Magyar gáz után áram is megy Ukrajnába

Ezen a héten megindulhat a Magyarországról Ukrajnába történő villamosenergia-szállítás próbaüzeme - értesült a Világgazdaság.
Napi.hu, 2014. szeptember 22. hétfő, 08:04
Fotó: Reuters

Miniszteri szintű tárgyalások folynak arról, hogy az ukrajnai Burstinban szigetüzemben, azaz lényegében a magyarországi villamos energia-rendszer részeként működő erőmű megkezdje a Magyarországról történő áramimportot - értesült a lap az ügyhöz közeli forrásból.

Ukrajnában eddig rendelet tiltotta a villamos energia behozatalát, ez most megváltozhat. Az európai áramárak ugyanis annyira leestek, hogy az erőműnek érdemesebb lehet magának is vásárolt árammal teljesítenie ellátási kötelezettségét ahelyett, hogy távolról, például Dél-Afrikából vásárolt szénből maga állítsa elő a terméket. Úgy tudjuk, hogy már ezen a héten sor kerülhet az eddigivel ellentétes irányú szállítás tesztjére Magyarország egyetlen, 750 kilovoltos távvezetékén.

Magyar részről nincs olyan kereskedelmi szabály, amely tiltaná a kivitelt, a rendelkezésre álló határkeresztező kapacitás mértéke pedig a - fizikai adottságon belül - akkorát nem kötöttek le egyéb szállításra.

Az ukrajnai áramimport beindulásának kettős hatása lehet Magyarországon. Egyrészt az extra kereslet enyhén emelheti a helyi piaci áramárakat, másrészt többet termelhetnek az erőműveink, sőt, esetleg beindulhatnának egyes, jelenleg kényszerpihenőn lévő blokkok is. Ez utóbbi lehetőség az ukrán import nagyságán múlik, illetve azon, hogy a kivitelben érintett hazai kereskedőknek nem éri-e meg inkább maguknak is más importból Ukrajnába szállítani írta a Világgazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

roberta, 2014.09.22 13:42

Na ezen aztán igencsak meglepődtem - ha bele gondolok, hogy mennyivel tartoznak az ukránok az oroszoknak és hogy nem tudnak fizetni akkor ez üzletileg "rossz" segélynyújtásnak elmegy de azt meg mi szívjuk meg! Remélem nem állami cégek a kiszállítók és nem is vállal garanciát az állam ezért az akcióért. Na de az is meglehet, hogy EU és NATO meg U.S.A. akció az adófizetők pénzén. Aztán mi meg fagyoskodhatunk télen a sötétben...........
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.09.22 10:19

Az európai áramárak ugyanis annyira leestek, hogy az erőműnek érdemesebb lehet magának is vásárolt árammal teljesítenie ellátási kötelezettségét

-Érdekes,ezt mi magyar fogyasztók miért nem érezzük???Persze ha éreznénk,akkor nem lenne az ország legnagyobb,legpénzesebb cége az MVM.
Eredeti tőkefelhalmozás????Mert nagyon úgy néz ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html