Orvosprofesszorok véleménye is az, hogy a fertőzés nagy arányú megnövekedése nem kerülhető el, de a lassítása lehetséges - fogalmazott a kormányfő. Lassítani kell a folyamatokat, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes legyen befogadni a súlyos eseteket.

Mindenből van elegendő eszköz a mostani fertőzési szinthez, de mivel nagyobbra készülnek, ezért többet kell vásárolni az eszközökből, mint amennyi az adott pillanatban szükséges - tette hozzá Orbán Viktor kormányfő.

Nagyobb esetszám kell ahhoz, hogy az orvosok megbízhatóbb követeztetéseket tudjanak levonni, és konkrétabb tájékoztatást kapjanak az emberek.

A kormányfő szerint a legnagyobb bizonytalanságot most az okozza, hogy az emberek nem tudják, mire számíthatnak, ha megbetegszenek, de ha lesz erről konkrétabb információ, akkor - ha a járvány nem is hagy alább - a félelem kisebb lesz.

Jó döntés volt, hogy megelőző intézkedéseket vezettek be már a járvány korai szakaszában. A járvány terjedése lassul. Az igazi probléma akkor állhat elő - mint Olaszországban - ha gyorsabban fut fel a megbetegedések száma. Ez ellen a terjedés lassítása mellett az ellátáshoz szükséges kapacitások megnövelésével is védekezni kell - írta az Infostart.hu.

Milliószám vannak maszkjaink, gyártunk is ilyeneket,és minden eszközzel mindenhonnan szerzünk be maszkokat. A kormány az összes nemzetközi kapcsolatrendszert beindította.

A kollektív védekezést megszerveztük - fogalmazott a politikus az MTI szerint. Szavai szerint van egy rendes katonai tervünk a védekezésre, felállt az ország a védekezés logikája szerint. Egy védekezésre berendezett állapotban lévő közösség most a magyar: a határokat lezárták, kontroll alatt tartják, a létfontosságú vállalatoknál, ha kell átveszik a katonák az ellenőrzést, a járványügyi kórházakat kijelölték, illetve építik.

A gazdasági lépésekkel kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: újabb intézkedésekre lesz szükség. Most az a  legfontosabb, hogy a lehető legkevesebben essenek ki a munka világából, aki mégis kiesnek, minél hamarabb visszatérjenek. Igyekeznek a vállalatokat abba a helyzetbe hozni, hogy ne kelljen elbocsátaniuk az embereket, a munkalehetőségek ne vesszenek el.

Az emberek attól félnek a legjobban, hogy tönkremennek, ezért döntött kormány a kamattörlesztés és a tőketörlesztés év végéig történő felfüggesztéséről. Magyarországon 3600 milliárd forint körül van az az összeg, amit évente magánszemélyektől és vállalatoktól törlesztésként beszednek a bankok, ez most az adósoknál marad.

Beazonosították a legnagyobb bajba került ágazatok listáját, számukra járulékfizetési könnyítésről döntöttek, de további lépésekre is szükség lesz.