LMP: Rogánnak mennie kell

Az LMP törvénymódosító csomaggal segítené azokat a családokat, ahol egy szülő önállóan neveli gyerekét, gyermekeit.
Papp Zsolt, 2017. június 3. szombat, 16:14
Fotó: Napi.hu

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke szombaton az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, a Fidesz családpolitikája csak kevesekre gondol, mivel a támogatások alapvetően az átlagnál többet kereső, vagy háromnál több gyereket nevelő kétszülős családokat részesíti előnyben.

Szerinte a kormány nem vesz tudomást arról, hogy minden ötödik családban csak egy szülő neveli a gyermekeket, az LMP ezért e sérülékeny családokat anyagi, munkaerőpiaci, lakhatási és jogi lépésekkel is segítené.

Ábrahám Júlia, az LMP elnökségi tagja ezekről szólva kifejtette, a kilenc éve változatlan összegű családi pótlékot differenciáltan változtatnák. Az egy gyermeket nevelő családokra vonatkozó alapösszeget 30 százalékkal, 15 800 forintra emelnék, míg az egy szülőből és egy gyermekből álló családok esetében ez az összeg 20 ezer forint lenne - mondta.

Az LMP emellett az egyszülős családokra is kiterjesztené a nagycsaládosokra vonatkozó étkezési- és tankönyvtámogatásokat, továbbá a bíróságoknak vagyonosodási vizsgálat elrendelését is lehetővé tenné a valós jövedelemhez igazodó tartásdíjak érdekében - sorolta

Ábrahám Júlia, hozzátéve, a behajthatatlan tartásdíj esetén járó állami megelőlegezett támogatás összegét 14 200 forintról a bruttó átlagkeresetek 20 százalékára, vagyis jelenleg 60 ezer forintra növelnék.

Szél Bernadett egy másik témát említve azt mondta: a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalnak kell vállalnia a politikai felelősséget azért, hogy a Magyar Villamos Művek támogatást nyújtott a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF). Az LMP társelnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek a történtek miatt fel kell mentenie Rogán Antalt.

HOZZÁSZÓLÁSOK