A ház elemzői "érdekes jelenségnek" nevezték, hogy az emelkedés zömét Közép- és Kelet-Európa adta, amely pedig a legutóbbi időkig alulteljesítő volt a felzárkózó térségen belül, miközben az eddig jobb teljesítményt mutató Törökország és Oroszország aktivitási indexe csökkent.

A magyar feldolgozóipar átfogó BMI-mutatója, amely 2,4 ponttal 52,3-re - vagyis a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelző 50,0-es érték fölé - emelkedett a múlt hónapban, a Morgan Stanley londoni szakértői szerint változatlanul volatilis, és a szeszélyes mozgás fő hajtóereje az új megrendelések értékének részindexe, amely az októberi 8,0 pontos esés után most 6,4 ponttal nőtt. A ház elemzői szerint az ilyen mértékű kilengési hajlam azt jelzi, hogy jelentősek a bizonytalanságok a magyar gazdaság aktivitásával kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászainak hétfői helyzetértékelése szerint Közép-Európa új BMI-számsorai "okot adnak bizonyos - bár korlátozott - derűlátásra". A ház szakértői közölték, hogy súlyozott átlagolást alkalmazó számítási módszerük szerint a három közép-európai EU-gazdaság összesített gyáripari indexe az októberi 47,7-ről a múlt hónapban 48,8-re emelkedett. Ez a német BMI-mutató kismértékű novemberi javulását tükrözi, tekintettel arra, hogy a közép-európai gazdaságok szorosan integrálódtak a német gazdasághoz a kiterjedt feldolgozóipari beszállítói hálózatok révén.

A Capital Economics londoni szakelemzői szerint a három közép-európai gazdaság BMI-átlaga elvben azt jelzi, hogy az országcsoport feldolgozószektora még mindig recesszióban van, a gyakorlatban azonban a térségi mutató az aktivitás stagnálására utal. A ház közgazdászai szerint a múlt havi közép-európai feldolgozóipari indexek összességében "kellemes meglepetést" jelentettek, és arra vallanak, hogy a régió gyáripari aktivitása stabilizálódott.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői azt emelték ki a térségi BMI-adatokból, hogy bár Oroszország átfogó indexe csökkent a múlt hónapban, de továbbra is az orosz gyáripari mutató az egyetlen a térségben, amely az elmúlt egy évben konzisztensen az 50-es határérték felett maradt.

A Barclays londoni elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar BMI-mutató változatlanul "szélsőségesen volatilis". A cég szakértői hozzátették, hogy nem tulajdonítanának nagyobb jelentőséget a magyar aktivitási index visszalendülésének az 50-es érték fölé, mivel a magyar feldolgozóipar átfogó aktivitási mutatója az elmúlt négy hónap mindegyikében irányt váltott.

A Barclays elemzőinek hétfői értékelése szerint az utóbbi időben általánosságban is észlelhető, hogy a felzárkózó térség BMI-adatai nem túl erőteljes előrejelzői az ipari teljesítmény tényleges változásainak, így a ház szerint "óvakodni kell" a hétfői térségi aktivitási adatok "túlértékelésétől".