Hogyan kell járvány esetén zsemlét venni? Ezek az élelmiszer-biztonsági szakértők tanácsai

A csomagolatlan péksüteményekre fokozottan oda kell figyelnie a vásárlóknak és a boltosoknak. Kisokos az élelmiszer-biztonsági szakértőktől.
Csernátony Csaba, 2020. március 31. kedd, 09:50
Fotó: Napi.hu

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében eleve ajánlott az óvatosság - távolságtartás a boltokban - csomagolatlan péktermékeknél pedgi sokkal jobban oda kell figyelni.

Hogy pontosan miként kell zsemlét, kakaós csigát és hasonló péksüteményeket vásárolni és eladni, arról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakértői állítottak össze egy összefoglalót. A következőket kell betartani:

 • A bejáratnál érintés nélkül használható, virucid (azaz vírusölő) kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése javasolt.
 • A csomagolatlan pékáru kézzel történő közvetlen megfogását kerülni kell mind az eladók, mind a vásárlók részéről.
 • Pultból történő értékesítés esetén az eladó által helyben becsomagolt terméket a pultra kell helyezni, ahonnan a vásárló el tudja venni, a pultot fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani, fertőtleníteni.
 • A pénz kezelésére külön személyt kell biztosítani, aki kesztyűt visel, és a pénzt lehetőleg a vásárló kezének érintése nélkül veszi át. Ahol megoldható, célszerű előnyben részesíteni a bankkártyás fizetést.
 • Önkiszolgáló értékesítésnél meg kell akadályozni, hogy a vásárlók esetleg ráköhögjenek, rátüsszentsenek a péksüteményekre. Erre alkalmasak például plexi vagy egyéb védő-, légterelő burkolatokat, tárolók.
 • A csomagolatlan termékek kiszedésére odatett eszközöket - például csipeszeket - a forgalomtól függően, de legalább óránként cserélni kell, és azokat az eszközmosásra kijelölt helyen tisztítani és fertőtleníteni kell megfelelő hatékonyságú - virucid - fertőtlenítő szerrel. Ha a csipeszek (a termékek megfogására kihelyezett eszközök) rendszeres cseréje és fertőtlenítése nem biztosítható, azokat a csomagolásra szánt elegendő nylon zacskó kihelyezésével kell helyettesíteni.
 • A termékek megfogásához, csomagolásához a vásárlók részére biztosított csomagolóanyagot oly módon kell kihelyezni, hogy felhasználása során a vásárló csak az általa felhasználandó zacskót érintse meg. Ezt a meglévő adagolók használatával lehet biztosítani.
 • Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlók helyesen szedjék a péksüteményeket. Érdemes ábrákkal bemutatni a higiénikus megoldásokat, valamint helytelen gyakorlatot. Emellett érdemes a hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, a termékek felesleges érintésének (összefogdosásának) elkerülésére, a javasolt várakozási távolságra.
 • A dolgozók részére a pékpultoknál vírusölő, legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert kell biztosítani melyet kötelesek rendszeresen használni.
 • Fokozott figyelmet kell fordítani a dolgozók egészségi állapotára. Kizárólag olyan személy végezhet munkát, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. Megbetegedés gyanúja esetén haladéktalanul alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.
 • Amennyiben a betegség tünetei munkaidő alatt jelentkeznek, a dolgozót haladéktalanul el kell különíteni, és azonnal értesíteni kell a háziorvost, aki a további teendőket elrendeli. Minden csomagolatlan pékárut, amire köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag kerülhetett, el kell különíteni. Az adott üzlet üzemeltetőjének a felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen.A hatóság a veszélyhelyzetben szükséges óvintézkedések és higiéniai előírások betartását ellenőrzi, és szükség esetén kötelezést, szankciót alkalmaz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.04.02 17:30

Már ez is kérdés? Mi lesz akkor, ha az lesz a kérdés, hogyan kell a járvány miatti éhinség esetén zsemlét enni? De megmondom. Négy napra beosztva
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.04.01 00:11

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: "és ki fizetne mindezért"

Aki nekem hozza házhoz a zsemlét, annak minden lépését kifizetem. Sőt, a magamén felül, átvállalom egy szegény család házhozszállítási költségeit is. Számomra is fontos, hogy levegyük a terheket az állam válláról, hogy épülhessen még legalább száz új stadion.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.31 18:43

@Mekelekke: és ki fizetne mindezért, Móricka? Ki szállítaná ki? Részletkérdés, mi? Találó nicknevet választottál, azt elismerem, csak nehogy te is úgy végezd mint a példaképed...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.03.31 18:17

@Mekelekke: Talán azon áll vagy bukik az országosan tömeges megfertőződés, hogy a kormány képes-e (egyáltalán eszükbe jut-e ) megszervezni legalább a legszükségesebb élelmiszerek házhoz szállítását vidéken is. Kenyér, zsemle, tej, burgonya, hagyma, margarin, só, tészta, TV és internet... has ez van otthon, akkor a kormány akár be is falazhatja az ajtót a járvány végéig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.31 18:10

@Mekelekke: "Több, mint száz kenyérfajta létezik, ezek közül jó néhányat egy teljesen kezdő háziasszony is képes legyártani otthon, némelyikhez még sütő sem kell, fazékban, lábosban is elkészíthető."

Lábosban kenyeret? Szerintem ezt szabadalmaztasd, Móricka...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html