Az Ön ajtaján is kopogtathatnak március-áprilisban!

A KSH a háztartások életkörülményeit vizsgáló éves adatfelvételének keretében mintegy tízezer háztartást keres fel március 1. és május 10. között - jelentette be a KSH.
Domokos Erika, 2019. február 28. csütörtök, 18:39
Fotó: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. március 1. és május 10. között hajtja végre a Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételt, amely a háztartások életszínvonalát méri fel. Az adatgyűjtés, amelyet 2005 óta évente végez a hivatal, kitér a lakosság jövedelmének, fogyasztásának, életkörülményeinek és lakáshelyzetének vizsgálatára. A kérdések internetes önkitöltéssel és kérdezőbiztosok segítségével egyaránt megválaszolhatók - írta közleményében a KSH.

A felmérésből kapott információk kiemelt fontosságúak a háztartások aktuális gazdasági viselkedésének megértéséhez. Az adatokból képet kaphatunk a háztartások jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól. A felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről, életkörülményeiről - írták.

Véletlenszerűen keresik fel a családokat

A mintában szereplő háztartások kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen történik. A most induló éves adatgyűjtés során olyan családokat keresnek fel, akik a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek mindennapi kiadásaikról. A háztartások életkörülményeiről alkotott kép a fogyasztási napló, valamint az éves kérdőív háztartási, személyi és fogyasztási blokkjainak információival válik teljessé.

A mintába került háztartásokat a hivatal megbízásából a KSH által alapított Statek Kft. igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. A kérdőív megválaszolható személyes válaszadással (2019. március 1. és május 10. között), illetve az interneten önkitöltéssel (2019. március 1. és március 31. között).

Az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes. Az internetes válaszadók között 3 darab táblagépet sorsolnak ki. A Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételről bővebb információk ezen az oldalon olvashatók.

Az adatgyűjtést a KSH az Európai Parlament és a Tanács 1177/2003/EK (2003. június 16.) számú, a jövedelmekre és életkörülményekre vonatkozó közösségi statisztikáról szóló rendelete alapján hajtja végre. Az adatfelvétel 2005 óta az Európai Unió minden tagállamában azonos módszertan alapján zajlik. A feldolgozott hazai adatokat a KSH decemberben publikálja. A tagállamok validált adatai az Eurostat honlapján érhetők el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.28 19:03

Ebben a qrva országban folyamatos a népbasztatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html