Kovács Árpád: jövőre 2,5 százalék felett lehet a növekedés

Bár sok a bizonytalan tényező, de jövőre 2,5 százalék felett lehet a gazdasági növekedés üteme Magyarországon - mondta Kovács Árpád egyetemi tanár, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Költségvetési Tanács elnöke kedden Budapesten, a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén.
Inforádió, MTI, 2015. február 10. kedd, 20:07
Fotó: Napi.hu

Az eseményen egyúttal bemutatták Kovács Árpád "Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba" címmel megjelent könyvét, melyet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet gondozásában adtak ki.

Kovács Árpád a rendezvényen tartott előadásában elmondta: a tavalyi jó teljesítményt követően idén vegyes a kép Kelet-Közép-Európa országait tekintve, a közép-kelet-európai országok felében várhatóan erősödik, a másik felében lassul a GDP növekedése.

A növekedést esetleg hátráltató tényezők közé sorolta Kovács Árpád a Görögország helyzetével kapcsolatos bizonytalanságokat, az orosz-ukrán konfliktus alakulását, kimenetelét.

Rámutatott: óvatosságra ad okot az is, hogy az eurózóna és benne Németország gazdasági fejlődését nézve az elmúlt hónapokban egyre alacsonyabb GDP-növekedést várnak az elemzők.

Kovács Árpád elmondta: a GDP-növekedéshez eltérő mértékben, de minden közép-kelet-európai országban hozzájárulnak a beáramló uniós támogatások, Magyarország az elmúlt években élenjáró állam lett az uniós források felhasználásában.

Kiemelte: örvendetes az is, hogy Magyarországon a beruházási ráta az elmúlt negyedévekben emelkedett, bár ebben szerepet játszott az is, hogy egyre bővült az állam beruházási aktivitása. Elmondta: mivel a költségvetési szigor nem folytatódott, a fogyasztás 2 százalékkal nőtt, és a dinamika kevéssel e szint felett stabilizálódhat.

Kovács Árpád rámutatott: tartósan számolhatunk az alacsony olajárral, és azzal, hogy emiatt az idei magyarországi infláció kisebb lesz a kormány által prognosztizált, éves szinten 1,8 százalékos ütemnél. Az olajár csökkenése miatt az infláció továbbra is alacsony marad a közép-kelet-európai országokban is - mutatott rá az MKT elnöke.

Kiemelte: az államháztartási hiány, Horvátországot kivéve, várhatóan minden közép-kelet-európai országban a 3 százalékos maastrichti "plafonérték" alatt marad, és az államadósság az Európai Bizottság értékelése szerint, Magyarországot kivéve, várhatóan minden közép-kelet-európai országban emelkedni fog 2015-ben.

Kovács Árpádnak a rendezvényen bemutatott könyve kitér a pénzügypolitika szerepére, a költségvetési politika céljára, annak klasszikus eszközeire, miközben áttekintést ad a pénzügyi kultúrával kapcsolatos általános kérdésekről is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedddike, 2015.02.11 12:17

...eddig idénre mondták a 2-őt ,jövőre a 1,6 -ot ....,de minden másképpen történik 2010 óta ...,a nemzetközi okos pénzügyesek sem tudják soha eltalálni ,sem a gdp-t ,sem a hiányt !! ..hahaha...hol tanultak ????...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html