Az osztrák nyilvános fórumon nyugodt hangulatban, higgadtan zajlott az egyeztetés, minden felmerülő kérdésre válaszoltunk. Az osztrák közvéleményt érdekelte az, hogy az erőművek biztonságával kapcsolatban mit tudunk mondani - számolt be Aszódi Attila.

Harmadik generációs reaktorok fognak épülni a paksi telephelyen, amelyek a legkorszerűbb biztonsági előírásoknak is megfelelnek. Ennek következtében nagyon kicsi annak a kockázata, hogy számottevő környezeti hatással bíró esemény következzen be ezekben a létesítményekben - hangsúlyozta a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Hozzátette: természetesen érdekelték a határon átívelő hatások. Erre vonatkozóan bemutattuk a számításokat, amelyekben arról számoltunk be, hogy egy nagyon komoly baleset esetén is rendkívül korlátozottak a kibocsátások. Magyarországon belül is rendkívül kicsi a dóziskövetkezménye ezeknek az eseményeknek - és így aztán a határon átívelő dóziskövetkezmények is sokkal kisebbek. Tehát akár egy súlyosabb baleset esetén is Ausztria vagy bármelyik környező ország nem kell, hogy érdemi többletdózissal találkozzon vagy számoljon - magyarázta a szakember.

Felmerült kérdésként az is, hogy Magyarországnak miért van hosszútávon szüksége az atomenergiára, és miért nem. Elmondtuk, hogy csak megújuló energiahordozóra alapozva Magyarország nem tudja megoldani a villamosenergia-ellátását. Megbeszéltük azt is, hogy Magyarország a megújuló energiahordozók területén is fejlesztéseket fog végrehajtani a következő években. De ezek a megújulók önmagukban nem oldják meg a feladatokat, ezért szükségünk van az atomenergiára is - mondta Aszódi Attila.

A paksi szerződés titkos, ez azonban nem volt a vita középpontjában. Az államközi szerződés nyilvános, a parlament megnyitotta és törvény formájában kihirdette mind a finanszírozási államközi szerződést, mind pedig a keretet rögzítő államközi szerződést. Maga az erőmű-fővállalkozói szerződés pedig atomerőmű-beruházásoknál sehol a világon nem nyilvános. Itt semmi olyan dolog nincs, ami a világban másképp történne - fogalmazott a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.