Külföldről rendelt? - Kellemetlen meglepetés érheti

Ha hatezer forintnál jóval drágább árut rendel unión kívülről, akkor kellemetlen meglepetésben lehet része, rácsapják ugyanis az áfát és némi vámot is. Ha mégis ezt teszi, akkor jópár igazolást kell feltetetni a küldeményre, ha azt akarjuk, hogy hamar meg is jöjjön. Ha trükközni is szeretne, inkább ne csinálja.
Index.hu, 2013. november 20. szerda, 08:11
Fotó: Napi.hu

Aggódnak a vámosok és a Posta, miután sokan szokták az utolsó pillanatban külföldi cégtől megrendelni karácsonyi ajándékot, majd végül a postásokat hibáztatják majd, ha csak újévre jön meg a csomag és nem is épp úgy, ahogy várták - írta az Index.hu.

Ha Ön is el akarja kerülni a kellemetlenebb meglepetéseket, akkor a külföldi csomagnál jobb, ha tisztában van pár fontos szabállyal. Ott van rögtön a vám, amiről az egységes piac áldásai miatt az EU-n belül hajlamosak vagyunk elfelejtekezni. Ez nem véletlen, hiszen ha másik uniós országból rendelünk, az belföldi forgalomnak minősül, így vámot és adót sem kell utána fizetni.

De hiába is jutna eszébe, hogy akkor gyorsan jól bevásárol olcsó szlovák cigarettából vagy lengyel szeszekből.  Bár vámunió van, jövedéki unió nincs, ezért a hazai jövedéki adót be kell fizetni az ilyen küldemények után, ezzel pedig semmi értelme nem lesz az utaztatásnak.

Ha unión kívüli országból rendel, akkor is van , ami vámmentes, de csak a kisebb küldemények. Egészen pontosan 45 euró (mai árfolyamon nagyjából 13,3 ezer forint) értékig, amit érdemes ráírni a csomagra, ha szívesen elkerülnénk, hogy turkáljanak benne. Ha nem épp egy ausztrál jóbarátjától kap akár ingyen egy 44 euró értékű pulcsit, hanem mondjuk egy amerikai webshopban vette azt, akkor már ismét fizetni kell.

A vámkezelést a hatóságok végzik, mi csak arra lehetünk figyelmesek, hogy egszer csak kapunk egy felszólítást, hogy mennyit kell még befizetnünk ahhoz, hogy megkapjuk a küldeményünket. A késések jellemzően épp abból akadnak, amikor a Posta vagy vámosok megpróbálják valahogy behajtani a szükséges igazolásokat a címzettektől, mert maga a vizsgálat percek alatt megvan.

Érdemes tehát a küldeményre kívülre rátenni egy számlát árumegnevezéssel, valamilyen kivonatot a banki átutalásról neten rendelt áruknál, ajándéknál pedig valami jelölést, hogy a feladó szerint mennyit érhet az egész pakk (ennek a neve "írásos értéknyilatkozat", ha rákérdeznének). Szükség lehet egyedi engedélyekre vagy igazolásokra is, amennyiben speciálisabb dolgot kapna a gyógyszerektől akár a díszfegyverekig.

Mivel a magas áfánk miatt nagy a csábítás, hogy ráírjuk az új laptop-küldeményre is, hogy az csak ajándék ablaküveg, erre készülnek a hatóságok is. A legjobb módszerük erre a röntgenes vizsgálat, amin a lgetöbb nagy érétkű holmi hamar lebukik, pontosabban minden második vizsgált csomag.

Ebből viszont csak naponta mintegy százat tudnak csinálni, így "kockázatelemzés" alapján választják ki a csomagokat. Ennek a módszertanát nyilván nem mondták el teljesen, de annyit elárultak, hogy a küldő országok már rögtön gyanúsak lehetnek. Argentínában példál meglepően sokan gondolják azt, hogy szükségünk van némi kábítószerre, fejlettebb országokból pedig hamis autódiagnosztikai szoftverekkel látnának el minket - írja az Index.hu. A csomagok egyébként kutyás vizsgálaton is átesnek, így a felismerhető szagú illegális küldeményeknek sincs sok esélyük önmagukban.

Jó tudni, hogy kifelé se mehet minden, külön nézik például a nálunk védett holmikat, vagy ami 50 évnél idősebb, mert az könnyen lehet, hogy már műtárgy. Ha ki kell bontani a csomagot, azt egyébként elvileg egy postás és egy vámos együtt végzi, épp azért, hogy ellenőrizzék egymást.

A NAV szerint az utóbbi időben egyébként főleg az szaporodott el, hogy a valósnál sokkal alacsonyabb árat írnak a holmikra, de pont ezt az egyik legkönnyebb lebuktatni. Emellett aggasztó, hogy özönlene az országba a sokszor nehezen meghatározható eredetű hamis potencianövelő, és a fogyitabi is.

A lefoglalt árukat egyébként a vámhatóság megpróbálja jótékony célokra felajánlani, de ezt nyilván elég ritkán lehet az áruk természete miatt. Nem csak arra kell gondolni, hogy nyilván nem fogják olcsó dél-amerikai kokainnal ellátni a rászoruló celebeket, de mondjuk az árvák se tudnának mihez kezdeni az olyan cipőkkel, amikből kivágták a hamis márkajelzést vagy az olyan gyógyszerrel, amitől betegebbek lesznek. A teljesen használhatatlan, de nem veszélyes holmikat ezért a szemétégetőknek adják át, hogy legalább a fűtőértéküket fel lehessen használni.

HOZZÁSZÓLÁSOK