Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatásügyi államtitkára az operatív törzs tájékoztatóján a gazdaságvédelmi akciótervből két programot említett: a munkahelyvédelmi bértámogatást, amelyet eddig több mint 5400 vállalkozás közel 72 ezer munkavállalóra vonatkozóan kérte. A legérintettebb ágazatok a feldolgozóipar, a turizmus, valamint a kereskedelem és a szállítás. Kisebb és nagyobb cégek is igénylik a támogatást, van olyan cég, ahol majdnem az összes, 740 munkavállalóra kérték. A pályázatok beadására továbbra is van lehetőség.

Egy másik fontos program a kutatás-fejlesztés, innováció terén került bevezetésre, eddig 400 cég adott be 7200 kutató-fejlesztőre támogatási kérelmet. A kérelmek 44 százaléka kisvállalkozásoktól érkezett.

Hamarosan konkrét intézkedéseket is bejelentenek a munkahelyteremtő támogatások kapcsán.

Szerdára 28 fővel, 3341 -re nőtt az igazoltan pozitív esetek száma, és öt újabb halálos áldozata van a járványnak. Az aktív esetek száma 1809, 60 százalékuk Budapesten, illetve Pest megyében él. A 430 elhunyt 79 százaléka fővárosi illetve Pest megyei - sorolta a szerdára  ismertté vált számokat Müller Cecília. Jelenleg 688-an vannak kórházban, 62 százalékuk Budapesten, 45-en lélegeztetőgépen.

Nagyon kedvező, hogy minden adat csökkenést mutat és az egyetemi felmérés is alacsony fertőzöttségről tanúskodik - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Müller Cecília ezúttal az óvodások és bölcsődések ügyeleti ellátását részletezte. A szülőknek szóló legfontosabb üzenete az volt, hogy csak egészséges gyereket vigyenek közösségbe, ahol pedig tanítsák meg a személyi higiénés szabályokat, a kézmosást és a papírzsebkendő használatát.

A gyerek ne vigyen be otthonról játékot, "nyunyókát", a tárgyakat fertőtlenítsék és alaposan öblítsék le.

A kisgyerekek gondozásába a 65 éven felüliek csak önkéntes alapon vonhatók be.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa felsorolta: tegnap 37 helyszínre, 26 kórházba és 11 szervezethez szállítottak ki egyéni védőfelszereléseket. 535 hatósági házi karanténban lévő személy önként vállalta az elektronikus ellenőrző szoftver telepítését és alkalmazását, amelyet máig 499 - en használnak már.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • Nehéz különbséget tenni a krónikus betegségek között abból szempontból, hogy melyik jelent nagyobb kockázatot a koronavírus-fertőzöttnek, de irányadó, hogy a halálozások fele szív és érrendszeri betegség miatt, negyede daganatos betegség miatt történik. A vírus főleg a légzőszerveket támadja, így értelemszerűen a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a krónikus vesebetegség, az immunrendszert érintő és valamennyi krónikus betegség többletkockázatot jelent.
  • Az egyetemi vizsgálatból kiderült alacsony fertőzöttségi mutató egy elsődleges adat, ami azért pozitív, mert ha nincs nagyszámú, tünetmentes fertőzött a populációban, akkor kevesen tudják átadni a vírust. Hogy ennek milyen hatása lesz egy második hullámra, ha lesz ilyen, arra számos elképzelés van. Lehet, hogy a magyar lakosság immunrendszere mégis erős, amiben szerepe lehet a kötelező védőoltásoknak.
  • Megindult a vidéki járványkórházak visszaállása a megszokott rendre.
  • A lazításoktól függetlenül indokolt az óvatosság, tartani kell a védőtávolságot és az arcot el kell takarni.
  • Külföldre utazás előtt fontos tájékozódni a konzuli szolgálat honlapján. Visszaérkezéskor egészségügy vizsgálaton kell részt venni. Koronavírus-gyanús esetén kijelölt karanténba, anélkül hatósági házi karanténba kell vonulni két hétre. Ez alól csak az kap felmentést, akik gyógyult, tünetmentes és /vagy igazolja, hogy külföldön legalább 14 napos járványügyi megfigyelés alatt állt.
  • Az alacsony fertőzöttségi számok az idejekorán meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmének köszönhetőek.
  • Interneten nemcsak nem érdemes tesztet venni, hanem tilos is ilyet árusítani, házi használatuk különben sem ajánlatos.
  • A fővárosi korlátozások fenntartását az indokolja, hogy az idősotthonokat és a kórházi fertőzések levonva is Budapesten és Pest megyében él a legtöbb fertőzött.