A járvány fékezése és fokozottan veszélyeztetett idősek védelme érdekében hozott korlátozások, a távolságtartás hangsúlyozása, a bezártság egyedülálló idősekre gyakorolt hatásának magyarországi vonatkozásait járta körül a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható  felmérésében a Társadalomtudományi Kutatóintézet (MTA Kiváló Kutatóhely) két munkatársa, Messing Vera és Ságvári Bence.

A társasági élet lényege, hogy az embernek valamilyen háztartáson kívüli kapcsolata legyen: kolléga, rokon, barát, bárki, akivel az illető nem él egy háztartásban - magyarázta Ságvári Bence. A felmérés szerint az érintett korcsoport mintegy 60 százaléka egyáltalán nem, vagy ritkábban, mint havonta él társasági életet, szociális kapcsolatai meglehetősen beszűkültek - európai összehasonlításban a magyar idősek kifejezetten zárkózottnak bizonyulnak.

"Ezek az emberek a valós társasági életet pótolják a boltba, orvoshoz, lottózóba, fodrászhoz járással - az utcán élnek". A járvány miatt azonban ez a lehetőség megszűnt vagy minimálisra korlátozódott, s ezzel teljesen bezárult számukra a világ. Esélyük sincs személyes találkozókra, beszélgetésre. Az egyedül élők körében korábban is magasabb volt azok aránya, akik kifejezetten magányosnak érezték magukat. Nagyjából hatból egy idős ember tartozott ebbe a csoportba. A kutatók szerint ez az arány vélhetően növekedni fog az előttünk álló időszakban.

Az internet nem mindenkinek segít

Az online világba terelődő kommunikáció sem jelent mindenkinek megoldás, egy két évvel ezelőtti felmérés alapján az 50-69 év közöttiek több mint 60 százaléka aktív internethasználó, a 70 éven felüliek körében viszont többségben vannak a nem internet-felhasználók. Azok az idősek, akiket családtagjaik megismertettek az internet nyújtotta lehetőségekkel, jobb helyzetben vannak, eleve megvan a szociális hálójuk, amit most megfelelő segítségnyújtás mellett könnyebben ültethetnek át az online térbe.

Az idősek alapvető szükségleteinek kielégítésében sok önkormányzat segít, de a kutatók szerint a bezártság pszichés következményeinek kezelésére is fel kell készülniük, mert az időszakot az egyedül élő idősek pszichésen nagyon nehezen fogják viselni. Megoldást lehet az online pszichológiai szaktanácsadás, és a rendszeres telefonos kapcsolattartás - ajánlják a kutatók, akik vizsgálatukkal az időseket érintő nehézségekre  akarták ráirányítani a figyelmet.

Nem csak az idősek vannak elzárva a világtól

A médiának a hatósági tájékoztatás eljuttatásában óriási a  szerepe, e téren szintén veszélyeztetett csoport a szegénységben, szegregált, marginalizált területeken élők, akiknek sem anyagi lehetőségük, sem kapcsolati tőkéjük nincs ahhoz, hogy az online világban működni tudjanak. Egész egyszerűen nem tudnak telefont vagy számítógépet venni- hangsúlyozta Messing Vera.