Koronavírus: nagy számról beszélt Müller Cecília vasárnap

A magyarországi települések 85 százalékában találtak koronavírussal fertőzött személyt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országban mindenhol jelen lehet a vírus - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnap az állami médiának.
Domokos Erika, 2020. november 15. vasárnap, 15:15
Fotó: hirado.hu - A kép nem vasárnap készült.

Mindenki akkor jár el helyesen, ha magát, illetve a vele nem egy háztartásban élőket potenciálisan fertőzöttnek tekinti és ennek megfelelően tartja a kapcsolatot másokkal - mondta Müller Cecília.

A jelenlegi helyzetben mindennél fontosabb a fertőzöttek számának csökkentése, hogy mérsékelni lehessen az egészségügyi rendszerre nehezedő extrém terhelést - tette hozzá a szakember, aki szerint a települések 84 százalékában találtak már koronavírus-fertőzöttet.

Településekre lebontott fertőzöttségi adatokat hivatalosan nem közölnek, azt önkéntesek töltögetik a híradások alapján, például itt - a szerk.

Egész Európa küzd a járvány megfékezésével, terjedésének lassításával, Magyarországon is napról napra több a pozitív eset - mondta Müller.

Csökkenteni kell a találkozásokat

Azért vezettek be szigorú korlátozó intézkedéseket, hogy egyre kevesebb találkozás történjen az emberek között. Erre azért is szükség volt, mert szinte nincs már olyan család, amelynek környezetében nem regisztráltak pozitív személyt.

Müller Cecília megerősítette, szombaton 4238 új koronavírusos esetet találtak és 7013 embert kezelnek kórházban, akik közül 569-en vannak lélegeztetőgépen, ami rendkívüli terhelést jelent az egészségügyi rendszernek.

A tisztifőorvos nem győz köszönetet mondani az egészségügyi dolgozóknak, akiknek fizikailag és mentálisan is nehéz dolguk van. Müller Cecília azt kérte tőlük, tartsanak ki, a járványügyi szakemberek mindent megtesznek a terhelésük csökkentése érdekében.

Messze még az enyhülés

Aki tüneteket észlel magán, az ne menjen sehova, maradjon otthon és kérjen segítséget a háziorvosától - adott ma is jó tanácsot a tisztifőorvos a magyaroknak.

Az emberek rendkívül különbözőképpen reagálnak a vírusra: van aki szinte tünetek nélkül vészeli át a fertőzést, míg másoknál súlyos szövődmény alakul ki, "bárki súlyosan megbetegedhet, ezért tartozunk felelősséggel egymás iránt" - közölte a tisztifőorvos.

Müller Cecília szerint szeretnék, hogy ne kelljen további szigorításokat bevezetni, erre pedig akkor van lehetőség, ha a lakosság fegyelmezetten betartja a jelenlegi szabályokat. A korlátozások bevezetését követő 2-4 hét után lehet majd látni, milyen eredményt hoztak a mostani szigorítások - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.11.15 15:44

siránkozó okos nagyszájuak, a kínai nyitást nem akkor kell alkalmazni, amikor a kínaiak átvernek minket, mint a letelepedési kötvény, a vasutépítés, a tízszeres számu és ötszörös áru lélegeztető meg egyéb beszerzések, hanem a vírusuk kezelését kellett volna lemásolni, mert aki gyártotta az tudja a védekezést is ellene, ők az ismételt felbukkanáskor gondolkodás nélkül szigoru zárlatot léptettek életbe, tudták milyen pokoli fertőző ez a találmány
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html