A koronavírus padlóra küldte a hazai vadászatot

Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, mint az előző vadászidényben. A koronavírus-járvány azonban derékba törte az ágazat prosperitását - idézi a Világgazdaság cikkét az MTI.
Szepesi Anita, 2020. október 20. kedd, 07:35
Fotó: Pixabay

Csaknem hétmilliárd forint bevétel keletkezett Magyarországon a külföldi vadászok közvetlen költései nyomán a 2019-2020-as idényben - derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) kimutatásából.

A vadászati év márciustól a következő év februárjáig tart. Az előző idényben bérlövésért több mint hatmilliárd, a kapcsolódó szolgáltatásokért pedig csaknem 900 millió forintot fizettek. Összehasonlításképpen: a 2018-2019-es hasonló időszakban az előbbiekből 5,4 milliárd és 796 millió forint származott.

A mostani idény már korántsem ennyire kecsegtető. Évente 25-30 ezer vadász érkezik Magyarországra, de a pandémia a vadászturizmust is "padlóra küldte". A nagyobb értékű őzbakokat jellemzően külföldi vadászok ejtik el, de ők nem jöhettek az április 15-én kezdődő idény elején. A belföldi piac felvette ezeknek az értékesebb vadászati lehetőségeknek a jelentős részét, a mostani helyzet azonban nagyobb gondot okoz.

A vadászati főidény a golyóra érett, kiemelkedő értékű gímszarvasbikák idényével párhuzamosan szeptemberben kezdődött, a legtöbb külföldi vadász ekkor érkezik Magyarországra. Főleg a nagy vadas, jellemzően dunántúli vadgazdálkodók esnek majd el tetemes bevételtől, amelyet a kiadott vadászengedélyek száma is alátámaszt: a különös jelentőségű szeptemberben gímszarvasra a tavalyi 4133 jogosultság után most 1941-et adtak ki, ez 53 százalékos visszaesés.

Az országos adatok sem fényesebbek. 2019 első három negyedévében 18 241 engedélyt állított ki a vadászkamara, az idei azonos időszakban csak 11 144-et, ami 38,1 százalékos csökkenés. Az aktuális vadászati év statisztikái még rosszabbak. Március 1-jétől október elejéig 6685 engedélyt adtak ki, a tavalyi azonos időszakban 13 577-et.

Ez már 50,8 százalékos mínusz. Vagyis bár összességében nem lehet a külföldiek teljes távolmaradásáról beszélni, de alig feleannyian vadásztak Magyarországon, mint a bázisévben - olvasható a gazdasági napilapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.10.20 09:55

Ez a szektor is csak azt erősíti meg, hogy pici ország vagyunk csóró emberekkel még ha a KSH statisztika meg a vezérünk mást akar nekünk bedumálni.
Semmire sem megyünk a külföldiek meg az EU pénze nélkül még ha ezt is próbálják velünk elhitetni.
Magyarország jobban teljesít mi?
Bullshit az egész egy Beteg demokrácia, beteg vezetőjének, beteg propagandája.

Közben tavaly az ágazat termelt 7MrdFt rekord bevételt elköltöttünk eddig a jövő évi vadászati kiállításra 55MrdFt-ot (eddig). Ez ha a rekod évi bevétellel számolom kb. 8 év alatt jönne vissza, de nem az államnak aki a kiállításra elköltötte az adófizetők pénzét hanem az ágazati szereplőknek.
Hát nem beteg ennek az országnak a vezetője, hogy egy ilyen sz@r pénztemető kiállításra költi el az adófizetők pénzét egy válságban miközben a tervezet orvosi béremelés költsége egy évre 75-80MrdFt plusz forrást igényel a tervek. szerint
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.20 07:57

Most siránkozás, oszt jövőre kiderül, hogy megint rekord volt a bevétel. Így szokott ez lenni nálunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html