Koronavírus: ha nőnek a számok, Pintér szerint lényegesen keményebb intézkedéseket kell majd hozni

Ha a megbetegedések száma emelkedik, nálunk is lényegesen keményebb intézkedéseket kell hozni - mondta Pintér Sándor, az operatív törzs vezetője a Telexnek.
Szepesi Anita, 2020. október 7. szerda, 15:54
Fotó: MTI Fotó / Fischer Zoltán

A járvány elején 1 százalék alatt maradt a pozitív tesztek aránya, júniusban pedig volt olyan nap, amikor egy új megbetegedés sem volt. A pozitivitási ráta (a tesztek mekkora hányada ad pozitív eredményt) ősszel nem csak Magyarországon, hanem az egész világon megemelkedett - felelte Pintér Sándor, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vezetője a szerdai kormányülés előtt a Telexnek arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a WHO májusban kiadott kritériumrendszere alapján a magyar hatóságok nem tartják kontroll alatt a járványt.

Pintér szerint európai és világviszonylatban is azt tudjuk mondani, hogy "a leghatékonyabb védekezésbe Magyarország van."

Ugyanakkor azt is mondta:

Természetes, hogy ha a megbetegedések a világon mindenhol emelkedni fognak, nálunk is ennél lényegesen keményebb intézkedéseket kell majd hoznunk.

Magyarország ma Európa legfertőzöttebb országai között van, s sereghajtók között vagyunk a pozitivitási rátát illetően is -  emlékeztet a portál, hozzátéve, hogy utóbbi azért rossz hír, mert ez a mérőszám mutathatja meg, mennyire tartják kézben a magyar hatóságok a járványt.

HOZZÁSZÓLÁSOK