Operatív törzs: az iskolákat nem zárják be, az időseket tájékoztató kisfilmekkel védik

Újabb három fertőzött van, az egyik nem is járt külföldön. Az iskolákat nem éri meg bezárni, az idősek védelme fontos, tájékoztató filmeket sugároznak nekik.
Herman Bernadett, 2020. március 12. csütörtök, 16:31
Fotó: Getty Images

Az esetek száma 16-ra nőtt Magyarországon. Négy, Olaszországban járt magyart házi karanténba küldtek, két román állampolgárt pedig nem engedtek be, mivel Olaszországban járt, két dél-koreait pedig visszafordítottak Ausztriába, ők vasúton érkeztek volna Magyarországra.

Kiemelten fontos az időskorúak védelme, ezzel kapcsolatban folyamatos intézkedéseket tesz a kormány. Dömötör Csaba, parlamenti államtitkár elmondta: időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket jelentetnek meg, ezek a tévékben és a "rádiókban" lesznek, de nyomtatott hirdetések is lesznek. Arról szólnak majd a filmek, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, és ha betegek, telefonon jelentkezzenek a háziorvosnál, a hozzátartozóik pedig segítsenek nekik bevásárolni.

Három új beteg

Szlávik János osztályvezető főorvos ismertette az új koronavírusosok állapotát. Az egyik rendbontással vádolt iráni diáknak lett pozitív a tesztje, aki már karanténban volt. Izraelben járt a második beteg - ő a UPC-s dolgozó, a harmadik beteg pedig egy 49 éves magyar nő, aki nem járt külföldön, talán Ausztriában síelő kollégáitól kaphatta el. Az egyik iráni diák meggyógyult a koronavírus-fertőzésből.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a hatósági házi karanténról mondta el, mit kell tudni. Azok kerülnek ide, akiknél nincs szükség intézményi karanténra, de a veszélyeztetett országokból érkezőknél indokolt ez az ellenőrzés. Az ilyen állampolgárok már a határon kapnak egy olyan tájékoztatót, amelyben benne van, hogy a lakásukba vissza kell térniük, és azt 14 napig nem hagyhatják el. Erre a hatóság kötelezi őket. Az ajtóra is ki kell tenni a cédulát, hogy járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik a lakásban, ezért a látogatót sem fogadhat.

Ilyen a házi karantén

Az ilyen személyek ellátását meg kell szervezni, Kérik, hogy a családok segítsenek ebben, ha ez nem lehetséges, akkor az önkormányzatoknak kell ezt megoldani. Ha valaki úgy megy haza, hogy ott vannak más családtagjai a lakásban, akkor a többi lakó elhagyhatja a lakást, csak a külföldről visszatérő családtagnak kell otthon maradnia. Müller Cecília azt javasolja, hogy ha van több vécé, akkor a külföldről hazajövő használjon másikat, mint a többiek, és takarítsanak gyakrabban. Emellett hipózzák ki a poharát, tányérját az illetőnek.

Ha az illető belázasodna, telefonon kell hívni a háziorvost. Egyéb esetben is egyeztetni kell, ha egészségügyi ellátásra van szükség. Müller Cecília felhívta a figyelmet a gyakori kézmosás fontosságára. Házi karanténban elegendő a langyos vizes szappanos kézmosás is, ami után szárazra kell törölni a kezet, mert a száraz körülmény nem kedvez a kórokozónak. A szemetet szemeteszsákban ki lehet vinni a házi karanténból, nem kell speciális szabályokat alkalmazni erre, de a szemetet a karanténban lévő személy saját maga nem viheti ki.

Ételt lehet rendelni, a postástól át lehet venni a küldeményeket, ez nem számít szoros kontaktusnak. A ruhákat lehetőleg 60 fokon mossák ki, a koszos ruhát külön zacskóban kell gyűjteni, és egy-két nap várakozás után lehet kimosni a többi családtag ruháival együtt, addigra elpusztulnak a vírusok.

