Koronavírus: biztonságos-e a véradás? - Ezt mondja a vérellátó

A véradás az általános megelőző intézkedések betartásával biztonságos, nem jelent fokozott kockázatot - tájékoztatta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) hétfőn az MTI-t.
Szabó Zsuzsanna, 2020. március 2. hétfő, 17:03
Fotó: Napi.hu

Miután a vérrel történő vírusátvitel elméleti lehetősége fennáll, a kockázat minimalizálása érdekében a véradók kivizsgálásakor azt az általános szabályt alkalmazzák, hogy akinek lázas megbetegedése volt, azt 14 napra kizárják a véradásból. Azt pedig, aki a koronavírus szempontjából kockázatos területről tért vissza, felső légúti fertőzéssel, tüdőgyulladással, influenzával, illetve koronavírus-fertőzéssel kezelték, 30 napra zárják ki a véradásból.

A vérellátó honlapján közzétett tájékoztató szerint kockázatos területnek minősül Olaszország, Kína, a Koreai Köztársaság és Irán. Hozzátették: amíg magasabb fokozatú egészségügyi járványügyi intézkedések nem lépnek életbe, elég megtartani az influenzajárvány esetén is használatos általános megelőző intézkedéseket. Ilyenek például: fertőtlenítő kézmosás egyszer használatos papírtörlők használatával, közös helyiségek rendszeres szellőztetése, rendszeres takarítás a közösen használt tárgyak fertőtlenítésével, lehetőség szerint kézfertőtlenítő adagolók elhelyezése a közös helyiségekben, a bejáratoknál.

Az OVSZ a továbbiakban is teljesíti a hazai és nemzetközi útmutatásokat, amelyek a biztonságos vérellátás feltételeire vonatkoznak, hogy folyamatosan biztosítani tudja a vérkészítményeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK