Sorra mondják le a magánlaborok a koronavírus-tesztelést

Egy nap alatt több magánegészségügyi szolgáltató, amely vállalta PCR-tesztek levételét, visszamondta a szolgáltatását, mert a magyar kormány hatósági árassá tette a PCR-vizsgálatokat. A meghatározott 19 500 forintos szint a legtöbb laboratórium számára nullszaldós vagy már ráfizetéses munkát jelent. Még csak nem is ők, hanem a magánrendelők kerültek nehéz helyzetbe, mert ők többet fizettek a minták vizsgálatáért. Az egyetlen nyertes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lehet, mert a magánlaborok révén hatalmas tesztkapacitást szerzett.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 18. péntek, 08:45
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy 19 500 forintos hatósági árat vezet be a koronavírus-fertőzéseket kimutató PCR-tesztekre - a magán mintavételi és labordiagnosztikai piac ezzel szépen lassan összeomlik, a jelek szerint egy senkinek nem jó megoldás született:

  • A magánszolgáltatók, amelyek eddig csak a tesztek levételével, a minták laborokba küldésével foglalkoztak, már most elkezdték lemondani az előjegyzett vizsgálatokat, anélkül, hogy megjelent volna az erről szóló kormányhatározat, -rendelet.
  • Több laboratórium a Napi.hu-nak azt nyilatkozta, hogy vagy éppen nullszaldósra, vagy már veszteségesre jön ki így számukra a PCR-minták analizálása.
  • A lakosság számára ez az ár még mindig magas: ha egy négytagú család a hatósági karanténból szabadulna, akkor fejenként két tesztre van szüksége, de az még így is összesen 156 ezer forintra jön ki.
  • Sok laboratórium, amely ennél olcsóbban kínálta partnereinek a vizsgálatot, azt azért tehette meg, mert eleve trükközött a tesztek kielemzésekor, amivel ugyan a saját költségeiket alacsonyan tartották, cserébe viszont kétes megbízhatóságú eredményekkel dolgoztak.

Lapunknak már csütörtökön többen jelezték, hogy a foglalt időpontjukat is visszamondta a magánegészségügyi szolgáltató, ahova korábban bejelentkeztek és nem egyszer 1-1,5 hetet is vártak a vizsgálatra. E helyeken csak a mintavétel történik meg, saját labordiagnosztikai eszközeik nincsenek, ezért azokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált magántulajdonú analitikai központokba küldték tovább.

A piacon kialakult 30-33 ezer forintos átlagárból 22-27 ezer forint körüli összeget a minták laborvizsgálata, a futárszolgálatos küldés tette ki, a maradék összegbe kellett beleférjen a rendelőknek, hogy a mintavételre alkalmas eszközöket, a munkatársak védőfelszereléseit, valamint a helyiségek fertőtlenítését és a bérköltséget kihozzák. A várható profitjuk mintánként nagyjából 1-2 ezer forint volt.

A laboratóriumok számára a 22-27 ezer forintos árba ugyanígy bele kellett férjen a munkatársak fizetése, a megfelelő higiéniai körülmények megteremtése, a PCR-tesztek elemzéséhez szükséges reagensek, mintavételi és kezelőeszközök beszerzése. A Napi.hu-nak nyilatkozó szolgáltatók már májusban azt mondták, hogy egy vizsgálat önköltségi ára nagyjából 18-21 ezer forint között mozog, de az elmúlt hónapokban a megnövekedett piaci igény miatt sokan fejlesztéseket hajtottak végre, hogy növeljék kapacitásukat, új PCR-berendezéseket, a minták kimérésére, kezelésére alkalmas eszközöket vettek, amelyek árát ki kell gazdálkodniuk. A Népszavának nyilatkozó források is hasonló szintekre lőtték be a bekerülési költségeket.

