A Figyelő külügyes forrásokból úgy értesült, hogy nincs hivatalos magyar ENSZ főtitkár-jelölt, és azt sem tudni, hogy a térségből mely jelölt mögé sorakozna fel Magyarország. Keringenek olyan pletykák, amelyek szerint az Orbán-kormány az utolsó pillanatban Bogyay Katalin volt Unesco, jelenlegi ENSZ nagykövettel szállna harcba. Bogyay esélyeit növelhetné, hogy egyre több tagállam lobbizik aktívan egy női jelöltért - ENSZ főtitkárnő ugyanis még soha nem volt.

Van azonban más női jelölt is, aki - legalábbis a jól értesültek szerint - máris több Biztonsági Tanács (BT) állandó tag támogatására is számíthat. Irina Bokova, az UNESCO jelenlegi főigazgatója a bolgár kormány hivatalos jelöltje, négy nyelven beszél, franciául, angolul, spanyolul és oroszul. Ez nem rossz ajánlólevél.

Magyarország esélye kevés, mert minimum Nobel-díjas, nemzetközi nagyágyúval kellene előrukkolnunk, hogy ellensúlyozzuk a kormány rossz nemzetközi imázsát. Ám nemcsak a főtitkári poszt lehet érdekes, hanem a főtitkár-helyettesi is. A hetilap értesülései szerint itt nem rosszak Áder János esélyei. A helyetteseket mindig a főtitkár választja, ott már nincs szükség nemzetközi lobbizásra.

A háttérben erőteljesen mozgó Kőrösi Csaba - volt ENSZ-nagykövet - nem véletlenül állította rá Ádert a környezetvédelmi vonalra. A főtitkár egyik helyettese a klíma politikáért felel, és ezt a posztot történetesen most is egy magyar, Pásztor János, az Természetvédelmi Világalap (WWF International) korábbi politikai és tudományos igazgatója tölti be. A Bokovával állítólag jó viszonyban levő, és kitűnő lobbistaként ismert Kőrösi a Figyelő forrása szerint ezt a posztot nézte ki az államfőnek, akivel együtt ő maga is visszakerülhetne a New York-i nemzetközi politikába. Ezzel az Orbán-kormány gondjai is megoldódnának, mert úgy tudni, a következő elnöki ciklusban, 2017-től Orbán Viktor a miniszterelnök inkább Kövér Lászlót látná az államfői poszton.