Kudarc lett az e-útdíj tender vége

Kedd éjfélig kellett volna lezárni a megtett úttal arányos díjfizetési rendszer kiépítésére kiírt elektronikus útdíj tendert, eddig volt lehetőség arra, hogy az egy hónapja győztesnek választott Getronics Magyarország Kft. képviselője aláírja azt az állami megbízási szerződést. Az aláírás azonban elmaradt - értesült a hvg.hu minisztériumi forrásból.
NAPI, 2013. január 15. kedd, 21:33
Fotó: Napi.hu

Kedd éjfélig kellett volna lezárni a megtett úttal arányos díjfizetési rendszer kiépítésére még tavaly szeptemberben kiírt elektronikus útdíj tendert, eddig volt lehetőség arra, hogy az egy hónapja győztesnek választott Getronics Magyarország Kft. képviselője aláírja azt az állami megbízási szerződést. Ebben vállalta volna, hogy az idén július 1-ig több mint 6800 kilométernyi úthálózaton kiépíti és üzembe helyezi a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek e-útdíjazását lehetővé tevő infrastruktúrát. Az aláírás azonban elmaradt a hvg.hu értesülése szerint.

Eredetileg az aláírást december végére tervezték, amit később áttettek január 2-ára, de a Getronics egyik időpontban sem jelent meg. A háttérben a Getronicsnak az anyavállalatával, illetve a tervezett beszállítóival kapcsolatos problémái váltak egyre nyilvánvalóbbá.

Hivatalosan az ügyben azóta sem a tendert jegyző ÁAK, sem pedig a Getronics nem szólalt meg, csak az NFM, amely a korábban kiszivárgott információk ellenére azt közölte, hogy nincs semmi baj, és a szerződést a Getronics január 15-éig alá fogja írni.

A hvg.hu szerint a mai kudarcot követően a tendert értékelő bizottság feloszlatta magát. A hírportál úgy tudja, jelenleg a tárcánál már lázas munka folyik, hogy megteremtsék a jogi lehetőségét a tenderen végül a másik érvényes (de nem nyertes) ajánlatot tevő T-Systems helyzetbe hozásához.

Mint ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a múlt héten, amikor a szerződéskötés problémáiról szivárogni kezdtek az információk, a T-Systems közleményben jelezte, hogy adott esetben kész a feladat megoldására, de ennek könnyen komoly ára lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.01.16 08:58

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.01.16 08:36

Ez a következménye az átgondolatlan, kapkodó kormányzati munkának.
Meg annak, hogy a szakma már teljesen nyilvánvaló hibák esetén sem mer ellentmondani, vagy kétségeket támasztani a lehetetlen feltételeket előíró politikai irányításnak.
A kudarc már indulásnál bekódolt, így egymás után következnek a nagy bukták.
És ha a kormány még az idén bármiféle bevételnövekedést akar az útdíjakból, az egyeztetés nélkül különadókkal sujtott T- csoporthoz kell majd mennie kunyerbálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html