Koronavírus: újabb 2079 beteg és 63 halott Magyarországon

Kedd reggelre 24 óra alatt 2079 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 63 beteg - olvasható a friss adat koronavírus.gov.hu-n. Az elvégzett tesztek 17,75 százaléka lett pozitív, ami igen magas arány.
Domokos László, 2020. október 27. kedd, 09:13
Fotó: AFP

Egy nap leforgása alatt 2079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 63 642 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - adta hírül a koronavirus.gov.hu.

E szerint egy nap alatt elhunyt 63 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1535 főre emelkedett, 16 646-an pedig már meggyógyultak. (Hozzá kell tenni, hogy a kormányzati oldal szerint szinte minden elhunyt "idős, krónikus beteg", a ma közölt adatokban is szerepel több kora hatvanas személy, akinél a "krónikus betegség" a magasvérnyomás, és/vagy cukorbetegség, és egy 57 éves elhunyt nőnél a vérszegénységet és csípőkopást tüntették fel krónikus betegségként.) Ezzel a halálozások napi száma rekordot döntött, az eddigi legmagasabb érték október 21-én volt, 48 áldozattal.

Az aktív fertőzöttek száma 45 461 fő. Az aktív fertőzöttek 27, az elhunytak 35, a gyógyultak 29 százalék budapesti.

A hivatalos összesítés alapján jelenleg 2891 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen. Újabb szomorú rekord született, mivel egy nap leforgása alatt soha ilyen sokkal nem nőtt a kórházi betegek száma: 289 fővel.

A kerek számok kedvelőinek egy jó hír: a hivatalos adatok szerint immár átlépte az egymilliót az elvégzett magyarországi tesztek száma (1 002 093- darabnál tartanak).

A tájékoztatásból kiderül, hogy az előző napi visszaesés után kissé újra nőtt az új tesztek száma. Mivel az új esetek száma pedig kissé csökkent, a laboratóriumi vizsgálatok 17,75 százaléka bizonyult pozitívnak - ez pedig igen magas érték. A pozitivitási arány így háromszorosa a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány meghaladja a WHO maximális határként megszabott 12 százalékos értékét is.)

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma dinamikusan emelkedik - írta az operatív törzs.

A kormány javaslatára az Országgyűlés hétfőn újabb a járvány elleni védekezést erősítő intézkedésekről döntött, emelkedik a büntetés összege a hatósági házi karantén megszegése esetén és a külföldről hazatérők esetében a határátlépését követően - külön közigazgatási határozat nélkül is - automatikussá válik a hatósági házi karantén elrendelése.

A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján, kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.

Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Az operatív törzs jelenleg 70 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást az őszi szünet alatt.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket - olvasható a kormányzati honlapon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2020.10.27 16:26

@rigolya: Úgy tünik mintha a nyájimmunitást és a nyugdijreformot a semmittevéssel akarják egyszerre megoldanii.

egyébként a svédeknél 120 halott/napig ment fel tavasszal és eddig 6000 halottjuk van azaz 6x annyi mint most nálunk
DE
napi 7-8 a jelenlegi halálozási ráta arrafelé..
Év végére-jövő év elejére pariban leszünk sajnos.. a Csehektől meg pont 2 héttel vagyunk elmaradva ott Nov végére és akkor itt valahol decemberre leszünk a csúcson ami nagyon fekete karácsonyt jelent..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.10.27 12:05

A svédeknél mennyi a covid elhunyt?
Több vagy kevesebb?

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.10.27 11:34

a kijárási tilalom politikai öngyilkosság, irtózatosan népszerűtlen lépés a kormányoktól, lásd a forrongást szlovákiában vagy csehországban, emellett a gazdaságot is tönkreteszi, ami pedig hosszútávon okoz népszerűségvesztést.

ezért is próbálja ebbe belehajszolni orbánt az ellenzék, csakhogy a mi viktorunk egy ravasz róka, nem olyan balfasz, mint pl az újonc szlovák matovics , ő nem sétál be a csapdába.

főleg, hogy minden szakember tudja, hogy korlátozásokkal nem lehet megfékezni ezt a járványt, legfeljebb csak lassítani ,de annak nem biztos, hogy van értelme.

na meg már az is látszi, hogy ez nem vagy nem sokkal veszélyesebb ,mint egy szezonális influenza, a tényleges halálozási ráta 0,1% környékén lehet, nem pedig 4% ,mint eleinte gondoltuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html