Szlávik János: újabb testnedvekben jelenik meg a vírus, sok mindent nem tudunk még

Nagyon sok mindent nem tudunk még az új típusú koronavírusról, így többek között azt sem, hogy mikor lesz oltás - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az Operatív Törzs szombati tájékoztatóján.
Szász Péter, 2020. május 9. szombat, 11:20
Fotó: Napi.hu

Az új típusú koronavírus nagy valószínűleg denevérektől származik, amelyek már köztes gazdaállatoknak adták át a fertőzést és így került az emberre, de ennek részletei nem ismertek. Jó lenne tudni, hogy a denevéreknek - amelyek szervezetében számos, eddig ismeretlen koronavírus-törzs található - milyen az immunrendszere és hogy képesek fertőzni - mondta Szlávik János.

A denevérek képesek például betegség nélkül hordozni az ebola és a veszettség kórokozóját is.

Tudjuk, hogy 4 millió embert fertőzött már meg a vírus. Azt is tudjuk, hogy a fő terjedési mód a cseppfertőzés és tárgyakon is terjed, de

egyre több testnedvben lehet kimutatni a vírus jelenlétét.

A fertőzési mechanizmusokat még nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy egy fertőzött ember a tüntetek megjelenése előtt 1-2 nappal már továbbadhatja a koronavírust és a fertőzésnek a tünetek megjelenését követő 5-6 napon van a legnagyobb esélye.

A gyógyultak esetében is kimutathatók a vírus maradványai, de nem tudjuk, hogy meddig fertőznek, ha egyszer már felgyógyultak.

Azt sem tudjuk, ki lesz súlyos beteg, milyen immunmechanizmusok játszanak szerepet abban, hogy fiatal, egészséges emberek is súlyos tüneteket produkálnak. Szerencsére utóbbiból van kevesebb - tette hozzá a főorvos.

Azt sem tudjuk, mikor lesz védőoltás. Lehet, hogy már megvan valahol, de az engedélyezési folyamat nagyon hosszú.

Sok ember meggyógyult, de számos beteg tölt 3-4 hetet vagy még többet a kórházban.

Szlávik János bízik abban, hogy hamarosan a koronavírust is csak néhány szuperbiztonságos laboratóriumban őrzik majd, a mint a feketehimlő vírusát. Emlékeztetett arra, hogy 40 évvel ezelőtt, 1980. május 8-án jelentette be az Egészségügyi Világszervezet, hogy sikerült elpusztítani a feketehimlőt. Ez a betegség csak a 20. században 300 millió ember halálát okozta. Az utolsó ember, aki felgyógyult ebből a betegségből 1977-ben egy szomáliai volt.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy május 4-től jelentős változások történtek a védekezés jogszabályi felhatalmazásával kapcsolatban.

  • Május 4-től Budapesten és Pest megyében megmaradtak a korlátozások.
  • Május 5-től szoftveresen is támogatják a házi karantén ellenőrzését. Ez önkéntes, eddig 266 ember telepítette.
  • Május 7-től új szabályok vonatkoznak a mezőgazdasági idénymunkások belépésére.

Az elmúlt 24 órában 117 kihágás történt a távolságtartással és a maszkviseléssel összefüggésben. Május 4. óta 301 rendőri intézkedésre volt szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.05.11 10:51

@Józsi2222:
A gerinc ahhoz kene, hogy egy kozszereplo tudataban van annak, hogy az atlagember kulonosen hagy sulyt ad az orvosok szavainak. Korhazvezeto. Ebben a minosegeben nyilatkozik. Ha hulyeseget mond, akkor az emberek jelentos resze el fogja hinni, mert nekik akik feher kopenyben van, vagy dr. megszolitasa van, az kompetensnek tunik minden orvosi kerdesben. Es ezt tobb annal, hogy jaj azert beszel hulyeseget, mert nem ert hozza. Ez szandekosan teveszti meg az embereket es mindezt a cimeivel es a korhazvezetoi poziciojaval nyomatekositja.

Nem is ertem, hogy akkor mi szukseg arra, hogy o elemezze a virushelyzetet, amikor semmi koze hozza? A korhazi agyak szamat a cili nevu konyhasneni is be tudja mondani. Ha viszont virusugyben nyilatkozik, akkor pedig elvarnam, hogy nem egy "hallottam valahol" kategorias hulyeseget mond bele a tv-be TAJEKOZTATASUL. Ezert mondom, hogy vagy hulye, vagy fideszes. Azok szoktak tagadni a valosagot. Bar a ket halmaz eleg nagy atfedest is tartalmaz.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.05.09 22:47

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Egyetértek, neked sokkal több fingod van hozzá.
Bár eszed lenne legalább ennek a töredeke.
Még sosem bizonyítottad ennek elentettjét.
Most is bizonyíthasz.
A véleményem melyik resze a leghibásabb?~
És ugyanerről mi a te veleményed.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.09 22:32

@Józsi2222: kekeckedő idióta. F..god sincsen semmiről se, de annál szívesebben ugatsz bele mindenbe. Hülye.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.05.09 22:26

@atombandi:
Nem egészen ertem, hogy mit akartál bizonyítani.
Szerintem Szlávik nem virológus szakértő.
Ráadásul ők sem egy velemenyen vannak.
Az információs bizonytalanság nem gerinc kerdése.
A tudománynak semmi köze a gerinchez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.05.09 21:19

@Józsi2222:
Tessek itt a legujabb produkcioja:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200509/szlavik-lehetseges-hogy-mar-megvan-a-koronavirus-elleni-vedooltas-430938?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Kiemelem a lenyeget belole:
"Egy hete arról beszéltem, mennyi mindent tudunk az új koronavírusról, most pedig azt mondom el, mit nem tudunk még róla ? mondta Szlávik János, a Dél Pesti Centrumkórház főorvosa az operatív törzs tájékoztatóján. Nem tudjuk, hogy honnan származik a betegség, és azt sem, hogy betegítette meg az embereket, és azt sem tudjuk pontosan, hogyan terjed emberről emberre. Ennek ellenére lehetséges, hogy már megvan a védőoltás ellene."

Kontraszelektalt fideszes. Hiaba van orvosi papirja es vezet egy kozintezmenyt, ha egyszeruen gerinc nem jart a diplomahoz. Az ember azt gondolna, hogy egy komoly szakmaval es jo fizetessel rendelkezo embert nem lehet csak ugy megvenni, hogy hulyesegeket beszeljen. Aztan megis.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html