A legtöbb szereplő szerint a kormány által meghatározott árszint pont az, ahol már igazán nem éri meg egyáltalán, vagy minőségi munkát végezni. Utóbbit végül elsőként a PentaCore Laboratórium jelentette ki, amely le is állt a teszteléssel.

"Laboratóriumunk vezetése kiemelten fontosnak tartja a pácienseink és munkatársaink egészségvédelmét és a minőségi munkát, amelyet a 14 év alatt Önök is megszokhattak tőlünk. Jelenleg ezt nem tudjuk tartani a hatósági áras PCR-vizsgálat tekintetében, így felfüggesztjük a mintavételt covid-PCR-re" - írták a Facebookon a határozatlan ideig tartó szolgáltatás felfüggesztésük indoklása ként.

"Két nyertes lesz, a kóklerek és az NNK"

Dömötör Csaba államtitkár azt mondta, a cél az, hogy senki ne nyerészkedhessen a teszteken, most épp azok nyernek nagyot, akik eddig is nyerészkedtek

- kommentálta egy magyarországi labordiagnosztikai szakértő, aki szerint a hatósági árral éppen a gyenge minőségű munkát végző cégek nyerhetnek. Sok labor csinálta azt, hogy nem elemezte külön a mintákat, hanem egybe összekevert egy PCR-gépnyi kapacitást (típustól függően 92-96 minta), majd csak azokat vizsgálta ki egyesével, amelyeknél az összekevert adagra pozitívan jelzett a gép.

Ez a megoldás azért sem jó, mert ha hígul a minta, akkor a gép nem feltétlenül mutatja ki a fertőzést, vagyis a vírus terjesztői ott maradnak a társadalomban. A kóklerek diadala ez - magyarázta el a problémát diagnosztikai forrásunk, aki szerint a mennyiségi tesztelés ezen a módon jóval olcsóbb is lehet, mint 19 500 forint, csak "ez a daráló olyan is".

A hatósági áraknak egy másik nyertese lehet: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az állami szervnek is koronavírus-teszteket végző Synlab Hungary Kft. ügyfélkapcsolati vezetője, Végh József egy szeptember eleji konferencián egyenesen brutálisnak nevezte azt a terhelést, amely jelenleg a tesztekkel kapcsolatban az egészségügyi magánszolgáltatókra hárul. A Synlab még az év elején napi 500 állami finanszírozású koronavírus-teszt elvégzését vállalta, ennek már a duplájánál tartanak, és közben ugyanennyi magántesztet is ki kell elemezniük.

Az NNK többet fizethet

A Napi.hu információi szerint - amelyeket az érintett szereplők közül az állami szerződés bizalmas természetére hivatkozva senki nem kívánta névvel felvállalni - viszont az NNK esetében a szereplőknek magasabb áron van szerződésük PCR-tesztek elemzésére. Úgy tudjuk, hogy 20-25 ezer forint között van a népegészségügy számára lekötött kapacitásuk. Ha tehát a hatósági áras szabályozás az NNK-val kötött szerződésekre nem vonatkozik majd, akkor a magánlaborok számára a legjárhatóbb út, ha leszerződnek és az államnak végeznek tesztelemzéseket.

A legrosszabbul tehát várhatóan a lakosság és a cégek járnak a tesztek hatósági árassá tételével: a magánembereknek a meghatározott szint még mindig nem olcsó, miközben a cégek alig találhatnak majd laboratóriumot, ahol kivizsgáltathatják a munkatársaik mintáit.

