Egy Baranya megyei település, Kozármisleny teszteléssel üzen hadat a koronavírusjárványnak - derül ki a szabadpecs.hu (Szabad Pécs) hírportál cikkéből.

A vizsgálat önkéntes, a kiadásokat viszont támogatja az önkormányzat, a tesztelők pedig házhoz mennek. A kozármislenyiek a piaci árnál jóval olcsóbban tudhatják meg, hogy termelt-e már ellenanyagot a szervezetük a koronavírus-fertőzés kórokozója ellen. Az időseknek segítő önkénteseket és a városi dolgozókat ingyen tesztelik a Pécs melletti Kozármislenyben.

Bíró Károly, a település független polgásmestere a lapnak azt mondta, valószínűleg nem lesz 100 százalékos tesztelés, de ha mégis mindenki, minden felnőtt lakos vállalná, az önkormányzat akkor is biztosítja mindenkinek a támogatott koronavírus-tesztelést. Ennek nem lesz a város részéről anyagi gátja.

Kozármisleny független polgármestere arra számít, hogy ha nem is az összes, azaz esetükben mintegy 5000 fő 18 év feletti lakos, de akár 2000 főnél is többen vállalhatják majd a tesztelés procedúráját és annak a lakosokra eső díját.  Bíró Károly úgy tudja, hogy a baranyai Kozármisleny az első magyar, városi rangú település, amely támogatja akár a teljes felnőtt lakosság szűrését.