A tét nagy - véli a MEI -, hiszen ha elindulna az irányelv keretében bevezetendő, úgynevezett sSzolgáltatói energiahatékonysági kötelezettség, az energiaszolgáltatók kénytelenek lennének a végfogyasztók energiatakarékossági beruházásait támogatni, így sok ezer háztartás tudna további lépéseket tenni a takarékosabb, fenntarthatóbb életvitel felé.

Amíg nem születnek meg a hazai végrehajtási jogszabályok, a lakossági és az ipari fogyasztók minden évben milliárdos beruházási forrásoktól esnek el - mondta Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, aki szerint ez egy olyan EU-s kötelezettség, amelynek végrehajtása segítene az emberek rezsigondjain. Új beruházások révén pedig  munkahelyeket is teremthet.

Brüsszel még 2014. november végén szólította fel Magyarországot, hogy két hónapon belül tájékoztassa az EU energiahatékonysági irányelvének (2012/27/EU irányelv) hazai átültetéséről, amit eredetileg a tavalyi év közepére kellett volna elvégezni. Mivel Magyarország nem tett eleget jogszabályi kötelezettségének, a bizottság most keresetet indíthat Magyarországgal szemben az Európai Bíróságon. Hoós Éva, a bizottság energiaügyi főigazgatóságának munkatársa egy, a MEI 2014 novemberi konferenciáján már felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottság minden eszközt felhasznál majd, hogy érvényt szerezzen az irányelv követelményeinek.

A jogszabály számos intézkedést ír elő az energiahatékonyság javítására, többek között a vállalatok energetikai auditjának ösztönzését, az energia mérésével és számlázásával kapcsolatos fogyasztói jogok erősítését, kormányzati épületek évi 3 százalékának felújítását, valamint az energiahatékony közbeszerzés.

A fogyasztók számára legjelentősebb intézkedés az úgynevezett energiaszolgáltatók hatékonysági kötelezettsége (ehk), amely értelmében e cégek az általuk eladott energia 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük évente a végső fogyasztóknál. Nagy-Britanniában és Franciaországban már létezik ez a rendszer, és ott úgy működik, hogy a szolgáltatók anyagilag támogatnak lakossági energiahatékonysági beruházásokat.

Az ehk jelentősége óriási: 2020-ra az ország évente akár a mai hazai energiafogyasztás 5 százalékát, 50 Petajoule energiát is megtakaríthat, a teljes hét éves ciklusban pedig 210 Petajoule megtakarítást is elérhet. A Nemzeti épületenergetikai stratégia tervezetének számításaiból kiindulva az energiaszolgáltatók hatékonysági kötelezettsége évente akár 100 ezer lakóépület energiahatékony felújítását is szolgálhatná.