Elemzők: az igazi zuhanás még csak most jön!

A magyar ipari termelés a 2008–2009-es válság óta nem látott - és a piac által vártnál is nagyobb - mélyrepülést mutatott idén márciusban. Havi alapon 10,4 százalékkal, míg éves összevetésben 10 százalékkal zuhant a termelés volumene. Az áprilisi mínusz még nagyobb lehetett.
Domokos László, 2020. május 7. csütörtök, 13:42
Fotó: Shutterstock

A hazai és globális kereslet drasztikus visszaesése, a gyárbezárások, az ellátási láncok megszakadása együttesen leradírozta az elmúlt nagyjából három év ipari kibocsátásnövekedését - kommentálta a KSH friss adatait Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. A termelés szintje legutóbb 2017 nyarán volt ilyen alacsony. Konszenzus volt az elemzők között abban, hogy komoly visszaesés várható, de ez még a legpesszimistább hazai várakozásokat is alulmúlta.

Bár az első két hónap jó ipari teljesítménye némileg ellensúlyozza a márciusi beszakadást, az ipar első negyedéves kibocsátása elmarad az előző negyedévtől. Mindezek alapján az eddigiekkel ellentétben már nem várható a GDP negyedéves alapú növekedése a január-márciusi időszakra. A stagnálás közeli negatív teljesítmény ellenére így is 3,5 százalék körül alakulhat az év/év GDP-növekedés az első negyedévben - véli az elemző.

Az áprilisi teljesítmény még gyengébb lehet -  mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Márciusban csak a hónap közepétől kezdték beszüntetni a termelést az egyes üzemek, áprilisban viszont már szinte az egész hónapban álltak, így a negyedik hónapban még rosszabb eredményre lehet számítani. Ugyanakkor a friss hírek szerint májusban már több üzem, köztük az autógyártók is fokozatosan újraindítják a termelést. Várhatóan májustól már kedvezőbb adatok érkezhetnek az iparból.

Egyelőre bizonytalan, hogy a leállás után milyen mértékben és tempóban tud visszakapaszkodni az ipar a járvány előtti szintek felé. A mostani helyzet szerint az ipari termelésből részlegesen kiesik másfél hónapra jutó gyártás. Jelenlegi kérdéses, hogy 2020 egészében egy- vagy két számjegyű lesz-e a visszaesés. Ezt viszont tompíthatják a gazdaságvédelmi intézkedések, a kedvezményes hitelprogramok, valamint a gazdaság vártnál gyorsabb talpra állása is - tette hozzá a K&H szakértője.

A rövidebb távú kilátásoknál biztató jel, hogy április második felével lassan elkezdtek újranyitni az autógyárak. Ennek ellenére a kilábalás sebessége, mértéke körül továbbra is meglehetősen nagy a bizonytalanság, és az első negyedévben látott stagnálás ellenére az idei év egészében nagy valószínűséggel visszaesést mutat majd az ipar teljesítménye - véli Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Mivel a korlátázások és gyárleállások csak részben érintették a márciusi adatokat, a járvány teljes negatív hatásai az áprilisi számokban lesznek láthatóak, ezért még áprilisban is meredek visszaesés várható - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője. Kedvező azonban, hogy egyes autó, és gumigyárak már április második felében-végén alacsony szinten újraindították a termelést. A kereslet élénkülése azonban fokozatos lehet a megugró munkanélküliség, bércsökkentések és a fogyasztók óvatossága miatt. Ugyanakkor a későbbiek során megjelenhet az elhalasztott kereslet is, így az év hátralevő részében fokozatos élénkülésre számít az ipari termelésben, amit új - főleg az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó - kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

A koronavírus esetleges újabb hulláma ugyanakkor érdemben hátráltatná a kilábalást, azonban az egészségügy magasabb felkészültségi foka, a védőeszközök beszerzése, és egyes ígéretes gyógyszerek várható terápiás alkalmazása miatt már nem számít az elmúlt hónapokhoz hasonló szigorú lezárásokra. Fokozott bizonytalanság mellett idén 5-5,5 százalék körül csökkenhet az ipari termelés, jövőre bázishatások miatt azonban érdemi, akár 8-10 százalékos növekedés is várható - szól az elemző prognózisa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2020.05.07 19:17

Az igazi zuhanás akkor lesz, ha nagy tüzijáték közepette hullámsírba merül a vízfej bárkája. Utána azonban egy sokkal jobb világ jöhet létre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.05.07 16:38

A narancsbagázs tolvaj " vállalkozó " elemeit ez nem fogja érdemben érinteni. Annyi pénz mindig volt és lesz is a kasszába, hogy a hatalmon lévők és a pereputtyuk zsebe tele legyen. Főleg igaz ez a NER ( Nemzeti Együtt lopás Rendszere ) kegyeltjeire. Legfőképpen azokra akik Orbán lopott pénzét őrzik.

Hát a plebsz szívni fog...de majd az új plakátok megmagyarázzák, hogy miért is csodálatosan jó a magyar nép élete....XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.05.07 14:54

Tisztulni fog az ország profilja. A szart nem lehet már a továbbiakban aranynak mutatni, Orbánról is ki fog derülni, hogy mű orra van, púpos és főleg az, hogy meztelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.05.07 13:48

Azért a narancsos sikerpropaganda megy ezerrel :)))
Nem az a baj hogy a szátokig ér a szar hanem hogy lötyögtetik..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html