Lehet utazni Ausztria felé - 166 ezer bevándorlót számoltak eddig

Magyarországon közel 166 ezer határátlépőt regisztráltak eddig, közben az éjszaka több ezer migráns érkezett Macedóniából Szerbiába. Röszkén megnyílt az új idegenrendészeti gyűjtőpont. Jelenleg lehet utazni Ausztria felé.
MTI, 2015. szeptember 6. vasárnap, 10:30
Fotó: Napi.hu

Vasárnap 8 óráig 776 illegális bevándorlót fogtak el, velük együtt 165 928-ra emelkedett a tiltott határátlépők száma az idén - erről Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője beszélt a rendőrség vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten. Az idén elfogott embercsempészek száma reggel 8 óráig 6-tal, 926-ra nőtt - tette hozzá. Hangsúlyozta: Magyarország közútjai és vasútvonalai jól járhatók.

Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója elmondta: a menekültügyi kérelmek száma a reggeli 6 órás adatok alapján 119-cel nőtt. A befogadó intézményekben 3321-en vannak, mindenhol van még szabad hely és valamennyi intézményben rend van.

Balázs László ismertette: Röszkén ötszáz emberből álló csoport indult el még tegnap a külső gyűjtőpontról a regisztrációs pont irányába, ám egy körforgalomhoz érve a csoport egy része folytatta útját, másik része megtagadta a továbbhaladást. Az éjszaka folyamán tolmácsok segítségével tárgyaltak velük, ennek eredményeként vasárnap reggelre meggyőzték őket, hogy vessék alá magukat a jogszerű intézkedésnek.

Újságírói kérdésre, miszerint az ausztriai A4-es autópályán talált teherautó ügyében - a járműben 71 illegális bevándorló holttestét találták meg - felmerült, hogy már Magyarországon életüket vesztették, Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a konkrét helyzetben Ausztria dönthet az eljárás átadásáról, ez azonban nem történt meg.

Balázs László az MTI kérdésére, miszerint a szombaton elfogott menekültek száma jóval elmarad a korábbi napokéhoz képest, azt mondta: a bevándorlás hullámzó jelenség, amit ez is jól példáz.

Mennek a vonatok az osztrák határ felé
Vasárnap hajnal óta már több vonat elindult a Hegyeshalomra - mondta az M1 csatornán reggel a Keleti pályaudvaron lévő tudósító.  A pályaudvaron nyugodt a légkör.
Az Index tudósítása szerint Sopronba is mennek vonatok. Sokan várakoznak Bécsig érvényes jegyekkel, sokak csak Hegyeshalomig váltottak. Onnét gyalog mennek át az osztrák-magyar határon. Már kiírások, tolmácsok is segítik az utazókat.

Új idegenrendészeti előállító nyílt  Röszkén

Megnyílt az új idegenrendészeti előállító Röszkén, a táborba, ahol a regisztráció zajlik, vasárnapra virradó éjszakától folyamatosan kísérik be az elfogott határsértőket. A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint az úgynevezett hangártól néhány száz méterre kialakított tábor építése 38 millió forintba került. A beruházáson, a munkások mellett, elítéltek is dolgoztak, akikre büntetés-végrehajtási őrök felügyeltek. A rendőrség korábbi közlése szerint ezer ember befogadására alkalmasa a gyűjtőpont.

A hétszázszor százötven méteres területet ugyanolyan horganyzott acél oszlopokkal vették körbe, mint amiből az ideiglenes határzár épült, a kerítés tetejére NATO-drótot erősítettek. A 10,5 hektáros területet zúzott kővel szórták le, közvilágítással látták el, és mintegy száz sátrat állítottak fel. A tábor bejáratánál a személyzet számára konténereket helyeztek el, valamint egy mikrohullámú átjátszótornyot is telepítettek.

Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett az országba a legtöbb illegális bevándorló. A déli határszakaszon elkészült ugyanis az ideiglenes határzár gyorstelepítésű drótakadály része. Röszke közelében azonban a magyarországi település és a szerbiai Szabadka között áthalad a vasútvonal, amit kihasználva a migránsok be tudnak lépni az országba. Itt a múlt héten leállították a vasúti közlekedést, mert a migránsok megdobálták a közlekedő vonatot.

Nógrádi: ez még az első hullám
Most még csak a migránsok első hulláma jön, a náluk sokkal szegényebbek, sokkal többen csak ezután fognak elindulni - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1-en. A szakértő felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy Németországban is csak a migránsok 35 százalékát fogadják be, a többi 65 százalék visszajön. Ebből óriási nehézségek lesznek.

A szakértő szerint a migránskérdés kezelése óriási feladat, ezért összeurópai választ kellene adni. Máskülönben a következő időszakban "katasztrófaállapotok lesznek" - fogalmazott Nógrádi .

Újabb ezrek érkeztek Macedóniából Szerbiába

Éjszaka újabb több ezer migráns érkezett Macedóniából Szerbiába, a szerb-macedón határhoz közeli Presevóban jelenleg is több mint kétezren várnak arra, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és megkapják a 72 órás tartózkodást biztosító engedélyt.

