Virológus: nem szabad lazítani a korlátozásokon

Ha a mostani intézkedések érvényben maradnak, januárra elérhetjük az októberi adatokat, így lassan, de enyhülhet a járvány - mondta Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak.
Szász Péter, 2020. december 5. szombat, 19:02
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Már harmadik napja 200 közeli a koronavírus miatt meghalt betegek száma. Pénteken 193-an vesztették életüket - hangzott el az RTL Klub összeállításában.

Az elmúlt egy hétben többen hunytak el a koronavírus miatt itthon, mint a járvány első 7 és fél hónapjában összesen.

Rusvai Miklós szerint az első hullámban sokkal szigorúbbak voltak az intézkedések ezért az őszt jobban megszenvedjük. A szakember szerint nem szabad lazítani a korlátozásokon.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tretyakov, 2020.12.06 12:48

Itt az ideje egy kis eszmefuttatásnak az életröl és az emberi méltóságról és a szabadságjogokról. A korlátozások célja az emberi élet mindenekelötti védelme. Csakhogy alkotmányos jogállamban nem az élet a legfontosabb alapjog. Merkeléket pl. egy jogfilozófus korábban betegségelkerülési abszolutizmussal vádolta.
Már nem vagyok fiatal, a szocializmusban még kevéssé érdekelt a szabadság, a rendszerváltás után ez nem volt probléma, de mostanában kifejezetten érzékeny lettem rá. Senki nem gátolhatja a szabadságomat arra, hogy beteg legyek! Vagy egy hasonló szitu: miért viseljek sisakot motoron, ha én szét akarom csattantani a fejemet. Persze egy biztosító mondhatja: ha hülye voltál, fizess többet, csakhogy ez egészen más kérdés.
Aláírom: nem veszélyeztethetek másokat, így pl nem léphetek csak úgy be egy öregotthonba, ha nem tudom, hogy fertözhetek-e. De pont itt a lényeg: a járvány rizikópácienseinek a védelme hatékonyan / felhívom a figyelmet a cikkre ugyanitt a spanyol idösotthonról!/ a többieket meg hagyjuk már békén. Azt is elismerem, hogy a járványnak vannak és lesznek olyan, viszonyla csekély számú áldozatai, akik elvben nem számítanak rizikósnak. Csakhogy ezt úgy hívják: SORS! Mindig, mindenkit nem lehet megvádeni, a jelenlegi kaotikus, hisztérikus, értelmetlen intézkedésekkel pedig még azokat sem, akiket kellene.
A saját véleményem tehát: az emberi méltóság és szabadság tiszteletben tartása mindenek felett áll, különösen úgy , hogy az elhúzódóvá tett járvány valóban katasztrófális hatásai aránytalanul többet fognak rombolni világszerte.
Tehát nem fogadom el szüklátókörü virológusok véleményét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.12.05 19:53

KB + 15.000 halott lesz ha idejekorán enyhitünk..

most el lehet dönteni megéri e , az emberi életeknek is van ára, kivéve a mesékben
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html