Magyarország a legnagyobb vesztes a régióban - folytatódott a forráskivonás bankokból

Folytatódott a nyugati országok bankjainak forráskivonása az idén a második félévben is a közép-, kelet- és délkelet-európai országokból; 2011 júliusa és 2012 júniusa között közülük is Magyarországról vonták ki a legtöbb forrást e pénzintézetek - egyebek mellett ezt állapította meg a Bécsi Kezdeményezés jelentése, amelyet a szervezet pénteki brüsszeli közgyűlése tekintett át.
MTI-Eco, 2012. november 12. hétfő, 19:17
Fotó: Napi.hu

A szervezet hétfői közleménye szerint a "Mérlegkiigazítási figyelő" negyedéves jelentés megállapította, hogy a közép-, kelet- és délkelet-európai forráskivonás a második negyedévben valamivel nagyobb ütemű volt a megelőző negyedévinél. Így összességében a második negyedévvel zárult évben a bruttó hazai termék 4,1 százalékával csökkent a külföldi nagybankok forrásállománya a térségbeli országokban. Ez a csökkenés a pénzintézeti szektorban a GDP 3,1 százaléka volt. A Bécsi Kezdeményezés megállapította ugyanakkor, hogy a forrásáramlás jelentős eltéréseket mutatott országonként.

A jelentés szerint a közép-, kelet- és délkelet-európai államok közül Magyarországról vonták ki a legtöbb forrást a nyugati pénzintézetek 2011 júliusa és 2012 júniusa között. A szervezet honlapján közzétett összehasonlító adatok szerint Magyarországon a 2012 második negyedévével záródó évben a bruttó hazai termék mintegy 14 százalékával csökkent a nyugati bankok Magyarországon kihelyezett forrásállománya. A csökkenés elsősorban a pénzügyi szektorból történő forráskivonás okozta, ahol a GDP valamivel több mint 10 százalékával csökkent a forráskihelyezés.

A Bécsi Kezdeményezés tájékoztatása szerint a külföldi bankok térségbeli forráskitettsége mintegy fele-fele arányban oszlik meg a pénzügyi és nem pénzügyi szervezetek között.

A pénteki ülésen egyebek mellett az Európai Beruházási Bank (EIB) által a Bécsi Kezdeményezés számára készített térségi hitelezési felmérés előzetes megállapításait is megtárgyalták. A felmérést most először készítették el mintegy 8 nemzetközi bankcsoport és 42 leányvállalat, azaz a térségbeli bankszektor 40 százalékát lefedő pénzintézetek megkérdezésével.

A jelentés kimutatta: a nemzetközi csoportok továbbra is elkötelezettek a térségbeli jelenlét mellett, de egyre inkább megkülönböztetik országonként a követett stratégiájukat. Egységes törekvés ugyanakkor, hogy az egyes országokban működő leányvállalatok finanszírozását helyi szinten oldják meg, ami - a jelentés szerint - azt jelenti, hogy országonként változik a szükséges kiigazító intézkedések mértéke.

A felmérésben résztvevő bankok továbbra is szigorú hitelkínálati feltételeket várnak a következő hat hónapban, jóllehet a pénzintézetek többsége már növekvő hitelkeresletet vár. Az Első Bécsi Kezdeményezést 2009 januárjában hozták létre, amikor a pénzpiaci válság csúcspontján attól tartottak, hogy a nyugati bankok elhagyják a kelet-európai piacokat. A bankokat, piacfelügyeleti hatóságokat, kormányzatokat és jegybankokat, illetve nemzetközi szervezeteket tömörítő intézmény akkor sikeresen egyezett meg abban, hogy a nyugati bankok nem csökkentik térségbeli kitettségüket, nem vonnak ki jelentős mértékben forrásokat a térségből és összehangolt válságkezelési elvekről állapodnak meg.

Az egyezségnek is köszönhetően 2009 végére úgy tűnt, hogy már nincs akkora rendszer szintű kockázat a térségben, így az Első Bécsi Kezdeményezés átalakult a Bécs Plusz kezdeményezéssé, ami fórumot biztosított a térség hosszú távú kihívásainak megvitatására, illetve a válság tanulságainak levonására.

Az elhúzódó euróövezeti adósságválság hatására azonban 2012 januárjában bejelentették a Második Bécsi Kezdeményezést, amellyel a rendezetlen mérlegkiigazítás megakadályozását tűzték ki célul. A kezdeményezés tevékenységét 2012 júniusa óta - első elnökként - Marek Belka, a lengyel jegybank elnöke vezeti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.11.13 12:06

Vesztes? Lehetetlen.
Mindenki tudja, hogy Európa vezető hatalma vagyunk, mérhetetlen gazdasági potenciállal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonilili, 2012.11.13 11:49

Amíg ilyen kollaboráns kormányunk van, addig nem is számítunk semmi jóra!Lehet nagyot akar a páva, csak nem bírja a farka!Talán a rendszerváltás meghozza majd a gyógyírt az európai ,demokratikus keresztény magyar köztársaság minden polgárának!Csak igyekezzünk ,mert nagyon gyorsan rohan az idő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2012.11.13 05:03

Meg vagyok hatódva, hogy a bankok ennyire szót fogadnak szeretett vezérünknek!
Látjátok fidesznyikek mégse olyan gonoszak ezek az imperialisták!
Mennek! Mondhatni menekülnek...
Mert hát köztudomású, hogy 1-2 bank nem számít..
Húzzon innen az összes imperialista, spekuláns, uzsorás...
Őszintén örülök, hogy boldog a 2/3!
Remélem őszinte a mosolyuk!
(Akié nem az hazaáruló,liberálbolsevik, spekuláns stb stb!!)

Valaki nem tud egy korrekt leírást szlovák számlanyitásról?
Nagyon megköszönném a linket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2012.11.12 22:01

@rigolya: Látja, még a kenyerespajtása is adott egy fajta - igaz, hogy fals - magyarázatot a jelenségre, védve a bányarémet. maga még a felismerésig sem jutott el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2012.11.12 21:58

@homer11: Jó lenne, ha a kedvenc kommenthelyét nem csak írásra, hanem olvasásra is használná. A nem éppen kormánypárti napi.hu pár nappal ezelőtt két cikket is közölt a témában -nevettem rajta, mert egymásnak ellentmondó cikk volt.
Jó lenne, ha pl. elolvasná őket, mielőtt botorságokat mondana!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html