Nemcsak több helyen, hanem több napszakban is ellenőrizte a NAV azt a külföldi pékséget, amelynek szabálytalan működéséről több forrásból is értesültek a revizorok. Öt régió munkatársai végezték az ellenőrzés-sorozatot, több hullámban. A hajnali órákban a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentésének, valamint a pékáruk alapanyagai és az egyéb készletek beszerzési forrásának ellenőrzése állt a fókuszban - közölte A NAV.

Délelőtt próbavásárlást végeztek az ellenőrök, és az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálták. Délután folytatták a próbavásárlást és az alkalmazottak bejelentésének ellenőrzését. A jelentős köztartozást felhalmozó üzletekben délután megkezdődött a végrehajtás is. Ezt az online pénztárgép adattárházban található forgalmi adatok nagyban megkönnyítették, ugyanis az aktuális készpénzállományról is képet kaptak a NAV munkatársai.

A régiók adó-főigazgatóságai 170 ellenőrzést végeztek, ennek több mint negyede valamilyen szabálytalanság megállapításával zárult. A mulasztási bírság összege várhatóan meghaladja a 4,5 millió forintot, valamint két üzletben, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, valamint igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt 12 napos üzletzárás várható. A végrehajtási szakterület összesen több mint 1,7 millió forint készpénzt, valamint több mint 50 millió forint értékű ingóságot foglalt le.

A NAV a jövőben is szervez hasonló országos, illetve több régiót érintő ellenőrzési akciókat, amelyek egy-egy adóalanyi kört, egy meghatározott tevékenységet vagy termékkört érintenek.