Második hullám: erre készül a kormány

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.
Domokos László, 2020. augusztus 7. péntek, 07:20
Fotó: Pixabay

A tervek között szerepel a távmunkában végezhető tevékenységek bővítése, a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése. A munkavégzés helye a munkavédelmi előírások betartásával szabadon választhatóvá válna.

A módosítás lehetőséget adna arra, hogy a tételes elszámolás helyett a munkáltató kvázi átalányként a mindenkori minimálbér összegének 10 százalékáig járuljon hozzá a rezsiköltségekhez. A szükséges eszközök beszerzését is támogathatja a cég, akár kedvezményes adózási feltételek mellett - sorolta Bodó Sándor a napilapnak.

A Gazdaságvédelmi akcióterv egyik legfontosabb eszközeként munkahelymegőrző és munkahelyteremtő intézkedéseket vezettek be, amelyek mostanáig több mint egymillió munkavállalón segítettek.

Folyamatosan monitorozzák a munkaerőpiac változásait, és ahol szükséges, a kormány kész újra beavatkozni az eddigi intézkedéseken felül a gazdasági növekedés érdekében.

A legfrissebb adatok szerint a júniusi mélyponthoz képest mindenhol csökken a regisztrált álláskeresők száma. Országosan 25 ezerrel vannak kevesebben, mint bő másfél hónappal ezelőtt. Az új álláshelyek száma is folyamatosan emelkedik, a munkaerőpiac láthatóan kezd magára találni - mondta Bodó Sándor.

Bizakodásra ad okot a gazdaság újraindulása, ami újabb lökést ad a munkaerőpiacnak. Várakozásaik szerint a tendencia folytatódhat, azaz a júniusi mélypont után folyamatosan csökkenhet a munkanélküliek száma, a foglalkoztatás pedig fokozatosan a válság előtti szintre emelkedhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2020.08.07 23:14

Tudjátok-e, hogy mi az a "bullshit"? Na ez a cikk pl az.
http://bullshitgenerator.net/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.08.07 16:57

@Denden: nem. túl macerás alaposan bugtalanítani az eljárást, és nem lehet általa a törvényhozónak lopni, nincs benne pénz, e.
különben is, az élet nem fair. nem tudtad?
na, mehetsz vissza a műszakodba gályázni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2020.08.07 16:00

Most idézek: Orbán Viktor: Köhögve és lázasan senki ne menjen emberek közé!

Elmondom tapasztalatomat. A munkahelyemen sokan dolgoznak egy légtérben is. Sokan a minimálbér körüli összeget keresik. Juttatások alapja például az, hogy ne legyen a dolgozó adott hónapban betegszabadságon. Mint tudjuk a minimálbér nem igazán elégséges a tisztességes megélhetéshez. Így mindenki, akár félholtan is bejár dolgozni! Plusz ehhez jön a magyar alacsony táppénz összege is.
Kérem, mi a jobb?! Ha egészséges a dolgozó és képes 100%- ban dolgozni, vagy bejár dolgozni alacsony hatásfokkal és még másokat is megfertőz?!
Nem kellene ezen változtatni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html