Nyílt levélben szóltak vissza az OORI dolgozói Cserháti leváltása miatt, cáfolják Kásler állításait

Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek írtak nyílt levelet az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) dolgozói, miután vasárnap Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter megszüntette az intézet főigazgatójának, Cserháti Péternek a megbízatását - értesült az Index.
Szepesi Anita, 2020. április 13. hétfő, 19:48
Fotó: MTI Fotó / Kovács Tamás

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter vasárnap azzal az indokkal mentette fel az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) vezetése alól Cserháti Péter főigazgatót, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre. Április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tenni, a határidőre ennek a tizedét sem ígérte a főigazgató az Emmi közleménye szerint.

A portál által változatlanul közölt nyílt levélben a dolgozók arra kérik Orbán Viktort és Pintér Sándort bírálják felül Kásler Miklós miniszter döntését, mert "az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését".

A nyílt levél:

Tisztelt Miniszterelnök Úr és Belügyminiszter Úr!

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozóiként mélységesen megrendülve fogadtuk Kásler Miklós húsvét vasárnapi döntését, mely szerint menesztik intézetünk főigazgatóját, Cserháti Pétert.

Jelen levelünkkel határozottan szeretnénk kifejezni, hogy a fenti döntést megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartjuk. A menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasítjuk.

Cserháti Péter vezetésével intézetünk a járvány magyarországi megjelenése óta heroikus küzdelmet folytatott. A járványügyi hatóságokkal folyamatos egyeztetésben és együttműködésben kerestük az egyensúlyt, hogyan folyhatna mozgásszervi rehabilitáció továbbra is Magyarországon és ugyanakkor hogyan segíthetnénk a COVID-19 vírussal megfertőződött betegek ellátását.

Intézetünk vezetése teljes átláthatóságot biztosított számunkra, folyamatosan tájékoztatott minket dolgozókat is az aktuális lépésekről, melyek az érkezett írásbeli utasítások és határozatok, valamint az arra adott reakcióink mentén egyértelműen végig követhetők. Az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ minisztérium által jóváhagyott ránk szabott utasításait rendre azonnal végrehajtottuk és az intézetben a kért változtatásokat a határidőre elvégeztünk.

Kásler Miklós miniszter úr legutolsó április 7-én kelt levelének, valamint az április 10-én elfogadott ütemtervnek megfelelően 233 ágyat szabadítunk fel 2020 április 15-re. A főépület kiürítése jelenleg is zajlik, az elmúlt egy hétben - munka, pihenő és ünnepnapokon is dolgozva - kialakításra kerültek a betegutak, zónák és a személyzet beosztása.Összegezve eddig is készen álltunk, és most is készen állunk, hogy a hozzánk érkező betegeket fogadjuk és megfelelő szinten ellássuk.

Azt is láttuk, hogy mind az Operatív Törzs, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindent megtesz, hogy a járványt Magyarországon kontroll alatt tartsa és az állampolgárokat megvédje.


Éppen ezért jelen levelünkkel Miniszterelnök Úrhoz, az Operatív Törzshöz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulunk, és kérjük, hogy bírálják felül Kásler Miklós döntését, mert az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését ezáltal véleményünk szerint veszélyezteti a magyarországi egészségügyi ellátás működését ebben a kritikus helyzetben.

Bízunk Önökben, szakértelmükben és emberségükben, hogy a fentebb felvázolt tények alapján kérésünket megfontolják és mindannyiunk számára a legjobb döntést hozzák.


Köszönettel,

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói közössége

Hétfő délben demonstrációt tartottak a kórház dolgozói, amelyen tapssal és énekléssel búcsúztatták a leváltott igazgatót. A kórház dolgozói az eseményen jelenlévő tudósítóknak illetve más formában is cáfolták az Emmi közleményében felsorolt indokot, állították, hogy a kórház végrehajtotta az operatív törzs utasításait, s kiürített 233 ágyat a koronavírusos betegek fogadására.

Az eseményről a Munkások Újsága készített videót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jakob big nose, 2020.04.14 07:56

@megalodon:

"Most akkor miért kell kiüriteni 30.000 ágyat azonnal ???!!!!"


mert a csuti ramszesz azt parancsolta. a szolgalélek meg csaholva intézkedik, mihez értene máshoz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.04.14 07:47

Ezt a Káslert nyugodtan el lehet küldeni Milosevic mellé Hágába, megérne egy független biróság elötti tárgyalást ez a rendelet meg ami mögötte van !! ...

Ha valaki ránézne bármely ország Covid statisztikájára akkor láthatná azt hogy 2-3 hét után már lefele mennek a napi esetszámok.. Jelenjleg a rendelet 30.000 ágy leüritését irja elő összességében készülvén a legrosszabra..

Namármost ha mMagyarországon mondjuk az oszták csúcs (Ők kb 2 héttel "elöbbre" vannak mint mi 2 szerese lenne a napi átlag, akkor lenne ha tesztelnének mondjuk napi 3000 új eset és igy lenne 45.000 függő eset amiből 5% a súlyos azaz kórháűzi ellátást igényló eset a többi nem igényel kórházi ellátást , felesleges tehát kórházban kezelni más betegek kárára.. ez a szám tehát 2250 db kórházi ellátást igényló eset.. készülvén a legrosszabra tehát max 10.000 ágynak untig elégnek kell lennie...

Most akkor miért kell kiüriteni 30.000 ágyat azonnal ???!!!!
és nem súlyos eseteket minek küldtök be a kórházba és cserébe igen súlyos eseteket meg tesztek ki az utcára ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jakob big nose, 2020.04.13 21:44

@Sikitamiki:

"Nincs itt semmi látnivaló, csak a járvány leple alatt hős vezérünk teljhatalmat adott magának, meg egy kis tisztogatásba kezdett. "

amióta bukta Budapestet szarbán, azóta azt kutatja, hol tud eret vágni karácsonyon. ez sose fog nyugodni, igazi kokszos...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sikitamiki, 2020.04.13 21:19

Nincs itt semmi látnivaló, csak a járvány leple alatt hős vezérünk teljhatalmat adott magának, meg egy kis tisztogatásba kezdett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html