Azt mondják, katasztrófa jöhet Magyarországon

Egy szakszervezeti vezető szerint a jelentős bércsökkenés és a durván megnőtt munkaterhek miatt olyan felháborodás alakult ki a közigazgatási dolgozók körében, ami katasztrófához vezethet.
Komócsin Sándor, 2019. április 10. szerda, 09:51
Fotó: Pixabay

Megnövelt munkaidő, a beígért emelés helyett bércsökkenés, ezzel egyidejű, jelentős munkateher-növekedés és a megbecsülés érzésének totális hiánya. Erről számolnak be a kormányhivatali dolgozók, akik közül márciusban - mint azt az Indexnek a kormány is megerősítette - 2500-an felmondtak.

Március elsején lépett életbe a köztisztviselői jogszabályváltozás, amely a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a megyei, járási és központi kormányhivatalok dolgozóit, továbbá a nyugdíjfolyósítónál dolgozókat és a Magyar Államkincstár valamennyi kormánytisztviselőjét és ügykezelőjét érinti.

A módosítás értelmében már nem számítják bele a félórás ebédidőt a munkanapba, így az eddigi 8 helyett legalább 8,5 órát kell naponta dolgozni. Ez egy évben összesen nagyjából plusz 14-15 plusz munkanapot jelent, miközben ugyanezzel a törvénymódosítással 25-ről 20 napra csökkent az alapszabadságuk. Utóbbihoz ugyan hozzátartozik, hogy a gyerekek után járó pótszabadság a duplájára nőtt, de az egygyerekesek vagy gyermektelenek alapszabadsága így is csökkent.

Bércsökkenés és bírság

Eközben a kormányhivatali dolgozók cafeteria-juttatásai idén már elmaradnak, miközben a tavaly januári bérnövekmény meg sem közelítette a megelőzően 9-10 éven át a bértábla befagyasztása miatt elmaradt növekedést. Ezért a hírportál forrása szerint a kormányhivatali dolgozók konkrétan bércsökkenéssel szembesültek márciusban, miközben megnövelték a munkaidejüket és munkaterheiket.

Erre figyelmeztettünk hónapok óta - mondta az Indexnek Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. - Hónapokon át bizonytalanságban tartották, és azzal hitegették őket, hogy legalább a bérük nőni fog. Most pedig országszerte szinte valamennyi megyéből kapott már panaszt a szakszervezet.

A szakszervezeti vezető szerint átlagosan kilenc százalékkal csökkent a kereset, emiatt az elmúlt hetekben olyan általános felháborodás alakult ki, amelyről nem drámai túlzás azt állítani: katasztrófahelyzetet idézhet elő. Nem elég ugyanis, hogy a kevés megmaradó dolgozónak át kell venni a kiesők munkáját, a hónapok óta tartó feszített tempó, többletfeladatok ellenére még tízezer forintos rendbírság is sújtja azokat, akik nem tudják tartani az ügyrendet, azaz az ügyintézési határidőket.

Nincs itt semmi látnivaló

A Miniszterelnökség sajtóirodája az Index megkeresésére azt írta az ügyről, hogy a kormány célja a kisebb bürokrácia, a kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselővel. Ezért a kormány korábbi döntésének megfelelően januártól körülbelül 6800 álláshely szűnt meg a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél, illetve a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére átlagosan 30 százalékkal emelkedett.

Az első emelt bér a márciusi fizetéssel most április elején érkezik, az illetmény-különbözetet januárig visszamenőleg megkapják - írta a Miniszterelnökség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.04.11 10:36

@na4: "Akkor ilyenek akarnak több fizetést? Ki kell rúgni őket és szoftverekkel ellátni a munkát. Le a tintanyalókkal és a bürokráciával!" Csak gratulálni tudok, remek meglátás: nem kellenek ilyen képzetlen, motíválatlan emberek; jöjjenek az AI-k!
Csak a sokszoros bérért bejáró főnököket kellene megtartani, mert ők valamelyik politikai potentátnak a valakijei: ne szarjunk már a saját politikai fészkünkbe!
Meg egyáltalán, ki volt az a Soros ügynök, aki eltűrte, hogy olyan felesleges ágazatokba pazarlódjon pénz, ahonnan nem lehet 40-50 %-ot kimenteni? Azonnal kirúgni az ilyeneket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.10 19:03

@na4: és ennek még örülhetsz, Móricka. Hamarosan közmunkásokat ültetnek a helyükre, azok - talán - még beülnek az éhbérért, amit a boxos, soha nem dolgozott tolvaj gazdád a magyar munkavállalóknak szán, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.10 18:36

Mindenkor megbecsülték a köztisztviselői kart, az ókori Kínától vagy Egyiptomtól kezdve.
Egyszer nem, mégpedig Magyarországon a Rákosi korszakban. A svájcisapkások és a minél koszosabb bányászok( akimosakodás polgári csökevény) kohászok dolgoztak, a hivatalban dolgozók henyéltek.
Úgy látom a Fidesz primitív tömegei újra elősdinek tartják a köztisztviselőket. Olyanok például aki írni és olvasni is alig tudnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.04.10 18:20

"ugyanezzel a törvénymódosítással 25-ről 20 napra csökkent az alapszabadságuk"

Szerintem jó nagy csöndben kellene maradni. Főleg a szabadság kérdésében tisztelt köztisztviselő urak, hölgyek. Miért is járt nektek eddig 5 nappal több szabadság alapból???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rothim, 2019.04.10 18:05

A rabszolga törvény nem rabszolga törvény , a nyomorgatott alulfizetett és túlterhelt dolgozó pedig képzelődik és jó dolgában nem tudja , hogy mit csinál ?
Aki tüntet az az ellenzék embere és nem kötelező ebben az országban élni , mint Gyurcsány is mondta .
Minden jó , minden szép és mindennel meg vagyunk elégedve !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html