Rendkívül súlyos a járványügyi helyzet Magyarországon Európa többi országához hasonlóan. Olyan mértékű a növekedés most, amit korábban soha nem tapasztalatunk, még a 2. hullám idején sem - kezdte a mai tájékoztatót Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Néhány nap alatt  5-10 ezerrel nőtt az aktív betegek száma, ez rendkívüli mértékű - hangsúlyozta. Az esetek többségét okozó variáns rendkívüli mértékben fertőzőképes, sokkal nagyobb mértékben mint az először megismert vadvírus. Ezért nagyon fontos, hogy akár mintavételre, akár orvoshoz, vagy máshova igyekszünk, tartsuk be a higiénés szabályokat, tünetes személy pedig sehova ne menjen, otthon várja meg a mintavevőket - tette hozzá Müller Cecília.

A napi járványügyi adatokat ismertetve kiemelte, soha ilyen sok betegnél nem zajlott kórházi kezelést igénylően a betegség, most 8270 beteg van kórházban, ez előtt december 8-án volt a legtöbb - 8045 fő - kórházi beteg. Az eddigi legtöbb lélegeztetésre szoruló beteg 674 fő volt december 7-én, amivel szemben most 833-an vannak lélegeztetőgépen.

A 3. hullám nagyon gyorsan emelkedő számai súlyos terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre, szinte nap mint nyitnak meg újabb kórtermeket a kórházak, sokan vannak intenzív osztályon is.Több klinikus szerint alkalmanként egész családok érkeznek a kórházakba, mindegyik súlyos tüneteket mutat. Az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése mindnyájunk feladata, ez úgy lehetséges, hogy nem fertőződünk meg - fogalmazott Müller Cecília.

Keddi statisztika

6494 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 475 207 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 158 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 146 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 338 946 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 120 115 főre emelkedett. 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833 -an vannak lélegeztetőgépen.

Ha már egy kicsit csökken a napi fertőzöttek száma, az minden járványügyi mutatóban javulást fog eredményezni, ez sok tekintetben rajtunk is múlik, vegyük szigorúan és tartsuk be a higiénés szabályokat - kérte.

Romlást jósolnak a szennyvízadatok

A környezet-egészségügyi adatok is egyértelmű romlást mutatnak, a koronavírus örökítőanyagának a szennyvízben mért mennyisége a fertőzöttek számának az emelkedését jósolja. Az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs értékeit, csökkenés egy város területén sem mérhető - fejtette ki Müller Cecília.

Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya, Veszprém,  és a Budapest környéki települések közül Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta mintáiban látszik rendkívüli növekedés. Összességében a következő napokban nem várhatunk javulást - hangsúlyozta.

Első vakcinadag után is kell 2-3 hét valamiféle védettséghez

Az oltásokra térve kiemelte, az első adag beadása után senki ne érezze magát védettnek. Ahhoz, hogy az immunrendszer reagáljon és elkezdődjön az ellenanyag-termelés és a sejtes immunitás, legalább 2-3 hét szükséges.

Az oltási stratégia most arra irányul, hogy minél többen - főleg a koruk, vagy betegségeik miatt magas kockázatot viselők - megkapják a vakcina első adagját, s akkor ők 3 héttel később, a vakcina típusától függően 50-70 százalékban védetté válnak.

A következő időszakban több egymással párhuzamos fronton is zajlanak a védőoltások. A regisztrált legidősebbek oltásához jelenleg 3 vakcina áll rendelkezésre, mondta Müller Cecília.

Felszabadításra került 100 ezer adag Szputnyik V, ami ma kerül ki a kórházi oltópontokra, ma érkezett 120 510 adag Pfizer, ami közvetlenül az oltópontokra kerül, ahova a háziorvosok szervezik a regisztrált pácienseiket. Ezen a héten a háziorvosok az AstraZenecával is olthatják az időseket, erre 105 600 adag AstraZeneca áll rendelkezésre.

A háziorvosoktól azt kérték, hogy elsősorban a 60 éven felüliekre koncentráljanak, hogy az idősek minél nagyobb arányban védetté váljanak.

Ma kaphatnak sms-t, akik a múlt hétvégén kimaradtak

Az AstraZeneca vakcinát most második és első körös oltásra is használják.

A csütörtöktől vasárnapig terjedő időszakban a múlt hétvégéről elhalasztott AstraZeneca oltásokat is beadják a 60 alatti krónikus betegeknek. Ők valószínűleg még ma sms-t kapnak, 429 kórházi oltópontra.

Elkezdik a rendvédelmi dolgozók és a katonák oltását is

A védekezés stabilitása és biztonságossága érdekében megkezdik a védekezésben résztvevő rendvédelmi dolgozók és katonák oltását is.

A tisztifőorvos azt kérte, hogy aki oltásra megy, lehetőség szerint töltse le a vakcinainfo.gov.hu oldalról a belegyező nyilatkozatot, és azt kitöltve vigye magával az oltópontra. Azt kérte továbbá mindenkitől, hogy fogadja el a számára felkínált vakcinát.

Aki pedig korrigálni szeretné a regisztrációkor megadott adatait, az 1818-as telefonszámon tegye ezt meg.  Olthatóságról mindenki az oltóorvost vagy a kezelőorvost kérdezze  - tette hozzá a tisztifőorvos.

A mai tájékoztatón egyetlen kérdést olvastak fel, amely azt firtatta, hogy a háziorvosok visszatarthatnak-e vakcinát. Müller Cecília szerint  bizonyos, hogy nem tartanak vissza vakcinát, az oltóanyag korlátozott mennyisége miatt szakmai szabadságuk van abban, hogy a legesendőbbeket immunizálják.