégekről.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rothim, 2020.06.21 00:28

Tudományos tény , hogy nagyon sok nemzetközileg híres orvos és járvány specialista véleménye az , hogy nem lehet második hullám , mert első sem volt , mivel egy enyhébb influenzának megfelelő paraméterekkel nem is lehetett ! A rémület eltúlzott volt és a vizsgálati módszerek és a halál okok megállapítása hamis képet mutatott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html