Magyar-szlovák gázvezeték: még a próbaüzem sem indult el

Még mindig nem kezdődött el a magyar-szlovák gázvezeték próbaüzeme, pedig azt júliusra tervezték - tudta meg a Napi Gazdaság.
MTI-Eco, 2014. szeptember 22. hétfő, 09:26
Fotó: Napi.hu

A lap hétfői számában a cső építését koordináló MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a csúszás okát nem közölte, de kijelentette, hogy az nem befolyásolja a kereskedelmi üzem kezdetét, amit jövő év elejére tűztek ki. (A MTI képén Orbán Viktor miniszterelnök  és Robert Fico, Szlovákia kormányfője jelképesen meghúznak egy csavart a magyar és a szlovák földgázhálózatot összekapcsoló vezetéken a két ország földgázhálózatának összekapcsolása alkalmából tartott ünnepségen a Pest megyei Szadán 2014. március 27-én.)

A lap emlékeztet arra, hogy a 111 kilométer hosszú vezeték mintegy 150 millió euróba kerül, amiből 27 milliót az EU finanszíroz. A vezeték magyarországi szakaszát az MVM Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank közös cége, a Magyar Gáz Tranzit Zrt. fogja össze, a kivitelezést az Olajterv Zrt. végzi.

A lap kérdésére a Nemzeti fejlesztési Minisztérium közölte, hogy az uniós tulajdonosi szétválasztásról szóló szabályai miatt az állam hamarosan megvásárolja az MGT részvényeit, majd a miniszter rendeletben jelöli ki a tulajdonosi jogok gyakorlóját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.22 09:30

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html