Külföldre mennek a magyar jogosítványok adatai

A Magyarországon kiadott jogosítványok is bekerülnek - az elektronikus jogérvényesítési hálózaton keresztül - az uniós országok nyilvántartásaiba.
Németh Géza, 2020. június 25. csütörtök, 08:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az erről szóló rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. A pótlólagos előírás szerint a közlekedési hatóság - információcsere keretében - tájékoztatja a tagállamok illetékes hatóságait a vizsgaközpont által kiadott és visszavont "Gépjárművezetői képesítési igazolványok"-ról, az erre kialakított elektronikus jogérvényesítési hálózaton keresztül.

A tájékoztatás tartalmazza a jogosítványokban szereplő információkat és az igazolványhoz kapcsolódó adminisztratív eljárásokról szóló információkat is. Az utóbbiak úgy értelmezhetők, hogy az egész EU-ban ismertek lesznek az élő, illetve bevont jogosítványok adatai.

Egy másik új szabály szerint a vizsgaközpontok a kiadott jogosítványok adatait 3 munkanapon belül kötelesek továbbítani a közlekedési hatóságnak.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2020.06.25 18:17

Ideális estben az ember neve, arca és néhány azonosítója (pl ujjlenyomat, írisz, stb) elegendő kell legyen ahhoz, hogy az EU bármely pontján bármely hatóság ellenőrizni tudja a személyazonosságáz és egyes jogosultságait, bármiféle igazolás, kártya vagy papír felmutatása NÉLKÜL.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html