Virológus: nő itthon a járványtagadók száma, ez pedig végzetes lehet

Egyre több ember magyarázza az alacsony magyarországi fertőzésszámot azzal, hogy nincs is igazi járvány, ez pedig nagyon veszélyes - mondta Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának vezetője
Szász Péter, 2020. augusztus 30. vasárnap, 08:30
Fotó: Getty Images

A járványtagadók tábora nő, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat. Elég, ha egyetlen ilyen, magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött maszk nélkül felszáll a buszra, és eltüsszenti magát - mondta.

Emellett rettenetesen nagy baj az oltásellenesség is. A laikust, aki kevésbé ismeri a mikrobiológia történetét, meg lehet győzni az oltások veszélyeiről, mert nem is gondolkodik el azon, milyen sok végzetes betegség leküzdését köszönhetjük kizárólag a védőoltásoknak.

Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő, vagy a kanyaró. Ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a Covid-19 terjedése miatt - mondta a szakember a Növekedés.hu-nak.

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg 139 vakcina-fejlesztési projekt zajlik világszerte, 28 már klinikai kipróbálás alatt van, ezen belül 6 vakcinával az utolsó humán teszteket végzik. Talán már a jövő év első felében megkezdődhet a vakcinák alkalmazása.

A pécsi laborban 450 hatóanyagot teszteltek, ezekből 5 ígéretes, eggyel pedig az osztrák Cebina biotechnológiai cég már a klinikai kipróbálást tervezi. Ez az azelasztin nevű hatóanyag, amit egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használnak jelenleg, és ami új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix10, 2020.08.30 22:51

"Virológus: nő itthon a járványtagadók száma, ez pedig végzetes lehet "

Törvényt kell hozni a járványtagadók ellen, a többiek védelmében, a szövege egyszerű lehetne:
1 tagadod a járványt és/vagy ellenzed az oltásokat?

A válaszok szerint:
1 - igen: jó, akkor menj be abba a helyiségbe a fertőzöttek közé 1 napra. Ha megbetegszel, magad állod a gyógyíttatásod költségeit.
2 - nem: akkor most beoltunk...
:D

1-2 hónap alatt híre menne a dolognak (+ kihalna pár 100 elmebeteg), a többiek meg beoltatnák magukat.
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xyjani, 2020.08.30 21:37

@Gyula65: Ezt mondogatom én is állandóan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.08.30 19:32

@Gyula65:

Nem csak járvány (pandémia) létezik, hanem annak veszélye is, amikor már megjelent a populációban a vírus. Mindkettő intézkedéseket követel meg, csak a második időben van és hatékonyabb. Tavasszal ez történt.
A leghatékonyabb intézkedés (mindkettőre) a betegek elszigetelése az egészségesektől. Hatékony, csak rettenetesen nehéz betartatni és őszintén szólva betartani.
Ez után jön a mai ismereteink szerint az oltás, a népesség kb. 70%-os átoltottsága.

Ha ezzel nem értesz egyet, akkor ne olvasd tovább, nem érdemes, menjél a lapos Föld szélére és ugorj le!

Kicsit zabos vagyok... nem titkolom!
Veszélyeztetett vagyok, akinek egy koronavírus fertőzés az életébe kerülhet és nem tudok bezárkózni, elvonulni. Ha lesz oltás nyilván beadatom magamnak a lehető leghamarabb. Ebben szerencsés vagyok ebben, nem vagyok akadályozva.
Mindazok azonban, akik nem tehetik meg, azok Rád és rám vannak utalva. Csak kettőnk közül Te lehet, hogy leszarod őket!

Igen, lehet, hogy egy vakcinának vannak mellékhatásai, talán szarul érzed magadat valameddig, esetleg belázasodsz, sőt nagyon-nagyon kis eséllyel akár súlyosabb következményei is lehetnek. Csakhogy ezt az áldozatot saját magad "kockázatával" is meg kell tenned. Tök mindegy kinek az egészségügye adja azt ajánlást, Orbán, vagy Gyurcsány minisztériuma, ennek szigorú standardja van.

Az eddigi kísérleti vakcinák legfőbb problémája az elsődleges adatok alapján, az, hogy nem tartós a védettség amit nyújtanak. Emiatt fontos az egyidejű (!) lehető legnagyobb átoltottság, hogy egy populációban lehessen a vírust kiirtani. Ebben lehet nagyon kockázatos az oltásellenesség.

A tesztekről...
Tudsz jobbat? Nincs! Ezért kell két tesztet csinálni és persze azért, mert a fertőződés után azonnal nem lehet kimutatni. Ezzel a két teszt módszerrel nagyjából 90%-os biztonsággal lehet kimutatni a fertőzést. Ez azért már nem olyan rossz! Miért is kamu a teszt?

