Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mind az influenza, mind az koronavírusok erősen szezonálisak. Azt is tudjuk, hogy a monszunországokban a monszun idején van a tetőzés. Logikus feltételezés tehát, hogy a Covid-19 is hasonló jellegű.

Ha pedig ez a a feltételezés igaz, akkor abból számos dolog következik a gazdaságra és gazdaságpolitikára vonatkozóan is - írta blogján a közgazdász.

Amennyiben a reprodukciós ráta egyre nő, ahogy megyünk bele a télbe, akkor ez azt jelenti, hogy egyre több, és egyre szigorúbb intézkedést kell hoznunk, és mégis egyre nehezebb lesz megállítani a terjedést - például ha az ominózus R értéke 1,5, akkor bő 30 százalékos kontaktuscsökkentéssel a terjedést szinte megállítottuk, de ha 3, akkor még 60 százalékos kontaktuscsökkentés esetén is terjed.

Nem kell, hogy egy kormányzat lezárja az országát, mert ha kellően nagy a járványtól való félelem (sok a halott), akkor az emberek maguktól is otthon maradnak (lásd Svédország tavasszal), és hasonlóak a gazdasági hatások, mint ha teljesen le lenne zárva az ország - fogalmazott Zsiday Viktor.

Véleménye szerint a nyár tapasztalataiból kiindulva a gazdaság szereplői és a politikusok elbízták magukat, és most is azt gondolják, hogy némi enyhe beavatkozással a járvány kordában tartható.

Ha azonban a szezonalitás igaznak bizonyul, akkor gazdasági (és egészségügyi) tekintetben is nagyon súlyos lehet a tél

- hangzik a prognózis.

Mivel komoly átoltottságra nem nagyon van esély 2021 tavasz-nyár előtt, ezért nem látom, hogy a fejlett országok gazdaságai hogyan úsznák meg 2020 végét, 2021 elejét egy újabb gazdasági mélyrepülés nélkül. Ebből az is következik, hogy talán még most, a viszonylag meleg/kedvező szeptember-októberben lenne még egy utolsó esély megállítani a robbanást - írta blogján a közgazdász.

Úgy látja, hogy a következő 6-9 hónap legnagyobb kérdése, hogy vajon mennyire szezonális a koronavírus. Ha erősen, akkor újabb recessziós hullám jön, amiből csak 2021 tavaszától lesz majd erős felpattanás. Ez pedig hat a tőkepiacokra is: újabb stimulusok, pénznyomtatás, nagyobb költségvetési deficitek, dollármélyrepülés.