Külföldi diákoknak fizetne ösztöndíjat a magyar állam

A külföldi diákok létszámát kívánja növelni a kormány a magyarországi egyetemeken. Ennek érdekében kétoldalú ösztöndíj-együttműködési megállapodásokat köt preferált országokkal és létrehozza a "Globális Nyitás Ösztöndíjat", amelyhez már az idei költségvetésben forrást rendelnek.
NAPI, 2013. március 14. csütörtök, 14:06
Fotó: Napi.hu

A külföldi hallgatói létszám magyar felsőoktatásban történő növeléséről hozott határozatot a kormány. A határozatban a kormány felhatalmazza az emberi erőforrások miniszterét és a külügyminisztert, hogy kössenek a - külpolitikai prioritások mentén alakított - kétoldalú ösztöndíj-együttműködési megállapodásokat, és mérjék fel a további nemzetközi igényeket. Az érintett minisztereknek előterjesztést kell készíteniük a kormányzat számára az oktatási megállapodások végrehajtása érdekében a "Globális Nyitás Ösztöndíj" megalapításáról, ennek határideje április 15. Az ösztöndíj létrehozásához szükséges 2013-as forrás biztosításáról pedig már azonnal gondoskodnia kell a nemzetgazdasági miniszternek - derül ki a kormányhatározatból.

A magyar állam fizetné a külföldiek itteni tanulmányait

A külföldi hallgatói létszám növelésének tervéről a múlt héten számolt be a Népszabadság, egy, a birtokába került, a kormány számára készített előterjesztésre hivatkozva. A dokumentum szerint közpénzből finanszíroznák a külföldi diákok magyarországi tanulmányait. Szemeszterenként egy hallgató után 1,25 millió forint kiadással számolnak (ez tartalmazná a felvett szak képzési díját, havi 40 ezer forintos ösztöndíjat, doktori képzés esetén havi 100 ezres ösztöndíjat, a diákigazolvány, a kollégiumi vagy albérleti díjat, az egészségbiztosítást és a tankönyvek költségé). "Hároméves felmenő rendszerben 900 fő esetén ez hozzávetőlegesen 4,5 milliárd forint költségvetési kiadást jelent a 2013-2016-os évekre" - idézte a lap az emberi erőforrások minisztere és a külügyminiszter előterjesztésében készített anyag költségkalkulációját.

Az új ösztöndíjjal preferált régiókat és országokat a "globális nyitás politikájának figyelembevételével" határozták meg. Ezek az országok: Afrikából Dél-Szudán, Etiópia, Nigéria; Ázsiából India, Kazahsztán, Kína, Mongólia, Srí Lanka, Brunei, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Mianmar, Szingapúr, Thaiföld, Vietnam - ezzel már oktatási kormányközi megállapodást írt alá Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Magyar állami ösztöndíjakat kaphatnának azeri, grúz és örmény hallgatók is - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.03.18 15:29

@bertalaszlo: lacika, lacika!
Ha nincs tisztában a közoktatással, szakképzéssel, minek szól bele?!

"Érdekes meglátáS: AKINEK MINCS EGYETEMI VÉGZETTSÉGE AZ BUTA ANALFABÉTA!!!!"

HETI 12 ÓRÁBAN (EBBŐL 5 TESI) IGENIS CSAK ANALFABÉTA SZAKISKOLÁSOKAT, SZAKMUNKÁSOKAT LEHET KÉPEZNI!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketebirka, 2013.03.18 15:19

bertalaszlo, 2013. március 18., hétfő 7:59!

csak úgy zárójelbe tenném népnemzeti barátom, de szerintem úgysem fogod érteni- az EU alap eszméje az tőke, az áruk és a MUNKAERŐ szabad áramlása.
Vagy ez csak addíg jó amíg befelé működik? Ha ideengedjük az idegeneket (250 ezer E Államkötvény-vagyis kölcsön!-/állampolgárság + állami ösztöndíj + ingyenoktatás) milyen jogon tiltod a mieinknek hogy elmenjenek emberi fizetésért és emberi életért?
Nem inkább a rohadt FIDESZES rabszolgatörvények helyett emberi fizetést / életlehetőséget kéne teremteni és akkor itthon maradnának???? Tudás alapú és nem (bér)munka alapú társadalmat kéne teremteni! ( igy ahogy vezéred csinálja ?)
Persze unortodoxiával meg szabadságharccal nehéz lesz. Igy csak propagandaszinten lehet elérni az állandó és folyamatos óriási sikereket.
És igen ! A FIDESZNEK igaza van! Magyarország jobban teljesít.
AFGANISZTÁNNÁL!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2013.03.18 09:54

@bertalaszlo: én nem azt kifogásoltam per pillanat, hogy a mi gyerekeinknek miért kell fizetni.. én azt tartom vérlázítónak, hogy nekünk fizetni kell, miközben vadidegeneket viszont pénzelünk...


Amúgy, bocsi, de nem bírom megállni: villanyszerellő helyesen villanyszerelő, egy másik kommentedben pedig a hüje helyesen hülye...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.03.18 09:44

@rigolya: nyaa80,
Beszükült a látóteretek!!!
Kérdem én , A főiskolás egyetenista miért ne fizessen , akkor amikor pl), a szakmunkásnak fizetni kell , ha el kell végezni a meghatározott továbbképzési díjakat , pl hegesztő: minősített hegesztői képzés , villanyszerellőknek a meghatározott tanfolyamokat, hogy a munkáját el tudja végezni , avagy vállalkozni tudjon? Ezek akár több 100 ezres tételek is lehetnek.
Érdekes meglátáS: AKINEK MINCS EGYETEMI VÉGZETTSÉGE AZ BUTA ANALFABÉTA!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joekiss, 2013.03.18 09:39

@bertalaszlo:
Kettő megjegyzés:
1. Aki a közoktatásban vesz részt az általános iskolától a felsőoktatásig, az részben mind közpénzből tanul. Így nem csak a diplomásokra, hanem az alacsonyabb végzettségűekre is kellene, hogy vonatkozzon a "röghözkötés", gondolom ez így logikus. Csak ezt politikailag, meg a munkaerő szabad vándorlásának elvével teljesen szembe menve nehéz lenne megmagyarázni.
2. Hozzánk is jöttek, jönnek keletebbről, délebbről, a fejlődő országokból orvosok, mérnökök, ápolónők. elsősorban a jobb munka és élet reményében. Ez ellen senki sem emeli fel a szavát itthon, de amikor ez magyarokkal történik meg, máris jön a "nyugati demokrácia" felemlegetése. De nem kell külföldre menni, elég itthon körbenézni, folyik az elvándorlás, az "agyelszívás" az országon belül is, itt is a jobb élet reményében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html