Külföldről kapott dicséretet Matolcsy

A politikai környezetet is figyelembe vevő, merész kamatpolitika mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank - véli a Wall Street Journalnak nyilatkozó egyik külföldi elemző.
Napi.hu, 2014. január 6. hétfő, 09:17
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank kitart az enyhe monetáris politika mellett mindaddig, amíg a piaci körülmények ezt lehetővé teszik. Más szóval nem enged abból a céljából, hogy támogassa a kormány gazdaságpolitikáját és elősegítse a halvány kilábalás megerősödését - állapítja meg a Wall Street Journal (WS) az MNB 2014-ben várható lépéseit elemezve.

Ennek megfelelően a fő kérdés, amelyet a Matolcsy György vezette intézmény döntéshozónak meg kell válaszolniuk, az lesz, milyen mélyre mehetnek le az alapkamattal és mennyi pénzt pumpálhatnak - elsősorban a növekedési hitelprogramon keresztül - a gazdasága azt megelőzően, hogy új növelniük kell a hitelköltségeket. A WSJ emlékeztet arra, hogy Matolcsy György korábban az Orbán-kormány gazdasági minisztere volt.

A jegybank decemberben 0,2 százalékponttal, 3,0 százalékra vitte le alapkamatát. Néhány elemző aggodalmának adott hangot a túl alacsony szint miatt: attól tartanak, hogy a magyar adósság és más forintban denominált eszközök elveszthetik a vonzerejüket a túl alacsony kamat miatt. Ugyanakkor a MNB jelezte, hogy további, igaz, lassuló ütemű mérséklések várhatók.

Jól átgondolt terv

A csökkentések visszafogása fontos első lépés, ami jelzi, hogy a jegybank kész elkerülni a túlzott enyhítést, és ha kell gyorsan fordíthat a politikáján - véli Raffaella Tenconi, a Bank of America Merrill Lynch elemzője. A közelgő választások felerősíthetik azokat a bírálatokat, amelyek szerint az MNB messze nem olyan független, mint más jegybankok. Az alacsony kamat népszerű, ami kedvez az áprilisban vagy májusban újraválasztásáért harcba szálló Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Az MNB merész taktikát választott, amelyet vélhetően átfogó politikai feltételrendszer figyelembevételével határozott meg - fogalmaz Phoenix Kalen, a Goldman Sachs szakértője. A jelenleg alacsony infláció 2014 végére várhatóan felgyorsul, de még 2015-ben is az MNB háromszázalékos célja alatt marad.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2014.01.07 08:53

@Klaci79: Bocsáss meg, de ezt írtad:
"mert aki itt azt állítja, hogy bármi is rendben menne, annak vagy érdeke fűződik ehhez vagy pedig egyszerűen vak."
Tényleg nem írtad, hogy világvége, csak annyit, hogy minden sz@rul működik, és rossz irányba halad.
Na ezt cáfoltam! Nekem az érdekeim nem sérültek és vak sem vagyok! Így ok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2014.01.07 08:45

@VoIe: Sajnos csak 2011-es Elmű számla van itt benn (a 2010-es bizonylatok az irattárban, azt most nem túrom föl) De ez is tanulságos.
2011.10.16.-2011.11.15.
ESZ ?A1? árszabás díja: 22,7 Ft/kWh
Energiaadó: 0,2950 Ft/kWh
Pénzeszköz jellegű tételek összesen: 1,46 Ft/kWh
Energiaalapú rendszerhasználati díj ?A1?: 15,029 Ft/kWh
Elosztói alapdíj ?A1?: 156 Ft/db/hó

Teljes díj: 39,48 Ft/kWh

2013.11.16-2013.12.15.
ESZ ?A1? árszabás díja: 21,8 Ft/kWh
Energiaadó: 0,2950 Ft/kWh
Pénzeszköz jellegű tételek:
Szénipari szerkezetátal. tám.: 0,17 Ft/kWh
Kedv. vill. energia. ell. díja: 0,2 Ft/kWh
Kapcsolt term. átala.: 1,71 Ft/kWh
Energiaalapú rendszerhasználati díj ?A1?: 14,067 Ft/kWh
Elosztói alapdíj ?A1?: 128 Ft/db/hó
Teljes díj: 38,242 Ft/kWh
(Az alapdíj is csökkent, de az lényegtelen tétel 400-500 kWh havi fogyasztásnál.)
Amennyiben nem hiszed el az adatokat add meg az e-mail címedet és már küldöm is szkennelve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Klaci79, 2014.01.06 21:04

@Borisz1106: először is hol írtam világvégét??? HOL?? Amit nem írok azt ne tulajdonítsa már nekem. Én nem fogom ezt elhinni, még ha ügyesen hatszor írja le akkor sem, hiszen én nem világvégét jósoltam. Ahhoz az kellene, hogy az USA és az EU is leállítsa a pénznyomdát...na majd akkor leírom a vízióimat, mert az Orbán kormánynak hitelszűkével nem kell foglalkoznia.
Lehet, hogy Ön kifizette az elvárt béremelést, de sokan nem tudták és nem is akarták. Akinek ez nem ment mindössze az állami megrendelésekről kellett lemondaniuk. Tehát nem én hazudok, hanem Ön ferdít tudatosan. Ráadásul elárulom, hogy a közszférában is mindössze kétszer adták meg, utána elfelejtették a különbséget odaadni az alkalmazottaknak. Így vannak nem is kevesen, akik bruttó 110-120eFt-ot visznek haza és mondjuk éppen a NAV-nál vagy az államkincstárnál dolgoznak, esetleg önkormányzatoknál. Gyerekük is van, ennek ellenére nagyon érinti ám őket ez a hatalmas jólét. Azt sem tudják hol vegyék meg az állampapírokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.01.06 20:07

@Borisz1106: "A magánszemély jobban járt 2013-ban 2012-höz képest mind az áram és mind a gáz árának tekintetében (és víz+csat. is)! Így jó a válaszom? :))"

Persze, kituno valasz, csak ez senkit nem erdekel. Arrol volt szo, hogy miota a fidesz van, azota rohad az orszag es a tobbseg rosszul jart. Erre reagaltal te is ha nem tunt volna fel.

"Persze, hogy minek neked a 2010-es ezt még mindig nem fogom föl, de mindegy... "

Ezen nem lepodtem meg, nagyon keves dolgot sikerul elsore felfognod, de masodikra es harmadikra sem sokkal jobb a helyzet. Ha nem tudnad, 2010 aprilisaban volt kormanyvaltas, ezert celszeru azt az idoszakot osszevetni a mostanival.

"Rezsicsökkentés 2013-tól van és csak a lakosságnak."

Egyreszt pont azert erdekelne a vallalati rezsiemelkedes is, mert a vallalkozok azt kifizettetik a vevokkel ( lakossaggal ), masreszt baromi nagy eredmeny, ha az uj kormany intezkedesei miatt mondjuk haromszorosara emelkednek az arak, majd ebbol csokkentenek 20% -ot.
( ne koss bele a szamokba ha lehet, csak peldanak irtam, hatha szamokkal konnyebben megerted )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2014.01.06 19:59

@VoIe: A magánszemély jobban járt 2013-ban 2012-höz képest mind az áram és mind a gáz árának tekintetében (és víz+csat. is)! Így jó a válaszom? :))
Hazugságot érzel még valamiben? Ugye nem... :))

A céges áram, gáz árát holnap megmondom. Persze, hogy minek neked a 2010-es ezt még mindig nem fogom föl, de mindegy... Ha ettől boldog leszel. :))
Rezsicsökkentés 2013-tól van és csak a lakosságnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html