Ma kiderül, mit lépnek Matolcsyék

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. november 20. kedd, 07:04
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Londoni pénzügyi elemzők szerint sem várható még a piacnak küldött útmutatás lényeges módosulása, ezért a piaci szereplők valószínűleg jóval inkább a decemberi döntésre figyelnek, amikor új inflációs jelentés is lesz.

A monetáris tanács az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon. A döntést a tanács ellenszavazat nélkül támogatta. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

A tanács az október 16-i kamatdöntő ülést követően kiadott közleményében hangsúlyozta: a testület felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs kilátások függvénye. Az inflációs cél fenntartható elérését a testület továbbra is 2019 közepétől várja, ehhez az alapkamat jelenlegi szintjének és a laza monetáris kondícióknak a fenntartása szükséges.

A tanácstagok szerint a megújult eszköztár megfelelő mozgásteret biztosít ahhoz, hogy a jegybank kellő óvatossággal és rugalmassággal tudjon reagálni a makrogazdasági és pénzügyi piaci környezetben bekövetkező változásokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK