Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év elején indult növekedési hitel fix (nhp fix) keretében a K&H Banknál szerződött hitel- és lízingállomány június végén elérte a 21,05 milliárd forintot, azaz ekkora értékben kötött a bank nhp fix hitel- és lízingszerződést - tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője. A legaktívabbak az agár- és élelmiszeripari cégek voltak, a bank teljes nhp fix hitelállományának 60 százalékát ez az ágazat vette igénybe, az élelmiszergazdasági szerződések átlagos hitelösszege pedig 80 százalékkal meghaladja a piaci átlagot.

Hodina Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az MNB adatai szerint június végén a program keretkihasználtsága 175 milliárd forint volt, így a K&H 12,04 százalékos piaci részesedésessel rendelkezik ezen a piacon. A K&H-nál a minimum 3 éves, maximum 10 éves futamidőre, kizárólag új beruházások finanszírozására igényelhető hitel-, illetve lízingügyletek átlagos hitelösszege a teljes gazdaságra vetítve 27 százalékkal, mintegy 25 millió forinttal magasabb a piaci átlagnál.

Az eddigi tapasztalatok alapján a banknál ugyanakkor azt látják, hogy valóban kiugró az agrár- és élelmiszeripari cégek aktivitása. Az agráriumon belül a gabonafélék és olajos magvak termesztésével foglalkozó vállalkozások, valamint a növénytermesztő és tejhasznú szarvasmarha tenyésztők dominanciája érzékelhető, a szerződött hitelállomány több mint 40 százalékát ennek a három ágazatnak a finanszírozására fordították - mondta Hodina Péter. Hangsúlyozta, hogy a hitelösszegeket tekintve is figyelemfelkeltő az agrárium súlya: az első tíz legmagasabb összeggel szerződött ügylet az ágazat beruházásainak finanszírozására nyújtott forrás.

Az agrárszektor cégei esetében fordul elő leginkább továbbá, hogy maximálisan kihasználják a legmagasabb, 1 milliárd forintos hitelösszeget, ennek is köszönhető, hogy a K&H-nál megkötött ágazati szerződések átlagos értéke jelentősen magasabb, mint a piaci átlag - tette hozzá a szakember.