Nagyot fékez a magyar gazdaság - ekkor érhet véget a száguldás

Tovább javította az Európai Bizottság a magyar gazdasági növekedési adatot, így az idei évre 4,4 százalékos bővüléssel számol, ám ez az ütem jövőre jelentősen lassulni fog - derül ki a brüsszeli testület legfrissebb, őszi prognózisából. A jó hír azonban, hogy a költségvetési és a strukturális egyenleg is javulni fog.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 7. csütörtök, 13:54
Fotó: Getty Images

A magyar gazdaság ellenállónak bizonyult a globális gazdasági lassulással szemben - legalábbis egyelőre -, amit ideiglenes belső tényezőknek tulajdonít az Európai Bizottság legfrissebb, őszi gazdasági jelentésében. A testület szerint azonban ez a lendület jelentősen lassulni fog, amint a belső támogató tényezők hatása kifut és a fő exportpiacok gyengesége továbbra is fennmarad.

A gazdasági növekedés lassulása azonban enyhítheti költségekre és árakra nehezedő nyomást, ami megállíthatja a külső egyensúly romlását. A bizottság szerint a költségvetési és a strukturális egyenleg is javulni fog.

Gyorsabb növekedés, de csak idén

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentésében tovább javította a magyar gazdasági növekedési adatot a nyári jelentéshez képest is, így 2019-re a korábban várt 4,4 százalék helyett már 4,6 százalékos bővülést vár a brüsszeli testület, míg a jövő évi prognózist változatlanul hagyva továbbra is 2,8 százalékos növekedést valószínűsít, ami 2021-ben is hasonló szinten marad.

A gazdasági növekedés lassulásának okaként a bizottsági jelentés egyebek mellett az építőipar és az autóipar növekedésének lassulását jelöli meg. A háztartások fogyasztása szintén visszafogottabb lesz. A munkaerőpiac feszessége enyhülhet, amint a lassabb GDP-növekedés mérsékli a munkaerő iránti keresletet és korlátozza a további reáljövedelem-növekedést. A munkanélküliségi ráta idén és a következő két évben 3,4 százalékon stagnálhat.

Az EB úgy látja, hogy a kormány családoknak adott támogatása és a lakásváráslási támogatás hozzájárul a háztartások magasabb beruházásához, miközben az állampapírok vonzó hozama a megtakarításokat is magas szinten fogja tartani.

A beruházások visszaesnek

Mindezzel együtt a bizottság szerint a beruházási ráta csökkenni fog a rekord magas szintekről. Az EB ugyanis az állami beruházások visszaesésével számol 2020-ban, az uniós források 2019-es rekordszintű felhasználása után. Ezzel szemben a magánberuházások szintje emelkedhet, miután a már folyamatban lévő ingatlanpiaci projektek befejeződnek.

Az exportnövekedés lassulni fog 2020-ban a kereskedelmi partnerek alacsony növekedése miatt. Ugyanakkor a bizottság azzal is számol, hogy a magyar exportőrök piaci részesedése növekedni fog 2021-ben a feldolgozóipari kapacitásbővítések miatt. A forint gyengülése eddig mérsékelten éreztette hatását az erős bérnövekedés költségversenyképességre gyakorolt hatására - jegyzi meg az EB. Az import növekedése is visszafogottabb lesz a gyengülő belső kereslet miatt.

Mindezek eredményeként a folyó fizetési mérleg idei 1,2 százalékos hiánya jövőre 0,8, 2021-ben pedig 0,7 százalékra olvadhat. A bizottság ugyanakkor megjegyzi, hogy az országba beáramló uniós források a miatt pozitív maradhat Magyarország külső finanszírozási pozíciója.

Ami a külső kockázatokat illeti, a bizottság szerint azok továbbra is lefelé mutatóak. A bizottság a felfelé mutató belső kockázatok között olyanokat említ, mint a munkaerőpiaci feszesség fennmaradása, ami a fogyasztás és a gyorsabb bérnövekedés miatt maradhat fenn.

Az infláció 3 százalék körül ragad

Az infláció idén az MNB 3 százalékos célja fölé emelkedhet és a következő két évben nem is valószínű, hogy ez alá menne. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság prognózisa szerint idén 3,4 százalékos lehet a pénzromlás üteme, ami jövőre 3,1 százalékra, majd 2021-ben 3 százalékra mérséklődhet. A mérséklődés a csökkenő üzemanyagáraknak és a kedvező bázishatásnak köszönhető.

Jó hiányszámok

Az államháztartási hiány idén 1,8 százalékra mérséklődhet a tavalyi 2,3 százalékról, ami a kedvező makrogazdasági fejleményeknek és a magas adóbevételeknek köszönhető. A tendencia 2020-ben is és 2021-ben is folytatódhat, így a hiány 1, illetve 0,8 százalékon alakulhat. A költségvetési hiány növekedéséhez kapcsolódó kockázatokat a bizottság az állami beruházásokhoz és a "demográfiai programhoz" kötődő intézkedések miatt megugró kiadásokban lát, főleg, hogy a babaváró hitelek felvétele a vártnál nagyobb volt 2019-ben.

A strukturális hiány 2018-ban 3,8 százalékon tetőzött, ám ebben a bizottság közel 2,5 százalékpontos javulást vár az előrejelzési horizonton, így ez a ráta az idei 3,3 százalékról a GDP 1,5 százalékára mérséklődhet 2021-re, amint a kibocsátási rés bezárul.

Az államadósság szintje is csökkenő pályán marad: a 2019-es 68,2 százalékos szint 2020-ban 66,7, 2021-ben 64,4 százalékra mérséklődhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.11.07 21:59

@Józsi2222: 2006-2007-ben nem volt világválság, de itt már durva eladósodás, és volt olyan negyedév ahol negatív GDP változás volt, erre jött a gazdasági válság, ami így már letolt gatyával, ostoba, balfasz dilettáns vezetőkkel ért minket 2008-ban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.11.07 19:33

@Józsi2222: "Gondolom szerinted Gyurcsányék csinálták a világválságot."
A gazdid azért ennyire nem nagy ember, de a világválság idejére Mo-ot sikerült válságba sodornia. Neki ehhez még világválság sem kellett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2019.11.07 18:06

Akkor ez most az jelenti, hogy egyre rosszabb?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.11.07 18:05

@onkelzoltan: csütörtök 17:16
Gondolom szerinted Gyurcsányék csinálták a világválságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.11.07 18:00

@zpatriot: csütörtök 15:18
"valaki kérdezné eladósodottságomat"!
Szerencsétlen módon az eladósodottság szót választottad.
Mert ez így azt jelenti, hogy milyen mértékig vagy eladósodva.
Kicsit, nagyon, közepesen.
Ezek teljes jó válaszok lennének,mert éppen az eladósodás mértékére, az eladósodás szintjére kérdezték rá.
És ugyanígy jó válasz lenne a 68,2% is.
Csak azért érzed ezt rossz válasznak, mert nem vagyunk hozzászokva és így nem is tudjuk, hogy ez most kicsit, közepest vagy nagyont jelent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html