A KSH előzetes adatai szerint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek havi átlagos száma 2014-ben 494 311 fő volt, 2015-re vonatkozóan hivatalos adatokkal még nem rendelkezik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - közölte a tárca a Magyar Nemzettel. Az adatok szerint 2012-ben még 572 ezer, 2013-ban pedig 547,6 ezer gyerek után járt ez a támogatási forma, vagyis két év alatt közel 80 ezerrel csökkent a támogatásra jogosultak száma.

A KSH szerint a gyermekvállalással a családok szegénységi kockázata emelkedik. A jövedelmi szegénység kockázata a 18 év alattiak körében a legmagasabb, 2013-ban a gyermekek szegénységi kockázata 10 százalékponttal haladta meg az országos átlagot, vagyis minden negyedik gyermek a relatív szegénységi küszöb alatt él.

A Gyereksegély Közhasznú Egyesület jelentése is hasonló eredményre jutott: 2013-ban a teljes népességen belül a magyarok 14,3 százaléka számított szegénynek, miközben ugyanez a szám a gyermekek esetében 23,2 százalék. A háztartások több mint negyede csak nagy nehézségek árán tud megélni, ugyanez a gyermekes háztartások 31,6 százalékára igaz.

Annak döntő oka tehát - írja a napilap -, hogy két év alatt több mint 15 százalékkal csökkent a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek száma, nem a gyermekszegénység csökkenése, hanem az, hogy a jövedelemhatárhoz kötött ellátás jogosultsági összeghatára 2008 óta egyetlen fillérrel sem emelkedett, miközben az infláció ez idő alatt összességében meghaladta a 20 százalékot.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre a hatályos jogszabályok szerint az jogosult, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát, egyedülálló szülő vagy tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetében a 140 százalékát. Az öregségi nyugdíj legkisebb összege azonban már 2008. január 1-je óta 28 500 forint, így a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági határa sem emelkedett, immár hét és fél éve 37 050 forint.

Ez azt jelenti, hogy pusztán a közfoglalkoztatási bér vagy a minimálbér évenkénti néhány száz forintos emelése is oda vezethetett, hogy a család elvesztette a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultságát - olvasható a mai Magyar Nemzetben.

Segítség a szegény családoknak

Aki megfelel a jogosultsági feltételeknek, az ingyen étkezhet a bölcsődében, az óvodában és az iskolában, ingyen kapja a tankönyvet és az évi két alkalommal természetbeni támogatás is megilleti, amit a települések jegyzői 5800 forintos Erzsébet-utalvány formájában nyújthatnak a mélyszegénységben élő gyerekeknek.