Macedóniából Szerbiába naponta mintegy háromezren lépnek be, ők a nyilvántartásba vétel után a magyar határ felé indulnak tovább, első célpontjuk a szerb főváros, ahonnan Szabadka és Magyarkanizsa felé indulnak tovább. A belgrádi autóbusz-pályaudvarról naponta 28 menetrendszerinti járat és több különjárat indul az említett észak-vajdasági települések felé, a legtöbb jegyet a migránsok vásárolják meg.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szombaton is megismételte, hogy Szerbia nem emel kerítést, és nem épít falat egyik határán sem, és a balkáni ország mindent megtesz, hogy segítsen a Közel-Keletről vagy Afrikából érkezőknek. Belgrádi civil szervezetek több akciót is szerveztek, amelyekben élelmiszert, ruhaneműt és tisztálkodási szereket gyűjtöttek a migránsoknak.

Szombat este a belgrádi magyar nagykövetség előtt több tucatnyian gyűltek össze, hogy Magyarország migránspolitikája ellen tiltakozzanak. A nagykövetség épülete előtt az emberek gyertyát gyújtottak, valamint virágokat helyeztek el azok emlékére, akik az Európai Unióba vezető út során életüket vesztették.

Schetyna: védeni kell az európai határokat

Az uniós külügyminiszterek egyetértenek abban, hogy védeni kell az európai határokat, a bevándorlókat az Európai Unión kívül kell regisztrálni - így értelmezte szombat délután a külügyminiszterek luxembourgi informális tanácskozásának eredményét Grzegorz Schetyna, a lengyel külügyi tárca vezetője.

A lengyel külügyminisztérium honlapján szombat este közölt sajtóanyag szerint Schetyna úgy értékelte: a legközelebbi hetek "kritikusak lesznek" a migrációs válság kezelése szempontjából, mivel olyan döntéseket kell hozni, amelyek "meghatározzák a következő hónapok valóságát". A lengyel miniszter úgy látja, az erre vonatkozó konkrét lépéseket az uniós kormányfőknek kell meghozniuk a szeptember 14-i uniós belügyminiszteri találkozót követően.

Az EU-n belül szolidárisan kell kezelni a migrációs válságot, "de nagyon nyíltan kell beszélni a helyzet okozta nagy fenyegetésekről és kihívásokról is" - véli. Hangsúlyozta: a migránsokat "az EU-n kívül kellene regisztrálni és továbbirányítani", ehhez "még jobb koordinálásra, a belügyminiszterek még nagyobb együttműködésére van szükség", valamint az európai határok védelmére létrehozott Frontex ügynökségnek a nagyobb mértékű részvételére is.

A magyarországi bevándorlási hullámról beszélve Schetyna úgy értékelte: szemmel láthatóan Európa teljesen új helyzetben találta magát, a fenyegetés nem egy országot, hanem az egész EU-t érinti, ezért az összes uniós tagállamnak együtt kell működnie, és döntenie kell.

A lengyel külügyminiszter az összes uniós ország előtt álló nagy kihívásnak nevezte a már az unió területére lépett bevándorlók elosztását.

Ezt megelőzően Ewa Kopacz kormányfő a menekültekkel kapcsolatos válságstáb szombati varsói ülése után közölte: Lengyelország logisztikailag kész a júniusi uniós kormányfői csúcstalálkozó után vállalt kötelezettség teljesítésére, amelynek értelmében befogad kétezer menekültet, bár kikötötte: nem hagy jóvá olyan intézkedést, "amely veszélyeztetné életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát".

Schetyna szombaton arról is tájékoztatott, hogy a visegrádi négyek külügyminiszterei, valamint a luxemburgi és a német külügyi tárca vezetője pénteken Prágában tárgyalnak a migrációs válságról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.06 20:55

...a baloldali szavazók 63 % -a nem kér bevándorlót nálunk ..,ennyi bérkommentelők ,meg egy bambi !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2015.09.06 18:45

@Rodent:Hagyjuk, nem értesz te semmi.
Kívülálló kibiceknek amúgy is kuss!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.09.06 16:38

alfahir.hu/luxus_varosnegyed_a_bevandorloknak_martonfan
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.09.06 16:32

@acdc: Ertem, szoval egy menekulttel se talalkoztal, de sokkal nagyobb tapasztalatod van veluk mint nekem, aki szinten nem talalkoztam eggyel sem. Ez aztan az eszmefuttatas :D

"Komolytalan vagy, az ilyeneken csak röhögni lehet."

A fentiek tukreben sokkal inkabb te vagy a komolytalan :)

"elég nekem a magyar cigányság"

Akkor inkabb aggodj miattuk. Veluk valoszinuleg gyakrabban is talalkozol.

"Ha jól sejtem külföldön élsz és nincs gondod a közbiztonságra."

Nem tudom milyen bajod lehet a kozbiztonsaggal, ha egy menekulttel se talalkoztal. Szemelyes talalkozas hianyaban valoszinuleg nem keseltek meg, nem raboltak ki, nem vertek meg, nem csinaltak veled semmit. Esetleg valamelyik felhivott telefonon es csunyakat mondott rolad?

A kozbiztonsaggal kapcsolatban visszakanyarodhatunk a cigokhoz, aggodj inkabb miattuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.09.06 16:28

@Zodiakus: Kicsit elborult az agyad mar megint :)
Ha elfogynak az ervek, akkor belekotsz az ekezetes betukbe, gratulalok :)

Kicsit nezz utana a nepsurusegi adatoknak a vilagban, es utana beszelj ilyen baromsagokat, hogy europa megtelt. Kezdheted mondjuk az osszehasonlitast Japannal okoska.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html