Kettészakadt az ország: óriási különbségek a nettó bérekben

Magyarországon a települések között közel tizenháromszoros volt a különbség a nettó keresetekben 2019-ben, de a fővároson belül a pesti és a budai átlagkeresetek között is hatalmas a szakadék - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Szabó Zsuzsanna, 2021. január 19. kedd, 06:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A NAV adatai szerint 2019-ben bruttó 295 ezer forint volt az átlagos havi, munkaviszonyból származó jövedelem, ami nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként azonban jelentős volt az eltérés.

Míg Budapesten havi nettó 260 ezer forint volt az átlagos kereset, addig a megyei jogú városokban 214 ezer, a többi városban 186 ezer, a községekben pedig 161 ezer forintot vihettek haza a dolgozók átlagosan.

A legmagasabb értéket Telkiben mérte a KSH, ahol átlagosan 390 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló, míg a legalacsonyabbat Csenyétén, ahol a havi kereset átlag 31 ezer forint volt. Második és harmadik legmagasabb fizetésekkel a XII. és a II. kerület rukkolt elő, ami átlagosan 383 ezer, illetve 376 ezer forintot jelentett. A fővároson belül is elég nagy a szakadék az átlag kereseteket tekintve, a budaiak ugyanis átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél - állapítja meg a GKI.


Magyarország régióit tekintve a Nyugat- és a Közép-Dunántúli régióban átlag felett kerestek a munkavállalók, míg a Dél-Dunántúlon és az északkeleti megyékben jóval országos átlag alatti a kereset.

Megyék tekintetében a legjobb fizetések Pest és Győr-Moson-Sopron megyében voltak, ahol átlagosan havi 223 ezer forintot kerestek az emberek, magas volt a fizetések átlaga Fejér (220 ezer forint), Komárom-Esztergom (216 ezer forint) és Vas megyében (208 ezer forint) is.

Átlagoshavi nettó kereset megyénkként 2019-ben (ezer forint)
MegyeHavi kereset
Bács-Kiskun184
Baranya181
Békés170
Borsod-Abaúj-Zemplén172
Budapest260
Csongrád191
Fejér220
Győr-Moson-Sopron223
Hajdú-Bihar178
Heves193
Jász-Nagykun-Szolnok178
Komárom-Esztergom216
Nógrád172
Pest223
Somogy172
Szabolcs-Szatmár-Bereg157
Tolna195
Vas208
Veszprém202
Zala186
Forrás: Forrás: NAV adatok alapján GKI számítás

A legalacsonyabb kereseteket Nógrád (172 ezer forint), Békés (170 ezer forint) illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (157 ezer forint) érték el. Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a kereset.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brennus, 2021.01.19 12:15

Volt olyan év (2009) , amikor azonos lakosságszámra vonatkoztatva Magyarországon több, mint hatszor annyi rokkantnyugdíjas éldegélt, mint Szlovákiában.

Szerző: HRPortal.hu
A Népszabadság cikkére hivatkozva ilyeneket írt, ezzel a címmel:

"Egy falu, ahol mindenki rokkantsági járadékot kap".

"Nyírmihálydiban feltűnően sokan részesülnek rokkantsági járadékban. A rendőrségi vizsgálat során kiderült: többen vélhetően megtévesztették a járadék jogosultságáról döntő orvos szakértői bizottságot.

A csaknem kétezer lelkes Nyírmihálydiban
TÖBB MINT TÍZSZER ANNYI ÉRTELMILEG VISSZAMARADOTT, S EMIATT ROKKANTSÁGI JÁRADÉKRA JOGOSULT EMBER ÉL
mint más, hasonló lélekszámú településeken.

A folyamatban lévő büntetőeljárások és nyugdíjbiztosítási felülvizsgálatok megállapították, hogy valószínűleg szervezett akció történt a kilencvenes években a járadékok jogosulatlan megszerzésére.

Mint a Népszabadság cikkéből kiderül, a faluban nyílt titok, hogy a rokkantsági járadékkal kapcsolatos csalási ügy érintettjei mindannyian a helyi roma közösségből valók. Nyírmihálydiban mintegy kilencszáz cigány
ember él, közülük sokan nyomorúságos körülmények között. Lehet, ez volt az oka, hogy többen járadékcsalással próbáltak jövedelemhez jutni.

A visszaélésekre akkor derült fény, amikor az illetékes gyámhivatal tudomására jutott, hogy egy nyírmihálydi férfi papíron súlyos értelmi egészségkárosodásban szenved, a valóságban viszont nyolc általánost végzett, majd autóvezetői jogosítványt is szerzett."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Manoka14, 2021.01.19 12:01

@Brennus: Mesélj,hova tűnt a florika milliárdjai????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.19 11:57

@OV: Könnyedén elfeledé, miközben a mobilitás hiányáról papol, hogy már 2019-ben 3,8 milliónál több személygépkocsi szaladgált az utakon, ami növelte a mobilitást. Másrészt vannak olyan országok és vannak ottan szintén zsákfalvak, ahol a lakosok, ha éppen dolgozni szeretnének beülnek autóikba és elmennek dolgozni.
Vannak olyan emberek is, akiknek a munkával kapcsolatos életérzését ez a népdal fejezi ki:
"Hívtak engem dolgozni
Inkább mentem csórelni.
Láttam én a gádzsókat
Kapálni és kaszálni,
Én meg csak ott szováztam a sötétben."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.19 11:42

@Brennus: Az Index megtudta 2009-ben, hogy Vértes (a GKI vezére) másodállásban tisztítószerügynökként tevékenykedik. Feleségével, Árvai Ágotával karöltve Amway-termékekkel, tisztítószerekkel, szépségápolási cikkekkel házal. Kapcsolataik révén elérték a smaragd fokozatot a hálózatban. Az üzleti-ügynöki teendőket elsősorban felesége látja el, míg Vértes egyfajta segítőtársként támogatja őt. A smaragd fokozat elérésekor a Vértes házaspár úgy nyilatkozott: elkötelezettek az Amway-üzlet iránt. Mint írták: már évekkel ezelőtt álmuk volt a smaragd fokozat elérése a piramisszerűen felépülő üzleti hálózatban.
Vértes intézete egyébként még 2008 őszén is háromszázalékos gazdasági fellendülést becsült 2009-re, optimizmusában azonban csak a Pénzügyminisztérium osztozott. Valójában 2009-ben 6,7 %-al esett vissza a GDP

Vértes akkor is rághatta volna a gumicsontot amiatt, hogy vannak jövedelem különbségek aa megyék között, de akkor hallhatott, mint dinnye a fűben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2021.01.19 11:24

@gondolkoggyunk:
A multit nem érdekli, hogy te 3 órás vonatozással érsz be dolgozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html