Te ugyanúgy össze-vissza hadoválsz, mint akiket ezzel vádolsz.
A vírustagadók vannak és lesznek is. Csak a számuk változik. Olaszországban és Spanyolországban relatíve kevesen vannak. Nálunk MÉG sokan. Nagy a pofánk, mert tavasszal a kormánynak szerencséje is volt és időben is lépett. Sokba került, amit most nem akarnak, vagy nem tudnak megadni (fizetni mi adófizetők fizetjük).
Szerencsénk volt, mert elszigetelhetők voltak a fertőzési gócok, gondolok itt az idősotthonok falaira. Csakhogy most a falakon kívül indult be a vírus!

Az oltások esetében nem kell sok év múlva jelentkező vagy évtizedes hatással számolni. Itt látszik, hogy rettenetesen laikus vagy. A vírus elleni vakcina esetén a szervezetbe jutó elgyengített, elölt vírusok, vagy vírus részek (típustól függően) egyszeri sokkot okoznak a szervezetnek, amire reagál.
Nagyon szélsőséges példával: ha túléled, akkor nem fog később "visszatérni".
Ne keverd a hormonális készítményekkel, vagy kémiai vegyszerekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gyula65, 2020.08.30 17:49

Talán azt is el kéne mondani Jakab Ferenc fő seggnyaló virológus úrnak, hogy mind orvosilag, mind közigazgatásilag akkor beszélünk, beszélhetünk járványról, ha a hetenkénti ÚJ megbetegedések száma - és nem a pozitív kamu tesztek száma - eléri vagy meghaladja a népesség 0,15 % -át. Ez Magyarország esetében hetente kb 15 000 új regisztrált megbetegedést jelentene! Nem napi 50 - 100 esetleg 150 új kamuteszt eredményt egy olyan teszttel aminek a pontossága hivatalosan is elismerve nem jobb 60 - 70 % -nál, és nem arra fejlesztették ki, amire most használják. Egyszerűen, hogy mindenki értse, nem alkalmasak ezek a tesztek arra, amire használják őket! Így aztán nem vírustagadók vannak és nem oltás ellenesek, hanem egyre több emberben vetődnek fel jogos és sajnos soha meg nem válaszolt kérdések. És, ha ezek nincsenek megválaszolva, vagy csak össze - vissza hadoválnak a hatóságok, akkor ne tessenek csodálkozni, ha egyre többen kételkednek! Ráadásul, adasson csak nyugodtan ez a degenerált ember magának olyan oltást, amit nagy hirtelen 6 hónap alatt rittyentettek össze a semmiből! Egy vitamin jellegű szert sem lehet 8 évnél kevesebb tesztelés előtt forgalomba hozni, és van, hogy 10 - 20 év után vonnak ki gyógyszereket a forgalomból, mert kijönnek a káros mellékhatásai. Most meg csodálkozik ez az ökör, hogy normális ember nem meri és nem akarja beadatni magának ezt az oltásnak nevezett löttyöt? Sajnos hiteltelen lett a teljes államigazgatási adminisztráció, hivatallal, hivatalnokkal, miniszterrel, és járványügyi szószólóval egyetemben! És ami az egyik legnagyobb bűnük, hogy most már akkor sem hinnének nekik sokan, ha tényleg, véletlenül egyszer nagy baj lenne! Ezért szerintem majd kijárna egy jó kis bírósági per az teljes garnitúrának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.08.30 16:40

@krix10:
Az nem tunt fel, hogy a hatarok nem allitjak meg a virust? Hwermetikusan nem tudod lezarni az orszagot, ertelmetlen is lenne. Azt kene felfogni, hogy a 21. szazadban csak sulyos gazdasagi visszaesessel lehet valamennyire korlatozni az emberek mozgasat. Felhivnam a szot a valamennyire szora. Esely sincs megallitani a virust, azt lehet maximum a szigoritasokkal elerni, hogy gyorsabban, vagy lassabban menjen at a nepessegen, mert at fog menni, az tuti.

A marciusi kibeb@szottan orbitalis nagy veszhelyzet elrendelesekor eppen 3 uj fertozott volt azon a napon. Meg az nezok nelkuli focimeccseket is betiltottak. Most meg napi 200 is belefer, hogy 20000 fos stadionos meccseket rendezzenek nezokkel.

Rohadtul latszik, hogy osszivissza beszelnek es nyomatjak a potcselekvest, mintha barmire is hatasuk lenne. Hulyeknek csinaljak, akik bekajaljak ezt a szemfenyvesztest. Lefogadom, hogy te voltal az elso, aki leverte a botjaval a mellette allo vesejet, hogy nincs rajta maszk. Mert egy fideszes allat vagy, aki retteg, mint a tobbi birka. De ne felj, erted is megy majd a hullaszallito, pont az ilyenek szoktak lehamarabb megdogleni, akiknek az osszes hituk egy vezerben van, tole fugg, hogy milyen az elete, mert sajat elete nincs.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html