Mindössze hatmillió forintos névértéken vásárolt meg egy céget Porkoláb Gyöngyike, Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter felesége Fiák István ügyvédtől. A Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft. eközben 139 millió forint eszközállománnyal rendelkezett 2016 végén - írja a Népszava.

A miniszter azt mondta a napilapnak, hogy az alacsony vételár hátterében az áll, hogy a vállalat eladásakor éppen annyi volt az adóssága, mint az eszközállománya, ám a Népszava a 2016 végéig rendelkezésre álló adatok alapján azt találta, hogy akkor a 139 milliós eszközállománnyal szemben 24 millió forint kötelezettség tartozott. Az adásvétel 2017 márciusában történt.

Fiák a Magyarországi Diákvállalkozás Országos Érdek-képviseleti Szövetségének elnökeként a nyugdíjas-szövetkeztek létrejöttének egyik ötletgazdája. Az új szövetkezettekkel kapcsolatos törvényt Kósa nyújtotta be a parlamentnek Harrach Péterrel közösen. A miniszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy politikusként helyesnek tartja-e, ha a közvetlen családtagjai a vele szoros szakmai kapcsolatot ápoló lobbistával üzletelnek.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com