Lassabb növekedés, gyengülő forint - így jár majd Magyarország

A tavalyinál lassabb ütemben nőhet idén a magyar gazdaság, s a forint az év végére a jelenleginél gyengébb lehet - vélik az Erste Bank elemzői. A régió gazdaságai szerintük profitálnak a globális gazdasági ciklus jelenlegi fázisából, az alacsony nyersanyagárak és a stabil árfolyamok segítenek nekik, hogy az eurózónánál magasabb növekedést produkálhassanak.
Napi.hu, 2016. március 23. szerda, 18:50

A tavalyi 2,9 százalék után idén várhatóan lassulni fog a magyar gazdaság növekedési üteme az Erste Bank szakértői szerint, akik 2,2 százalékos GDP bővülést várnak - derül ki a bank régiós gazdaságokkal foglalkozó friss elemzéséből. A növekedés motorja a lakossági fogyasztás lehet, ugyanakkor a külkereskedelmi forgalom alakulását számos bizonytalanság övezi.

A bank elemzői szerint az uniós források lehívása kevésbé pörgeti majd a gazdaságot, mint tavaly, tekintve hogy idén várhatóan kevesebb pénzt sikerül majd lehívni. Az infláció szerintük visszafogott maradhat az év hátralévő részében, s szerintük inkább annak van meg a kockázata, hogy nem éri el a célként kitűzött 3 százalékos értéket. Az Erste közgazdászai az MNB tegnapi, váratlan kamatcsökkentési lépését megelőzően született anyagukban arra számítottak, hogy az újabb lazítási hullám várhatóan a második negyedév végétől indulhat meg.

Bár, a nagyobb hitelminősítők egyelőre a nem befektetési kategóriában hagyták az ország szuverén adósságának minősítését, azonban ha a GDP növekedés a szigorú fiskális politikával párosulva fennmaradna, akkor számolni lehetne idén felminősítésekkel. A bank szakértői most arra számítanak, hogy év végéig legalább kettő a három nagy hitelminősítőből javít a magyar adósság besorolásán.

A belső piacban bíznak, a többi még odébb van

A GDP bővülésben a lakossági fogyasztás szerepe elsősorban az elkölthető jövedelmek emelkedésének lesz köszönhető, ebben segítenek a személyi jövedelemadó csökkentés és a családi adókedvezmények. Ugyanakkor az EU források visszaesésével a beruházások nagysága is vissza fog idén esni. Az Erste elemzői meglehetősen ambiciózusnak tartják a kormány elképzeléseit az idei, kétezer milliárd forintnyi uniós támogatás lehívásáról, ők kevesebbel számolnak. A csoknak ugyanakkor szerintük először a 2017-es növekedési számokban lesz érezhető hatása.

A magyar államkötvényhozamok várhatóan stabilak maradnak, mint ahogy stabilan viselkedtek az elmúlt hónapok nemzetközi pénzpiac zavarai mellett. Ez szerintük az önfinanszírozási programnak, s annak volt köszönhető, hogy az ECB további lépéseket tett a lazítás irányába. E kettő, valamint a közelgő felminősítés lehetősége kellőképpen ellensúlyozni tudta a Fed megindult emelési ciklusa által generált tőkekiáramlás kedvezőtlen hatásait.

Meginog a forint?

Az év hátralévő részében enyhén gyengülő trendre számítanak a forint euróval szembeni árfolyamában. Korábbi 315 forintos év végi, euróval szembeni árfolyamcéljukat enyhén, 318 forintra emelték. A keresztárfolyam szerintük a nemzetközi hangulatnak megfelelően, a régiós devizákkal szinkronban fog mozogni, leginkább a lengyel zlotyval együtt, akárcsak tavaly. Magyar oldalról a legfontosabb hatás, amely az árfolyamot éri a monetáris politikai lépések lesznek. Úgy vélték, ha beindulnak az újabb kamatcsökkentések, akkor az leértékelődési nyomás alá helyezheti az árfolyamot, ez tegnap meg is történt, a váratlan kamatvágást követően gyengült a forint.

Mivel tavaly több monetáris tanács tag is utalt arra, hogy az erősebb forint veszélyeztetné az inflációs célok elérését, ezért arra számítanak, hogy 310 forint alatti árfolyamok esetén szóbeli intervencióra lehet számítani. Szerintük az MNB a 310 forint feletti euróárfolyammal lenne elégedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2016.03.25 19:48

@Bulemia: Az igaz, hogy maguknál nem a tartalom a fontos, hanem a stílus! Többször bebizonyították! Ha elég emelkedett stílusban propagálják, akkor maguk vidáman, mosolyogva fogyasztják el a fekáliát, s evés után kezet is csókolnak az adományozónak és fennhangon éltetik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.25 18:57

@lomb:

Jé, egyre alantasabb stílben írsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.03.25 18:18

@Abbe: @Bulemia:

Ni csak! A liberálbolsevik csicskák már a saját prókátoruknak sem hisznek! Lehet, ha maguk (fanatikus szektatagok) közé keveredne, még megköveznék! (így már érthető a migránsok bevándoroltatásának esztelen támogatása is - a megkövezés módszertanát sajátítanák el a szakértőktől)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.25 18:00

@lomb:

Mire van ítélve? És ki ítélte el? A büntetése mikor kezdődött?

2010. augusztusában. Egészen pontosan.

Azóta tart és most éppen 313.5 az euro.

Ugyanolyan féelmetesen erősödött az elmúlt 6 évben, mint a MOL árfolyama a nemzeti vétel óta.

Erre van ítélve mindkettő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2016.03.25 15:22

@lomb: " kormány lesajnált gazdaságpolitikája okozza a felértékelődési nyomást."

Megint ábrándozol orbánjobbágy?
A nyomás mértéke látszik a hitelminősítők elemzésein, valamint a kezdőlapon..
A forint/eur árfolyam a csuti maláj 2010-es hatalombitorlása óta nem volt a 300 forint közelében!
Ez annak a fényében szép mutatvány, hogy szerinte annak, aki alatt az euró meghaladja a 300 forintot annak takarodnia kell....

Ránk férne, ha a Párttitkár Fia a saját bandájára is kiterjesztené az általa mondottakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html