Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar egészségügy helyzetéről tulajdonképpen amióta fennáll, vita van. Bírálók szerint az aktuális kormányzat mindig kihúzta magát az alól, hogy belevágjon egy totális átalakításba, ám a mostani kormányoldal szívesen hangoztatja, hogy az utóbbi időben mekkora fejlesztéseket hajtottak végre.

A munkaerőhiányt azonban ez sem állította meg, szinte minden héten hallani történeteket, amik a szakértők hiányáról szólnak. Persze nem mindegy, melyik egészségügyi intézménybe kerülünk, hiszen óriási különbségek lehetnek az ország különböző részein fekvő kórházak között. (Marokszám kapkodják a hamis gyógyszereket a magyarok.)

Éppen ezért múlt héten arra kerestük a választ, hogy olvasóink mit gondolnak a magyar egészségügy helyzetéről. Először az utca emberét kérdeztük meg, ott meglehetősen sokszínű válaszokat kaptunk, volt, aki szerint az égvilágon semmi gond nincsen, míg más a fent is említett szakemberhiányt említette.

A kérdést feltettük a Facebook-oldalunkon is. A végeredményt nem kell túlmagyarázni, válaszadóink (természetesen nem reprezentatív kutatás) több mint 81 százaléka arra szavazott, hogy az utóbbi évtizedekben szinte semmi nem változott, mintha megragadtunk volna az 1990-es években. Emellett mindössze 14 százalék nyomott arra a válaszlehetőségre, hogy bár néhány területen látható az előrelépés, de összességében nincs nagy változás. Így az utolsó válaszlehetőségre, miszerint egyre jobb a helyzet és látható a fejlődés, alig valamivel több mint 4 százalék szavazott.

Az olvasóink egy része kommentben is kifejtette véleményét és a szavazás állását látva nem meglepő módon inkább a kritika volt túlsúlyban. Az egyik legnépszerűbb hozzászólás például Istváné volt, aki azt írta, hogy "Katasztrófa. De az fontos, hogy Vietnamban kórház legyen. Szórják a pénzt minden értelmetlen dologra, közben az országban csak egyre inkább csak romlik a helyzet."

Hasonlóképpen látja Tibor, aki szerint "Kritikán aluli az egészségügy helyzete! Sokkal rosszabb a helyzet, mint 2-3 éve volt. Egy példa. Kardiológia időpontkérés: 2018 február. Ez mi? Ez már csak az egészségügy csontváza!" Sándor mintha neki válaszolt volna: "Szét kell nézni Kecskeméten is, a várólisták miatt, meg a kórtermek, siralmasak."

Nincs túl jó véleménye Jeromosnak és Évának sem. Előbbi szerint "sokkal rosszabb a helyzet, mint a 90-es években. akkor még voltak itthon orvosok, nővérek, most már lassan elfogynak." Utóbbi pedig egyszerűen annyit írt: "mit 90-es évek?? 70-es évek..." Ide kapcsolódik Nóra kommentje is: "Egyik (válaszlehetőség) sem. Szerintem egyre rosszabb állapotok uralkodnak a kórházakban. Az épületek lepusztultak, az orvosi eszközök özönvíz előttiek, már ha egyáltalán vannak. Nincs elég orvos és nővér, nincs gyógyszer, nincs pénz fertőtlenítőre sem. Ez nem az 1990-es évek, hanem lassan a középkor, és egyre rosszabb lesz."

György pedig úgy véli megtalálta a megoldást: "A Bérek nem követik a gazdaság emelkedését.... nyugati bérek nélkül ne várjunk semmit se...."

A legegyértelműbben Gábor summázta a véleményét: "Nincs magyar egészségügy....."

És Ön szerint?