A rendőrség részt fog venni a hatósági házi karantén ellenőrzésében és betartatásában. A kontaktuskutatásban is részt fog venni a rendőrség. A rendezvényekre vonatkozó szigorítások betartását is ellenőrzi majd a rendőrség, hogy valóban 100 fősnél kisebbek a beltéri és 500 fősnél kisebbek a kültéri rendezvények.

Nem éri meg bezárni az iskolákat

A UPC-s épületet fertőtlenítik, és jövő szerdáig lezárják. Az iskolák bezárását nem tervezik, ezek olyan korlátozások lennének, amelyek nem állnak arányban a hozzájuk fűződő reményhez. A gyerekek nem betegszenek meg súlyosan, azt viszont elismerték, hogy a gyerekek is hordozói lehetnek a betegségnek. Az iskolai ünnepségek elhalasztását azért javasolták, mert nem mindegy, hogy a gyerekek külön termekben vannak, vagy együtt egy tornateremben. Az iskolába járás korlátozása nem hozna jelentős eredményt a védekezésben a szakemberek szerint.

A Franciaországból érkezők mozgását egyelőre nem korlátozzák - mondták újságírói kérdésre. Az iskolákat akkor zárják csak be, ha a járványügyi szakemberek azt mondják, ez egy kockázat. Az operatív törzs nem mondta el, mennyi fertőzésnek kell lennie ahhoz, hogy ez megtörténjen. Müller Cecília szerint nagy a kockázat, hogy a gyerekekre a nagyszülők vigyáznak majd.

Az operatív törzs nem adott egyértelmű választ arra, megrendezheti-e a főváros a Giro d'Italiát, egyeztetés folyik erről. Az Olaszországban lévő magyarok hazaszállítását nem tervezi a kormány. A járványügyi szabályok a parlamenti képviselőkre is vonatkoznak, a karantén is.

Arról, hogy Szlovákia lezárta a határait Magyarország felé, még nem kapott az operatív törzs tájékoztatást. Tegnap elhunyt egy vírusos tüdőgyulladásos beteg a Honvéd Kórházban, aki teszteltek koronavírusra, de nem sikerült a tesztje. Az operatív törzs szinte egész nap végzi a vizsgálatokat, a kapacitás is bőséges - mondta az országos tisztifőorvos. A betegek szállításánál sincs fennakadás, a koronavírusos esetek szállítására külön egységeket állított be az Országos Mentőszolgálat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.03.13 15:54

@europeer:
A vírus nem tudja ki hány éves. Itt kis tetten érhető a hamis butító információ.
Aki idős és beteg és a halál mezsgyéjén tartózkodik azt egy pöccintéssel át lehet juttatni a halálba. Ezt teszi a tüdőgyulladás ami vírus nélkül is gyakran összejön.
Semmi baja nem lesz a tanároknak.
Ezt legalább jól csinálja az Orbán kormány!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.03.13 15:17

@rigolya A tanári kar harmada 58+ éves.:
Ja. Pont nemrég ez volt a fő téma az iskolákról. Minden jel arra utal, hogy ezek a rohadék politikusok nem akarják megállítani a vírust. A tanár megbetegszik, oszt széthordja. Ha meg mégis betegek lesznek a diàkok, akkor mit fog pofázni a tetves fidesz kommunikáció?
Meg dolgozni is lehet ràjuk a többi ezres gyàrban. Pusztulj melós, de előtte termelj gyorsan a politikusra sok-sok adót, told a GDP-t pusztulàsig
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.03.13 07:15

A tanári kar harmada 58+ éves.

Legalább kevesebb nyugdíjat fognak felvenni, ugye?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2020.03.13 05:06

Az iskolások tunetmentesek igy fertőzik meg otthon szüleiket, nagyszuleiket. Ezért a járvány terjedésének gocpontjai pont az iskolák. Robbanasszeru elterjedest fognak kiváltani. Pont ezeket kellett volna először bezarni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.03.12 21:04

Ez logikailag is nyilvánvaló.
A már betegek sokkal kevésbé érintkeznek másokkal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html