Kulcsfontosságú szavazás jön a járvány kezelésében

Közös videóüzenetben kérte az Országgyűlést a koronavírus-törvény elfogadására Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A Demokratikus Koalíció közölte: ők nemmel szavaznak.
Rácz Gergő, 2020. március 22. vasárnap, 14:54
Fotó: MTI Fotó / Soós Lajos

A Facebook oldalaikon közzétett felvételen Gulyás Gergely emlékeztetett, a kabinet tizenegy nappal ezelőtt hirdetett veszélyhelyzetet az ország egész területére, mert a koronavírus elleni védekezés gyors döntéseket tett szükségessé - idézi a közlést az MTI.

A miniszter hangsúlyozta, ennek eredményeként sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek nem kell a hiteleiket visszafizetniük december 31-ig, az iskolások és az egyetemisták távoktatásban tanulnak, a rendezvényeket betiltották a szabad és a zárt terekben, a járulékfizetési kötelezettség alól mentességeket kaptak a legnagyobb válságba jutott szektorok munkaadói, a munkavállalóknak pedig csak az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük.

Gulyás szerint ezeknek az intézkedéseknek a fenntartásához, valamint a további szükséges lépések meghozatalához kérik az Országgyűlés jóváhagyását.

Kocsis Máté arra kérte a többi képviselőcsoportot, hogy hétfőn támogassák a koronavírus-törvény házszabálytól eltérő tárgyalását, kedden pedig fogadják is azt el.

"Ez most nem a politikai viták ideje!" - mondta Kocsis.

A Demokratikus Koalíció (DK) nem fogja megszavazni a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, ahogy azt sem támogatja, hogy az indítványt hétfőn házszabálytól eltéréssel tárgyalja a parlament.

Az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján ismertette a DK elnökségének döntését. Molnár Csaba, aki a jogszabályt "felhatalmazási törvényjavaslatnak" nevezte, azt mondta, hogy 16 uniós államban léptettek életbe rendkívüli jogrendet, de egyetlen olyan állam sincs, ahol a rendkívüli állapot az "idők végezetéig szólhatna". Egy demokratikus jogállamban elképzelhetetlen, hogy a különleges jogrendet idő és tartalmi korlátozás nélkül vezessék be.

A kormánynak csak meghatározott időre lehet felhatalmazást adni - jelentette ki. A DK ezért azt javasolja, a felhatalmazást az Országgyűlés adja meg és azt 15 naponként vizsgálja felül. Hozzátette, amennyiben a járvány idején az Országgyűlés nem tud a megszokott módon összeülni, akkor speciális ülésezési vagy szavazási formákat kell bevezetni. Szavai szerint az Európai Parlamenthez hasonlóan a magyar Országgyűlésben is lehet alkalmazni a távszavazást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OV, 2020.03.23 23:01

Kedves Fricibacsi!
Jó lenne KÖVETKEZETESNEK és TÖRTÉNETILEG tárgyilagosnak lennie!
Ön ezt írja:
"Orbánék a kórházak 90%-át felújították 10 év alatt. Összes mentőautó helyett új Mercedeszek vannak amik most kiemelten fontosak. "
Mint TUDJA a kórházakat EU vissza nem térítendő kohéziós pénzekből újítottuk fel (=főleg a vidéki-megyei kórházakat)
Illetve a mentőautó cserék (=több is volt, több ütemben ) szintén 100%-os EU finanszírozásból oldottuk meg!
Tehát Orbán Viki gyerek egy fillért, érti egy fillért nem adott a kórházak felújítására, mentőautók cseréjére!
De nézzük:
Mint tudja 2004-ben léptünk be az EU-ba, de csak a 2008-tól tudtunk EU költségvetési pénzeket lehívni, hisz ekkortól váltunk teljes jogú taggá, mint tudja az Orbán kormány 2010-es választásokat nyerte meg, tehát a Gyurcsány kormány ÉRDEMBEN már nem tudott dönteni EU pénzek felhasználásról, hisz erre két éve volt (=bár az előkészítő szakaszok az ő érdeme-lásd a példát: Csepeli szennyvíztelep-,mely szintén EU pénzből jött létre)
Jómagam se akarom Gyurcsányt a hatalomban újra látni(sose szavaztam rá), de legyünk következetesek: az EU pénzéből történtek az Ön által felhozott kórházfelújítások-és mentőautó cserék...de hát ugye Ön a gaz "nyeeuuuuu és brüccsel" ellen lázad. és azt hiszi, hogy Orbán gyerek érdem itt minden...hát nem így van! :))
Szép estét, vigyázzon magára...vagyis "maradjon otthon"! Hisz Ön a rizikó faktorba tartozik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2020.03.23 21:20

Megvolt a szavazás! Előre volt látható, hogy a szokásos menü lesz: a mocskos féreg, magyarellenes ellenzék nem szavazta meg. Hazaáruló banda!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.23 09:33

@Fricibacsi3: "Összes mentőautó helyett új Mercedeszek vannak"

Akkor, ha megkapod az agyvérzést, életedben először és utoljára te is Mercedesszel fogsz közlekedni, vagy 15 percig, hülyenyugger. Már megérte, ugye?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.03.23 09:26

@Fricibacsi3: Strici,nagyon feszegeti a vajda a pofonládát,nem lesz jó vége!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2020.03.23 09:13

Mit izgulsz stricibá? Hugyos máté kifejtette, hogy úgyis megszavazzák később..akkor meg miért ver a víz? Majd ebből is az lesz mint a migráncs helyzetből...fenntartják 5 évig a készültséget. Addig nem lesz népszavazás, sem rendes szavazás...maradtok hatalmon amíg a kipcsak meg nem döglik. Ne idegeskedj, húzd meg nyugodtan a kannás boros butykost és dögölj le aludni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html