Külön utas ebben is Magyarország

Európában Magyarország az egyetlen ország, amely önmagában pusztán a hatósági árazással próbálta meg a PCR-tesztek lakossági költségét leszorítani. Németországban és Olaszországban ingyen teszt jár mindenkinek, aki külföldről tér haza, Franciaországban pedig az utcákon ingyenes tesztpontokat hoztak létre. Elterjedt megoldás még Európában, hogy az állam korlátozza ugyan, hogy az emberektől mennyit kérhetnek el a cégek, de fix támogatási összeggel száll be minden egyes tesztbe. Szlovákiában a magánbiztosítóknál elérhetők olyan csomagok, hogy olcsóbban juthassanak az emberek vizsgálathoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

munkas11, 2020.09.19 12:43

@Józsi2222:
Egy 99% os gyorsteszt ára mennyiségtől függően, 2000-2500 Ft. De ez vérből mér, a mintavétel nehezebb, mint az orrbadugósnál. Egy PCR méréshez szükséges labor készlet tesztet már 0,5 MFt-ért is lehet venni. Persze kellenek hozzá más eszközök is, de egy működő laborban ezek megvannak. Tovább ehhez ember is kell, attól is függ az ár. Ha csak a betanított (biorobot) laboránsok vannak, akkor kellenek a nagyobb műszerek, amelyek nyilván nagyobb mintaszám esetén hozzák vissza az árukat viszont, ha sok a minta a fajlagos költségek nagyon alacsonynak lesznek (pár ezer Forintos tartományban kell gondolkozni).
Azért nem röpködnek a számok, mert egy ilyen tevékenység sok tényezős. Ha mintavételhez orvos kell, annak háromszor többet kell fizetni, mint egy szakasszisztensnek. A közalkalmazott laboránsok is fele annyit keresnek, mint a magánegészségügyben, de nagyobb kontroll és kevesebb hibalehetőséget hordozó módszerek kellenek, amik drágábbak. A rendszer kialakítása sem azonos, az épület fenntartástól kezdve, a felszereléstől, a módszertanon át a minőségbiztosításig minden befolyásolja az árat stb.
A piaci cégek hatékonyságban agyonverik a közszférát, viszont egy kisebb labor (az előző hsz-omban felvetett probléma miatt) nem akar túl sokat beruházni, egy ilyen bizonytalan volumenű feladatra, ezért drágább módszerrel dolgoznak. Ráadásul, ha van más munkájuk is, és a helyett PCR-ezni állítja be az embereit a helyett, akkor abból nem jön a pénz.
Ezért úgy képez árat, hogy a beruházási kockázatokat és a jelenlegi tevékenységéből kieső hasznot is beárazza. Ezekből jön ki a többszörös árkülönbség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.09.19 00:34

@munkas11:
Az első mondatod hülyeség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

munkas11, 2020.09.18 23:01

Maga a laborvizsgálat önköltsége jóval olcsóbb ennél. Inkább a mintavétel, szállítás, adatkezelés és a kapcsolódó dolgok a nagyobb tételek. Ezt szét is lehetne bontani és mehetne tovább a dolog.
De egy jól szervezett cégnél még így is lenne rajta rendes haszon. Valószínűleg inkább az a baj, hogy közismert tény, hogy ha a kormány valamiben üzletet lát, arra könyörtelenül lecsap. Volt már pár ágazat, amit kb. egy tollvonással megszüntettek és átjátszották a haveroknak: szerencsejáték, dohány, hulladék, víz, gáz stb. Azoknak a forgatókönyve is így kezdődött, hogy megvédjük a magyar embereket/családokat. Egy jó menedzser meg tudja, hogy ilyenkor minél előbb ki kell kiszállni, mert ha kapnak egy visszautasíthatatlan ajánlatot, akkor már nagy bukta lesz.
Aztán persze evvel is úgy járunk majd, mint a rezsicsökkentett gázárral. Kiszorítjuk a karvaly tőkét, monopol helyzetbe hozzuk a nemzeti cégeket és drágább lesz, mint piaci alapon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.09.18 22:31

@tegnaputan: 19 41
Orbán mit csinált azon kívül, hogy Ő és bandája sok-sok milliádal tömte ki magát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.09.18 22:24

@krix10: 15 24
A,szocializmusban a 3-4 hónap helyett 3-4 év volt.
Most az autódat a, kívánságodnak megfelelő egyedi felszereltséggel gyártják le

A
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html